2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Utazzunk

 

Amit nem érdemes kihagyni Horvátországban

Évről-évre rengetegen választják Horvátországot azok, akik megengedheti maguknak, hogy egy-két hétig külföldön lógassák a lábukat. Nekik próbálunk segítséget nyújtani a legérdekesebb városok, legszebb strandok, legjobb bulik és legkényelmesebb szálláshelyek gyűjteményével. 

A legjobb helyek városnézéshez

Bár sokan vélik úgy, hogy Horvátországba annak érdemes nyaralni menni, aki egész héten a strandon akarja grillcsirkének tettetni magát, ez nem igaz. A horvát tengerparton számos olyan város akad, ahol több napos városnézést kombinálhatunk egy hűsítő csobbanással. A legnépszerűbb ilyen település az ország legdélebbi részén, Dalmáciában fekvő Dubrovnik, melynek városfalon belül található része 1979 óta a világörökség részét képezi.

okak szerint Dubrovnik Horvátország legszebb városa. Olyan látványosságokkal várja a turistákat, mint az óratorony, a Bokar-erőd, a dubrovniki katedrális, az Onofiro-kútja, a Rektor palota, a Sponza-palota, a régi kikötő, vagy éppen a Minceta-erőd. Ez utóbbi szép tornya a város jelképének számít. Dubrovnikban nem csupán klasszikus városnézésre indulahtunk: a Trónok harca fanatikusai a sorozat forgatási helyszíneit is bejárhatják egy három órás túra keretében.

Az isztriai félszigeten fekvő Pula is jó választás lehet, ha a városi nyüzsgést is igényeljük a tengerparti nyaralás mellé. A város 23 000 nézőt befogadni képes ókori római amfiteátrumáról nevezetes Az egykor brutális rendezvényeknek otthont adó aréna ma koncertek, operaelőadások, fesztiválok, sportrendezvények helyszíne. További két ókori római látnivaló a Sergius-diadalív és az Augustus és Róma-templom. Érdekes még az a húsz tagból álló erődrendszer is, amit a 19. században az osztrákok építettek ki, amikor a város hadikikötő volt. Múzeumba vágyók az Isztriai Archelológiai, és az Isztria Történelme múzeumok közül választhatnak.

Szintén Isztrián található Rovinj, mely olaszos hangulata miatt kedvelnek a turisták. Szűk, kacskaringós sikátorai, velencei stílusú óratornya, nyüzsgő kikötője és a várossal szemben zöldellő Katarina-sziget rabul ejti az embert. Egy velencei jellegű palotában városi múzeumot találunk. "A főtérről a velencei oroszlánnal díszített címeres, diadalívszerű Sv. Kriz-kapun át jutunk az egykori, 1678-ban épült Praetori-palotához, azon túl van a hangulatos Mateotti tér, melynek szép kút van a közepén. Erről a térről nyílik az a három szűk utcácska, melyek mindegyike a Szent Eufémia templomhoz vezet. Ez egy egytornyú, háromhajós nagy templom, a városkép meghatározója" – foglalja össze a lánivalókat a Wikipedia vonatkozó szócikke.

A Kvarner-öbölben található Opatija, vagyis az egykori Abbázia a monarchia idejében az egyik legmenőbb üdülőhelynek számított. Az akkori villák, üdülők a mai napig állnak, igaz fényük már megkopott. Ettől függetlenül érdemes időutazást tenni itt, és sétálni egy nagyot a város mediterrán parkjaiban, illetve a 12 kilométer hosszú Lungomare sétányon, melyet az Adria egyik legszebb sétányának tartanak. Az első része 1899-re, a második 1911-re készült el. Érdekesség, hogy Abbázia első villája, a Villa Angiolina is áll még, ezt 1844-ben építették, legutóbb 2000-ben újították fel.

Split Horvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmáciában található. Az egykori Diocletianus-palota falai között található az óváros. Split legfőbb látnivalói a Szent Doimus székesegyház, mely eredetileg Diocletianus mauzóleuma volt, a városi múzeumnak otthont adó Papalić palota, mely a város legjelentősebb gótikus emléke, a város legszebb barokk épületének tartott Cindro-palota, a neoreneszánsz püspöki palota. Múzeumok rajongói arcehológiai, néprajzi, óceonográfiai és természettudományi tárlatokat is megnézhetnek a horvát nagyvárosban.

A legjobb strandok

Persze a fent említett településeknek is vannak szép strandjai, de akinek egy kék zászlós, csodaszép strand fontosabb mint a látnivalók, inkább az alábbi helyek felé vegye az irányt. Hosszan elnyúló, lassan mélyülő öböl aranysárga homokkal és már-már túl meleg vízzel? Aki erre az élményre vágyik, Rab szigeten a helye, azon belül is Lopar településen.

Itt található ugyanis a hatalmas, homokos Paradicsom-part, ami kevésbé jó úszóknak és családosoknak is ideális választás. A parti éttermekben frissen sült herkentyűket ehetünk, ha pedig elég volt a plázson tűző napból, behúzódhatunk a dombon található fenyőfák alá. Az öböllel szemben, a part közelében egy kis sziget található, vállalkozó kedvűeknek jó program beúszni idáig.

Aki szintén egy szép öbölre vágyik, de inkább a fehér kavicsos partot szereti, az egykori isztriai halászfalu, ma nyüzsgő turistaközpont, Rabac az ideális célpont. A Maslinica strand a jellegzetes kinézetű Mimosa, Narcis és Hedera hotelek előtt található – így ennek a helynek az is a kétségtelen előnye, hogy innen nem látni ezeket a színes rondaságokat. Szerencsére nem csak a hotelek lakói használhatják a kék zászlóval is kitüntetett, kristálytiszta vizű strandot. A part mellett csodaszép erdő található, a vízisportok kedvelői pedig nem fognak csalódni a kínálat láttán.

Turisztikai plakátokon is előszeretettel szerepeltetik Horvátország legnépszerűbb strandját, a jópofa formájú Aranyszarv-partot. Így aztán tömegiszonyosoknak semmiképpen nem ajánlanánk a széljárástól függően alakot váltó földnyelvnél a fürdőzést. Egyedülálló szépsége miatt mégis megéri ellátogatni Brac szigetére, azon belül is Bolra a sok turista ellenére is.

Brela Splittől délre található, hat kilométernyi kavicsos stranddal rendelkezik, melyet füge- és olajfák, illetve pínea-erdők szegélyeznek. A partra jellemző, hogy lassan mélyül, így kisgyerekkel érkezőknek is jó választás lehet. A legnépszerűbb strandok itt a Punta Rata és a Berulija, mindkettőt kék zászlóval tüntették ki – írja a legjobb horvát strandokkal foglalkozó weboldal, a Croatia-beaches.com.

A fentiek mellett említést érdemel a Krk-sziget déli részén található Baska strandja, a Vela Plaza (Nagy strand). Ez a város közepén található, számos kávézó, étterem és hotel tőszomszédságában. A majdnem két kilométer hosszan elterülő, aprókavics és homok keverékével borított strand szintén kék zászló minősítéssel büszkélkedhet.

A legjobb helyek, ahol este sem áll meg az élet

És merre induljon, aki az egésznapos strandolás és pihenés után reggelig ropná a táncparketten? Porec az egyik legnépszerűbb horvát célpont, kevesek számára cseng ismeretlenül a neve. A város főterén egész nyáron fesztiválhangulat uralkodik. Sokak szerint Porecben nyáron senki sem alszik, mindig van valaki az utcákon vagy a bárokban. A leghíresebb diszkók közé a Zelena Laguna, és a Club Plava tartozik. Érdemes megkóstolni egy finom koktélt is az erre szakosodott bárok egyikében, például a Comitiumban.

Novalját a „balkán Ibizájaként“ is szokták emlegetni. A kis kvarneri falu Zrce tengerpartjának köszönheti ismertségét. Nyaranta több ezer fiatal özönli el esténként ezt a helyet, hogy egészen hajnalig bulizzanak. Több horvátországi utazási iroda külön bulinyaralást szervez ide, a fiatalok pénztárcájához igazítva. Medulinban az Imperial discóban és a Summer clubban minden a lüktető zenéről és jó hangulatról szól. A két hely nyaranta tele van fiatalokkal, éjfélkor már lehetetetlen bejutni.

Zadar utcai kávézóiról híres, melyek a forró nyári éjszakákon telis-tele vannak vidám turistákkal. Aki inkább táncolni szeretne a környéken, az Zadartól 20 kilométerre teheti meg a Saturnus diszkóban, ami Horvátország legnagyobb ilyen jellegű szórakozóhelye. A partyarcok Gotham és az Apollo meglátogatását is ajánlják, ha alvás helyett inkább átmulatnánk az éjszakát.

A népszerű üdülőváros, Vodice leghíresebb szórakozóhelye a Hacienda klub , ahol minden nyáron a világ leghíresebb dj-i húzzák a talpalávalót. A szabadtéri klubban egyszerre akár kétezren is bulizhatnak a lakossági dance-re.

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF