2018. 09. 24. hétfő, Gellért, Mercédesz


Rovatok

Dizájner

 

Akvárium

 

Az akváriumok tervezése valódi művészet, egyszerre lenyűgöző és emellett hasznos is.

 

Mielőtt elmennénk akváriumot venni, gondoljuk át alaposan a dolgot. Mekkora helyünk van, mik az anyagi lehetőségeink és mi az, amit meg szeretnénk valósítani? Maga az akvárium az egyetlen, amit utólag nagyon nehéz bővíteni, tehát megéri egy kicsit tovább gyűjteni az ideális példányra. Gondoljuk át, milyen halfajokat szeretnénk tartani, és olyan méretet válasszunk, ami megfelel az igényeiknek. Érdemes az akvarista fórumokon érdeklődni, a környékünkön milyen vásárlási lehetőségek vannak, és a használt akváriumok között is találhatunk igen jó ajánlatokat.

A legfontosabb szabály, hogy a kis akvárium nagy gondot jelent. Minél nagyobb, annál stabilabb, és annál nehezebb elrontani a dolgokat. A nagy akváriumok rugalmasak, a kisebb hibáknak nincs nagy következménye. Egy kezdő akvaristának 50 és 100 liter között érdemes gondolkoznia, ha egyszerűen gondozható akváriumot szeretne. Ebben a méretben már sokféle színes hal közül válogathatunk, elég hetente egyszer vizet cserélni, és a szűrés és a világítás nem kerül sokkal többe, mint a kisebb akváriumok esetén.

 

AZ AKVÁRIUM, MINT A LAKÁS DÍSZE

Egy jól elkészített akvárium legyen összhangban a szoba többi berendezésével, jól látható és könnyen kezelhető legyen.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy az alkalmazott technikai eszközök hozzáférhetőek, egyszerűen tisztíthatók legyenek. Akinek dizájnlakása van, nem engedheti meg, hogy egy snassz akváriumba kényszerítse halait. A tervezők gondoskodtak arról, hogy legyen miből választaniuk. A lakásban tartott édesvízi akváriumokat alapvetően négy típusra oszthatjuk:

 

holland típusú akvárium

A holland típusú akváriumban halak alig vannak, vagy egyáltalán nincsenek. Úgy néz ki, mint egy víz alatti kert, amelyet túlnövényesítettek. Ehhez nagy, legalább egy méter hosszú medence, jó és egyenletes megvilágítás szükséges. Az esztétikusan elrendezett növények látványa nyugtatja a szemet, és kellemes hangulatot kölcsönöz a szemlélőnek.

 

paludárium

A paludárium az akvárium és a terrárium kombinációja. Vízrészből és az adott földrészre jellemző partszakaszból áll. A vízben halak vagy kétéltűek vízinövényekkel, a parton pedig mocsári és szárazföldi növények, esetleg hüllők élnek. A paludáriumot dekoratívabbá tehetjük broméliákkal és orchideákkal. Fenntartása gondos ápolást és igen sok munkát, valamint bonyolult technikai berendezéseket igényel. Gondoljunk csak arra, hogy a növények levelein éjszakára nem maradhat víz, mert különben rövid idő alatt kirothadhat. Ezért egy külön ventillátor fújja le a párát, mint valami műszél. De ugyanakkor a kívánt páratartalomnak is meg kell lennie a növények megfelelő növekedéséhez. Valószínű, hogy ezért találkozunk ritkán paludáriummal mint lakberendezési tárggyal.

 

biotóp akvárium

A biotóp akvárium egy miniatűr szeletkéje a természetnek. Összeillő hal- és növényegyüttes az eredeti élőhelynek megfelelően. A biotóp akvárium nem mindig készíthető el könnyen. Előfordul, hogy bizonyos területeken a növényzet igen gyér, fajszegény, vagy esetleg a halak nem mutatósak. Ebben az esetben a berendezéshez a növényeket vagy halakat a közeli területeknek megfelelően válasszuk ki!

 

vegyes akvárium

A vegyes akvárium a leggyakrabban előforduló típus. Különböző fajú (szinte mindig trópusi eredetű) halak és növények együttese. Nem meghatározó szempont a fajok földrajzi előfordulása. Olyan halakat válogassunk össze, amelyek jól tűrik egymást, nem verekszenek, s hasonló életkörülményeket igényelnek (hőmérséklet, vízösszetétel, takarmányozás). Az akvárium mérete ebben az esetben a benne tartandó halak méretétől, illetve számától függ. Általánosságban: kisebb méretű halak esetében 5 liter űrtartalmat számítunk egy állatra, szellőzés, szűrés nélkül. Minél nagyobb egy akvárium, annál könnyebb a fenntartása, sőt kevesebb munkát igényel.

 

 

 

 

 

 

 

Talán meglepő, de akár egy egész erdőt is telepíthetünk a víz alá. Habár alapvetően furcsának tűnhet egy erdő a víz alatt, a halakat úgy tűnik, ez nem zavarja. Sőt! Kifejezetten jól érzik magukat a gyönyörű, zöld környezetben. 

 

 

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF