2018. 09. 24. hétfő, Gellért, Mercédesz


Rovatok

Szakértő véleménye

 

A boldog párkapcsolat titka

 

Többször kisírt szemmel, kétségbeesetten fordulnak hozzám párok, vagy azok egy-egy tagja, hogy a kapcsolatuk haldoklik, el akarja őket hagyni a párjuk és ez teljesen váratlanul érte őket.

Valójában ez azt jelenti, hogy egy ideje fennálló problémáról nem akarnak tudomást venni, nem foglalkoznak vele, esetleg nem veszik komolyan a fenyegető jeleket, vagy a másiktól várják a megoldást. A párok hajlamosak halogatni a problémával való szembesülést egészen addig, amíg szinte visszafordíthatatlan helyzetekig jut el egy kapcsolat.

Mi lehet a megoldás, mit lehet tenni, hogy ne jussunk el a teljes elhidegüléshez? Mivel lehet esetleg visszahozni a kapcsolatot a kritikus helyzetekből?

Soktényezős dolog egy mély, kiegyensúlyozott kapcsolatot kialakítani, személyenként eltérő igényeket támaszthat. Ezért is nagyon fontos, hogy a párok igazán figyeljenek egymásra, megismerjék társuk igényeit, minderre szükség van egy kiegyensúlyozott kapcsolathoz. Nyílt és tiszta szívvel egymás felé fordulás lehet az egyik kulcs, ami segít megérteni és elfogadni a másikat.  Figyeljünk egymásra az eszünkkel és legfőképp a szívünkkel. Érezzük meg a másik igényeit, szükségleteit. Legyünk rá nagyon nyitottak!

Mindehhez elengedhetetlen a jó kommunikáció.

Amilyen evidensnek tűnik, annál inkább hajlamosak megfeledkezni a felek a tisztességes kommunikáció fenntartásáról. Ami a legfontosabb: ha bármi gondunk van a párunkkal, vagy bármivel kapcsolatban, szinte kötelező azt megosztani a másik féllel. A párunk nem találja ki magától, hogy mitől vagyunk magunk alatt és különösen a férfiak egy ici-picit sem értenek az utalásokból. Kerek-perec el kell nekik mesélni a dolgot. Ha négyszemközt nem megy, lehet üzenetben, levélben, e-mailben, telefonon - ez csak a fantáziára és az igényekre van bízva. Ha a felek szeretik egymást, de az egyik rosszul van, attól a másik még inkább rosszul lesz és mint egy ördögi kör, egymást húzzák lefelé. Annak pedig biztos nem lesz jó vége.

Ahhoz, hogy teljes és boldog párkapcsolatot tudjunk kialakítani, szükséges a saját felelősséget felismerni, hogy melyek azok a belső akadályozó erők, amelyek nem teszik lehetővé a szeretetteljes párkapcsolat megvalósítását. Ehhez kellő önismeretre, bátorságra és felelősségvállalásra van szükség. A problémák, konfliktusok kialakulásában általában a résztvevő partnerek egyaránt hibásak. Tehát ilyenkor a megfelelő magatartás a tükör önmagunk felé való fordítása, valamint meg kell vizsgálni és elemezni, hogy mi az amit rosszul csináltunk, mi okozza a legnagyobb nehézséget és hogyan lehetne ezen túljutni. Akkor lesz előrelépés, ha a töretlen szándék kellő rugalmassággal vegyül, ha készen áll arra, hogy új utakon közelítsen a megoldás felé. Legyen Ön a rugalmasabb elem, mert így biztosabban lehet a konfliktuson változtatni. Mit jelent a rugalmasság? A saját érdekemben olyan megoldásra törekszem, melynek hatására a kialakult párkapcsolati válság megoldással fog zárulni. Olyan megoldással, amelynek a segítségével a lehető legjobban zárul a konfliktus.

Ha probléma merül fel, célratörőbb a legelején kezelni, mert kicsiben könnyebb rendezni. Ha nagy a baj is lehetséges, csak több erőfeszítést igényel. Aki képes volt rendezni a pillanatnyi párkapcsolati konfliktusát, minden esetben azt fogja megtapasztalni, hogy ettől erősebb lett ő is, és a kapcsolat is.

 

Ha életének nehéz szakaszához ért, és szüksége van egy külső megerősítésre, támogatásra, ne késlekedjen, segítséggel könnyebb megtalálni újból az egyensúlyt, a harmóniát!

Bonyhárd Eszter

Integrál pszichológiai Tanácsadó / Life coach/ Mediátor

www.becoaching.hu

 

 

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF