2018. 09. 24. hétfő, Gellért, Mercédesz


Rovatok

Gasztro

 

Szilvás linzertészta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

30 dkg liszt

10 dkg porcukor

1 evőkanál fahéj

egy lime héja (helyettesíthetjük citrommal, naranccsal vagy akár vegyesen is)

vaníliarúd

20 dkg vaj

csipet só

2 tojássárgája

annyi szilva, amennyivel be lehet teríteni a tésztát

2 evőkanál cukor

 

Elkészítés:

Összekeverjük a lisztet a porcukorral és a fahéjjal. Ezekhez hozzáreszeljük a lime héját. Kikaparjuk a vaníliarudat, belerakjuk a kikapart részt, a hideg vajat, egy csipet sót és két tojássárgáját is a tésztába. Géppel vagy kézzel összegyúrjuk. Ha a tészta összeállt, kicsit még kézzel gyúrunk rajta, de ne sokáig, mert megolvadhat a vaj a kéz melegétől. 2 részre szedjük a tésztát, a kisebb részt fagyasztóba rakjuk, később az aljához felesleges tésztát is mellétesszük. A nagyobb rész lesz az alja, ezt két sütőpapír közé helyezzük, és sodrófával megnyújtjuk. Körülbelül fél cm vastag legyen a tészta, hogy kitöltse a kerek sütőforma alját. Figyeljünk arra, hogy mindenhol egyforma vastagságú legyen. A kinyújtott tészta tetejéről húzzuk le a papírt, majd szúrjuk bele a sütőformát. Helyezzük sütőlemezre (alul ne távolítsuk el a sütőpapírt), miután a felesleges tésztát körülötte eltávolítottuk, majd előmelegített sütőben 200°-on 10 percig süssük elő. A megmosott szilvákat négy részbe vágjuk, magozzuk. 2 evőkanál cukorral és fahéjjal meghintjük, majd a szilvákat az elősütött tésztára szórjuk. A fagyasztóba helyezett tésztát kivesszük, és ráreszeljük a tetejére egy nagylyukú reszelő segítségével. Ettől egy kicsit borzas hatású lesz a teteje. Nagyjából egyforma vastagságúra egyengetjük. Körülbelül 10-15 perc alatt készre sütjük szintén 200°-on.

 

A szilva:

A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.

A szilvát hashajtóként használják, mert köztudott, hogy a benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.

A szilva kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban.

A szilva, kiváltképp a mirabella fajtái, értékes forrása az A vitaminnak és a béta-karotinnak. Az A vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére. A tanulmányok következtetései szerint, ez a vitamin véd a tüdőrák és a rák szövődményei ellen.

A gyümölcs jelentős mennyiségben tartalmaz olyan polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek az összetevők segítenek a szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben. A zeaxanthina, a retina sárga foltjában levő karotinoid elnyelő szelektív anyag, melynek feltehetőleg fényszűrő szerepe van.

A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.

 

Gazdag olyan B vitamin komplexekben, mint a niacin, a B6-vitamin és a pantoténsav, ezek együtt elősegítik a szervezetben a proteinek és a zsírok anyagcseréjét.

K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.

 

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON




IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF