2018. 09. 24. hétfő, Gellért, Mercédesz


Rovatok

Dizájner

 

Gyerekszoba

Hogyan lehetne olyan a gyerekszoba, hogy lakói minden reggel vidáman ébredjenek, 

és aki csak belép oda, annak mosolyra görbüljön a szája? Például úgy, ha megfelelő kiegészítőkkel látjuk el.

A gyerekszoba gyakran a legfontosabb része a lakásunknak. A gyerekbútorok vásárlásakor rendkívül fontos figyelembe vennünk a variálhatóságot, a funkcionalitást. Rengeteg praktikus ötletet valósítottak meg a gyerekbútorokban, helytakarékos megoldásokat, kihúzható és emeletes ágyakat, íróasztalokat, stb. A nagyfokú variálhatóságnak köszönhetően nagy és kis szobák berendezéséhez egyaránt találunk megoldásokat. A gyerekek szinte minden igényét képesek kielégíteni. 

 

Gyerekszoba tervezés

Ha minimál vagy high tech az otthon uralkodó stílusa, akkor kissé furcsa lenne egy túldíszített, csupa girland, rózsás-masnis gyerekszoba. Az sem elhanyagolandó szempont, hogy a gyerek-birodalom mennyire tud együtt "nőni" a gyerekkel. Ebben többfunkciós bútorok segítenek: ami korábban pelenkázóasztal volt, az később íróasztallá vagy számítógépasztallá válhat. A gyerekszoba tervezésekor ugyanúgy figyelembe kell venni a divatszíneket, mint a lakás többi helyiségében, azonban itt jobban dominálnak az erős, vidám színek. 

Amennyiben a későbbiekre gondolva a falak pasztell árnyalatúak, akkor mindenképpen a függönyök, szőnyegek, faliképek legyenek nagyon színesek, mivel ez a kisgyerekek számára igen fontos. Arra is ügyeljenek a szülők, hogy a vidám és bájos összkép ellenére a szoba mégse menjen át giccsesbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha gyerekszobát tervezünk, nem a szülők saját vágyait kell gyerekük szobájára kivetítenünk. 

Sokkal fontosabbak a gyerekek valós igényei, szükségletei. A gyerekek egyszer felnőnek, vál-toznak és változnak az igényeik is. Az ergo-nomikusan tervezett gyerekszoba akkor is betölti funkcióját, amikor gyereke a tinédzser korba lép. Könnyen lehet, hogy egy „édi-bébi” szoba pár év elteltével gyerekének kelle-metlenné válik. Lehet, hogy Ön meg-engedheti magának, hogy gyereke szobáját időről-időre átalakítsa, de ezzel lehet, hogy gyereke úgy fogja érezni, hogy életének egy részét is lecserélik. 

 

Parttalanná válhat, ha életének részeitől bármikor megválhat, és személyiségét is cserélhetőnek véli majd. Bizonyára Önnek is vannak olyan gyerekkori emlékei, tárgyai melyek sokat jelentettek Önnek, és talán még most is megvannak: rájuk nézve jó felidézni a gyerekkorát. Ha elvesztek, tönkre mentek még most is hiányként éli meg. Ezért is fontos, hogy ne szeszélyek, hirtelen vágyak legyenek a gyerekszoba tervezés fő szempontjai. 

Fontos, hogy elég fény jusson a szobába, legyen hely a játékra, tanulásra, elbújásra. A ruhák, játékok, tanszerek tárolása is komoly szempont. Kényelmes ágy az, ami talán a leginkább változó elem a berendezés folyamata során. Az alapok megléte után következnek azok az elemek, melyek a hangulat és a kellő ingerek eléréséhez szükségesek. A túl színben tartott trendi szobák könnyen unalmassá válnak, de a meggondo-latlanul használt rengeteg szín, és azok rossz összhangja is idegesítő lehet, ráadásul a kialakuló ízlésvilágot is rombolhatja. Érdemes egy-egy olyan tárgyat, képet is elhelyezni a szobá-ban, melyek eleinte meg sem érintenek egy kisgyermeket, észre sem veszi jelenlétüket, de mégis hatnak rá, részükké válik. Értékrendjük fejlődésének fontos része lesz.

 

A vidám és életteli színek élménnyé varázsolják a lakberendezést a fiatalabb korosztályok számára is.

A gyerekeknek szánt, szőnyegek láttán nincs ember - legyen akár kétéves, akár hetven -, akinek ne húzódna mosolyra a szája. Ránéz az ember, és nem tehet róla, egyszerűen vigyorognia kell. A gyerekszobának a családok szokásaihoz, a gyerek személyiségéhez, továbbá a lakás egészének stílusához is illeszkednie kell.

 

 

 

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF