2018. 09. 25. kedd, Eufrozina, Kende


Rovatok

Szeretem a testem


 

Egyszerűen leküzdthető az őszi fáradtság!

Sötét van, hideg van, front van.

A morcos hangulat oka a kevesebb napfény is lehet, nem csak pszichésen, hanem biológiailag is pocsék. Ha van egy kis napos idő, rohanj napozni, és töltődj fel, amíg lehet. Ételekből is bejuttathatsz valamennyi D-vitamint a szervezetedbe, főként halból, illetve egy kevés van a tojásban, a gombában is.Összeszedtük a legjobb praktikákat, hogy leküzdjük a hosszú őszi- téli hónapokat. Ne hagyjuk, hogy a fáradtság eluralkodjon rajtunk! Figyeljünk a táplálkozásra, mozogjunk és pihenjünk, ha lehet!

 

Hogy mi az őszi fáradtság?

Az őszi fáradtság okait kutatva egyik alapvető tényező, hogy a mai kor embere kivonta magát a természet rendjéből, a tél-nyár szervezetünkre gyakorolt hatásaitól a fűtés, világítás, légkondicionálás alkalmazásával. A tobozmirigy azonban ennek ellenére továbbra is karmestere biológiai óránk működésének. Irányítja napi ritmusunkat az evéstől az alvásig, a hangulatváltozástól az immunrendszer megfelelő állapotáig. Ősszel elindul a nappalok rövidülése, napfényes órák száma csökken, mely a tobozmirigyben fokozza a melatonin termelést,mely összességében növelné az alvással , pihenéssel eltöltött órákat.

Ezzel szemben mi ugyanúgy pörgünk, dolgozunk, csúcsra járatnánk magunkat az őszi-téli periódusban, de a belső hang, figyelmeztető jeleket küld fáradtság, hangulatingadozással.

Az okok között találhatjuk a  D vitaminhiányt, mely  szintén hozzájárul  a  fenti panaszokhoz.

Az őszi-téli periódusra való átállás a hormonrendszerük egyik tengelyét adó pajzsmirigynek is többlet feladatot jelent, esetenként kialakul a pajzsmirigy alulműködés, erre is érdemes gondolnunk. Megfelelő terápiával elfújhatjuk a fáradtságot.

 

Hallgasson zenét

Ha fel akarja rázni kicsit magát, nyilván ne a melankolikus darabokat pakolja a playlistbe, olyan zenét hallgasson, amelyik energiával tölti fel. Az se rossz, ha olyat keres, ami kifejezetten irritálja, ez utóbbi esetben egész biztosan nem fog a klaviatúrán koppanni a feje. Azért a megszokott, kedvelt zenéi is jó hatással lehetnek fáradtság ellen, ha esetleg tudja dúdolni a dallamot, vagy a talpával lekopogni a ritmust a padlón. Nyilván, ha nem otthon dolgozik, ez egy kicsit nehezebb feladat mások zavarása nélkül, de maga a zenehallgatás munkahelyen is megoldható egy jó fejhallgató beszerzésével. Ami még fontos lehet: nem kell üvöltetnie a zenét ahhoz, hogy ne aludjon el, sőt: ha halkan szól a muzsika, sokkal inkább kell összpontosítania, figyelnie rá.

Dolgozzon természetes fénynél

A szervezet tudja, hogy nincs még itt az alvásidő, ha kint ragyogóan süt a Nap, és beárad, de legalábbis beszűrődik az irodába/lakásba a természetes fény. Ha van terasza a helyiségnek, ahol dolgozik, mindenképpen menjen ki pár percre friss levegőt szívni, majd úgy folytassa a munkát. Ez mindig bejön! Ha egyik opció sem megoldható, a mesterséges fény is megteszi: kapcsolja fel az összes lámpát, a lényeg, hogy minél világosabb legyen. Ugye ismeri az érzést, amikor ücsörög a jó meleg szobában, bámulja a monitort, aztán egyszer csak valaki galád módon felkapcsolja a villanyt, és azonnal eltűnik a bágyadtság? Nos, most pont ez a cél…

Étkezés

Nagy rohanásban is szakítsunk időt a reggelizésre! Fogyasszunk fehérjében és szénhidrátban gazdag táplálékot (rozskenyér, tojás, sonka, dzsem). Igyunk egy bögre tejet, vagy egy pohár 100 százalékos narancslevet. A nagy hidegben sem feledkezzünk meg a napi 1-1,5 liter folyadék beviteléről! Az idegrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen a B6-, B12-vitamin, valamint a magnézium, réz, jód, vas, mangán mikroelemek, a C- vitamin pedig számos betegség megelőzésénél hasznos. A vegyes táplálkozás fedezi a napi szükséges vitaminmennyiséget, de mivel nem mindenhez tudunk könnyedén hozzájutni, érdemes valamilyen vitaminkomplexumot segítségként alkalmazni. A fáradtság leküzdésére ne fogyasszunk túl sok kávét, mivel a szervezetünk egy idő után telítődik vele és már az élénkítő hatása eltűnik, ezáltal még fáradékonyabbak leszünk. Helyette alkalmazunk zöld- vagy fekete teát, illetve friss déligyümölcs (narancs, grépfrút) levét.

Ropogtasson zöldségeket vagy rágógumizzon

A zöldség egészséges, és emellett még arra is jó, hogy ne aludjon nyitott szemmel a munkahelyén, ugyanis akármit is rág (persze, ez lehet akár rágógumi is), az agya – a gyomorba jutó élelem ígéretével – felkészül arra, hogy beindítsa az inzulintermelést, így éberen tart.

Mindezt feldobhatja jégkockával, ami nemcsak másnaposságra tökéletes, de álmosság ellen is kiváló. Ha például jégkockát ropogtat, szinte lehetetlen, hogy elaludjon. A hideg ugyanis éberségre stimulálja az agyat.

Mossa meg az arcát hideg vízzel

Frissítse fel a vérkeringését: mossa át az arcát jó hideg vízzel, vagy legalább nyissa ki az ablakot és vetkőzzön kicsit. Az a pár perc vacogás megér annyit, hogy aktivizálja a szervezetét: ha a test hideget érzékel, azonnal működésbe lép, és elkezd meleget termelni. Ezzel szabályozza a belső hőmérsékletet, hogy minden belső szerv megfelelően működhessen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyújtson ebédidőben

Persze, most nem arra kell gondolni, hogy állítson elő egy profi edzéstervet, és Tarzanként ugráljon az asztalokon, csupán pár egyszerű gyakorlat is segíthet. A nyújtás serkenti a vérkeringést, ráadásul – a gyakorlat közben – ülve is maradhat. Kezdje a fejénél: végezzen öt fejkörzést mindkét irányban. Ezután emelje fel mind a két kezét, és próbálja meg elérni a plafont. Ha ezzel megvan, hajoljon le (még mindig ülve), és próbálja megérinteni a cipőjét (csak óvatosan, ne verje a fejét az asztallapba)! Ebből a testhelyzetből csak nagyon lassan, csigolyáról csigolyára egyenesedjen ki! Ezt követően jöhet a bokakörzés és a lábak behúzása/kinyújtása tízszer. Ha ez nem elég, álljon fel a székből és úgy végezze el a gyakorlatokat.

Sétáljon egyet

Nagyon jót tesz az is, ha nem erőlteti a folyamatos munkát, hanem levegőzik egy kicsit. Ha görcsösen próbálja ébren tartani magát, több mint biztos, hogy nem fog tudni koncentrálni a munkára. Inkább levegőzzön egyet az utcán – akár már 10 perc séta is felpezsdítheti. A lényeg, hogy egy kicsit kizökkenjen az egyhangúságból, és megmozgassa a végtagjait a friss levegőn.

Ha nehezen tudjuk rávenni magunkat, hogy hazaérkezés után ismét kimozduljunk a lakásból, akkor érdemes már a napunkat úgy tervezni, hogy addig haza se menjünk, amíg nem mozgunk aktívan legalább egy órát. Kiválóan alkalmas sport ilyenkor is az úszás, zenés torna, a konditeremben a biciklizés, futás, fallabdázás. A hangulatunk is jobb lesz, ha egy kis időt közösségben töltünk. Ha erre nincs lehetőség, akkor már az is sokat jelent, ha a munkahelyről gyalog megyünk haza, vagy csak úgy sétálunk egy nagyot. Semmiképp se üljünk egész héten a számítógép vagy a televízió előtt, lehetőleg hetente 2-3 alkalommal mozogjunk valamit.

Párologtasson

Nagyon jó hatással vannak az ébren maradásra a különböző 100 százalékos illóolajok is. Ha nincs a közelben párologtató, vagy nem akarja zavarni a kollégákat vele, csak szippantson jó mélyeket az üvegcséből minden alkalommal, amikor érzi, hogy elnehezültek a szempillái. Ha nem kedveli az illóolajat, vegyen a legközelebbi patikában szárított gyógynövényeket, és szagolgassa azokat. A következők közül válasszon: rozmaring, borsmenta, eukaliptusz vagy teafaolaj.

Kényeztessük magunkat!

Kényeztessük magunkat!  Az aktív pihenés mellet fontos a lazítás is. Erre legalkalmasabb hely egy gyógyfürdő, ahol még igénybe lehet venni akár egy masszázs-kezelést vagy szaunázást is. A hagyományos gőzölés mellett érdemes kipróbálni az infraszaunát, amely a napsugarait is helyettesíti számunkra. Reggelente ajánlatos hideg vízzel megmosni az arcunkat, illetve a reggeli zuhanyzás is felfrissít. A napi 7-8 órás alvásigényünkre érdemes odafigyelni, vagyis ne hagyjuk felhalmozni a kialvatlanságunkat: amikor tudjuk, pótoljuk. Este egy lazító aromaterápiás fürdő biztosíthat nyugodt alvást. A családunk és barátaink is sokat segíthetnek a fáradtságérzésünk leküzdésében közös programok szervezésével.

Tudományosan bizonyított tény (komolyan), hogy rendetlenségben romlik a kedv és a teljesítmény is. Akármennyire is fárasztó feladatnak tűnik, ne tegyél rá a rossz hangulatodra még egy lapáttal azzal, hogy bűntudatot keltesz magadban a sok elöl levő holmival, túl sok vizuális információval terheled az agyad, és elvonod a figyelmed a fontos dolgokról a kupival.

Légy hálás, és jobban leszel – ez is tudományosan bizonyított tény. :) Nem csak csütörtökönként lehet “things I love” listákat írni! Szedd össze a jó dolgokat, akkor is, ha nagyon nem megy, és add tovább, amit csak tudsz – akár a lomtalanításos-rendrakásoddal összekötve. Másokhoz mérni magunkat olyan értelemben hasznos, ha attól észrevesszük, hogy nekünk nem annyira borzasztó, mint hittük. Például hiába van sötét és hideg, azért még mindig nem nekünk a legpocsékabb – Észak-Amerika keleti partján éppen a Sandy nevű hurrikánnal néznek szembe az emberek. Mit nekünk egy kis szitálás!

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF