2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Utazzunk

A Magas-Tátra

 

A Magas-Tátra gyönyörű hegyvonulatainak köszönhetően a legattraktívabb turistalátványosságok közé tartozik. Hódító szépségük miatt szlovák és külföldi turisták egyaránt látogatják és Szlovákia szimbólumává vált. Szépségével, magas hegyvonulataival és gyönyörű tavaival minden évben turisták, hegymászók és síelők ezreit vonzza. A szépséges természet mellett látványosságnak számít a fogaskerekes vasút, amelyet a helyiek csak fogasnak neveznek. A Magas-Tátra sok hegymászót és sí alpinistát is elvarázsolt már. Azok számára, akik a tájat a hegyek magasságából szeretnék látni, de nem szeretnék őket meghódítani, kialakítottak egy sodronykötélpályát a Lomnici-csúcsra. A gyönyörű kilátás minden bizonnyal elbűvöli Önöket és bizonyára nem ez lesz az utolsó látogatásuk ezen a helyen. A Magas-Tátra egyszerűen kihívás minden idelátogató számára. 

 

Elhelyezkedése:

A Magas-Tátra Szlovákia északi részen, Lengyelország határán húzódik. 1949-ben a lánchegységet Szlovákia első nemzeti parkjává minősítették. A Magas-Tátra a Kárpátok legmagasabb hegytömege, a Nyugat-Kelet irányban elnyúló főgerinc hossza 26 km, míg észak-déli irányban való szélességi kiterjedése 6-10 km közötti.

 A Magas-Tátra akár egy hosszú hétvégére is remek úti cél lehet, nemcsak profi hegymászóknak, de sík vidékhez szokott túrázóknak is..

Látnivalók:

 

1. Ótátrafüred és a Tar-pataki-vízesések

Ótátrafüreden és környékén még ma is láthatóak a 2004-es pusztító vihar nyomai, amely a környék fenyveseit a földdel tette egyenlővé. A szélvihar által letarolt fenyőerdők helyén ma kopár domboldalak vannak csak. Az erdőket azonban nem telepítik újra, azt szeretnék, ha a természet maga gyógyítaná be sebeit. Szakértők szerint ugyanis annak, hogy a vihar ilyen mértékű pusztítást végezhetett, elsősorban az volt az oka, hogy a ’30-as években telepített fenyvesek nem tudtak megkapaszkodni a vékony hegyvidéki talajon, és így – a természetes erdőkkel ellentétben – nem tudtak ellenállni a vihar pusztító erejének. Ótátrafüred környékének egyik legnépszerűbb látványossága a Tar-pataki-vízesések gyönyörű láncolata. A fenyőerdők rejtekében megbúvó Tar-patak zuhatagai közül az Óriás-vízesés a legismertebb, vize 20 méteres mélységbe zuhan alá.

 

2. Rysy – a Tengerszem-csúcs

A Tátra számtalan nagyon jó túracélpontot rejt számunkra. Ezek közül a Tengerszem-csúcs (Rysy) meghódítása az egyik legnépszerűbb célpont. A túraútvonalon tengerszemek és hangulatos menedékházak mellett haladunk el, meg-megpihenve évezhetjük a páratan tátrai panorámát, és a csúcshódítás izét :)

 

 

 

3. Lomnici-csúcs, a Magas-Tátra királya

 

A tényen, hogy a Lomnici-csúcs 2634 méteres magasságával a Magas-Tátra második legmagasabb csúcsa – a 2655 méter magas Gerlachfalvi-csúcs után –, ma már nem vitázik senki. A 19. század közepéig azonban ez egyáltalán nem volt ilyen egyértelmű: a liptóiak a Krivánt, a szepesiek a Lomnici-csúcsot, a lengyelek meg a Jég-völgyi-csúcsot gondolták a legmagasabbnak. S bár 1837-ben a Tátra legmagasabb csúcsa megtisztelő címet végérvényesen elveszítette, a hegység leghíresebb és legszebb hegyének még mindig a Lomnici-csúcsot tartják.A csúcs megmászására csak gyakorlott hegymászók vállalkozzanak, a többiek pedig üljenek be a lanovkába, és élvezzék az impozáns csúcsig tartó lebegést. Aki pedig igazán különleges magaslati élményre vágyik, az akkor is fenn maradhat a csúcson, mikor a turisták zöme már lejött onnan, és Közép-Európa legmagasabban fekvő hoteljében is eltölthet egy éjszakát.

 

4. A Nagy-Morgástól a Zöld-tóig

Nemcsak a nevek, de a látvány is A Gyűrűk Ura misztikus tájait idézi a Nagy-Morgásra tartva. A Lomnici-csúcs szomszédságában meghúzódó 2038 méteres hegyre óriás, zuzmókkal fedett köveken át vezet az út. Útközben, ha szerencsénk van, nemcsak a mormoták füttyögését, de magukat az állatokat is láthatjuk, akárcsak a zergéket, amelyek megalázóan könnyedén szökellnek a meredek hegyoldalakon.A Nagy-Morgásra felérve már látható a völgy alján a gyönyörű Zöld-tó, melynek smaragdzöld színe egészen hihetetlen. A tó közelről is egészen elképesztő, ahogy zölden csillog a hegyek által körülzárt katlanban. Erről persze mindenki szeretne egy fotót, így kell egy kis idő, míg olyan kép készülhet, amelyen a hegyeken és zöld vízen kívül épp senki nem mosolyog  a kamerába. A zöld-tavi menedékházban aztán jöhet a jól megérdemelt gőzgombóc, gulyás vagy épp sör, hogy aztán a lejtmenetre is legyen miből energiát meríteni.

 

 5. A nyugati végvár – a Kriván

A Kriván a Magas-Tátra legnyugatibb csúcsa, a szlovákok nemzeti hegye, amely jó időben sok turista célpontja. Itt bizony jól jött volna egy kicsi a Rysyn bennünket áztató esőből, mert az első meredek szakaszt, ahol rövid idő alatt több mint 1000 méter szintet kellett leküzdenünk, izzasztó kánikulában és tűző napon tettük meg.

 

 

 

 

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF