2018. 09. 24. hétfő, Gellért, Mercédesz


Rovatok

Dizájner

KÉSZÍTSÜNK TÖKLÁMPÁST
 
A SÜTŐTÖKFARAGÁS SIKERE AZ ALAPOS TERVEZÉS
 
 
HONNAN  ERED?
 
Halloween, pontosan All Hallowens vagyis Mindenszentek előtti estét jelenti. A köztudatba, mint amerikai ünnep került be, holott 
ősi kelta ünnep eredetileg, amelyen az Írországban és Skóciában élő törzsek ünnepelték az újévet - a Samhain-t, vagyis “a nyár végét”. Hitük szerint ugyanis ezen a napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt esztendőkben haltak meg. 
Ez a nap október utolsó napja, ekkor a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket. Már a kelták is védekeztek a biztonságukat veszélyeztető esemény ellen: megtévesztés érdekében szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a Gonoszt a végsőkig megzavarják.
Halloween szimbóluma, hosszú évszázadok óta a kivájt töklámpás, az úgynevezett Jack-lámpa, amely eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.
 
TÖKLÁMPÁS  KÉSZÍTÉS
 
 
Hozzávalók:
 
1 darab "Halloween-tök" (sütőtök)
1 éles kés
1 kanál a tök belsejének kivájásához
alkoholos filc a minta felrajzolásához
mécses
 
 
 
Elkészítés:
 
A lámpáshoz közepes méretű tököt érdemes választani, mivel ezzel könnyebb dolgozni, mint egy túl naggyal, vagy egy túl kicsivel. 
A tök tetejét a szár körül cikkcakk alakban körbevágjuk, majd az így kivágott "sapkát" kiemeljük. A cikkcakk forma nem feltétlen szükséges, azonban jóval egyszerűbb egyenes vágásokkal dolgozni, és az elkészült lámpáson is jól mutat.
Ezután vájjuk ki a tök belsejét. A tapasztalat szerint ehhez jobb egy erősebb kanalat használni. A belsejét érdemes simára kikaparni, mivel elég nyálkás, és a végén ide fog kerülni a mécses.
Rajzoljuk fel az arc mintáját (szemek, orr, száj). Itt aztán elengedhetjük a fantáziánkat: a lámpás lehet mosolygós, mérges, kedves, gonosz, mindenféle. Arra ügyeljünk, hogy könnyen kivágható mintát válasszunk, lehetőleg egyenes vonalakból. Mi egy mosolygós arcot választottunk. 
Ezután a fölös részeket vágjuk ki. Ha körbevágunk egy részt, az egyszerűen "benyomható" a tök belsejébe, ahonnan a végén egyszerűen kiöntjük őket. Vigyázni kell arra, hogy ne nyomjuk meg a tököt, mert megrepedhet.
Ezután már csak a kivilágítás van hátra. Rakjunk a tök belsejébe egy mécsest, gyújtsuk meg, és helyezzük vissza a tök kalapját. 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Választhatunk hagyományos arcformákat, a kreatívabbak azonban bonyolultabb mintákkal is próbálkozhatnak, akár egy híres festményt is rávarázsolhatnak. Ilyen árnyaltabb képek készítéséhez a tök külsejét kell csak lekapargatni. Ugyanakkor roppant mutatós lehet egy tök, melyet lyukakkal látunk el. Ezt a legegyszerűbb egy fúró segítségével elkészíteni.
Bármilyen formát is válasszunk, a meghitt őszi hangulat garantált. 
 

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF