2018. 09. 24. hétfő, Gellért, Mercédesz


Rovatok

Dizájner

A befőttesüveg rejtett arcai

 

Manapság nagy népszerűségnek örvendenek az otthon készített dekorációk. A befőttesüvegről köztudott, hogy csodaszép mécses tartó készíthető belőle, de a mi fantáziánk itt nem állt meg, és összegyűjtöttünk még néhány alternatívát, amire tökéletes lesz a dunsztosüveg. Nézzük először a különböző technikákat, amelyekkel csinosítható az üveg, majd pedig lássuk mire is lehet használni még a befőtt tároláson kívül.

 

Technikák

Az első teendőnk mielőtt az üveggel dolgoznánk, hogy eltávolítsuk az üvegről a ráragasztott címkét, feliratot és a szennyeződéseket. Ezután tervezzük, meg mivel szeretnénk dolgozni és már indulhat is az alkotás.

Festék

Lehetőleg gyorsan száradó festékeket válasszunk. Kísérletezéssel állapítsuk meg a festék hígításának mértékét, mert a túl vastagon felhordott festék hamar lepattoghat. Négy-öt féle színből számtalan árnyalatot keverhetünk ki.

Üvegre, porcelánra író tinta

2 rész szeszben oldódó nigrozint 40 rész denaturált szeszben oldjunk, majd öntsünk hozzá 2 rész ricinusolajat és 46 rész amilalkoholt. Az egészben oldjunk még 10 rész sötét sellakot. Ezzel a tintával üvegbot segítségével írhatunk az üvegre.

Faágakkal díszített

Vágjuk egyforma méretre a faágakat a metszőollóval, úgy, hogy magasabbak legyenek, mint az üveg. Jó, ha nagyjából egyforma szélesek a botocskák. Kezdjük el szépen sorban felragasztani őket, míg körbe nem érünk.

Szalvétadekupázs

Válasszunk ki valamilyen nekünk tetsző mintájú szalvétát, és válasszuk szét a rétegeit. Ha ezzel megvagyunk, akkor a felső, festett réteget illesszük oda az üveghez. Majd egy ecset segítségével kezdjük el felvinni rá a ragasztót. Ügyeljünk rá, hogy szép sima legyen mindenhol! Ha megszáradt, akkor kötünk rá egy szép masnit, és már mehet is bele a mécses! Nagyon szépen átsejlik a fénye a szalvétán!

Gyöngyös megoldás

Technokollal ragasszuk fel a gyöngyöket (vigyázzunk, hogy ne tegyünk belőle túl sokat, mert akkor nem lesz szép!), tetszés szerinti formában, színben, mennyiségben oszlassuk el az üvegen és kész is. Ha megszáradt, akkor már tehetjük is bele a mécsest, igazán elegáns végeredményt kapunk ezzel a technikával.

Csipkével díszített

Első lépésként mérjük le mekkora anyagdarabra lesz szükségünk, majd a megtisztított üvegre ragasszuk fel jó szorosan. Ügyeljünk arra, hogy épp csak annyi ragasztót használjunk, amennyire szükség van a szép végeredményhez. Ezután, ha szeretnénk, díszíthetjük még szalaggal vagy gyöngyökkel is. A végeredmény nagyon elegáns és mutatós lesz.

 

Felhasználás

Hangulatvilágításként

Egyszerű, és népszerű megoldás, ha mécses tárolóként használjuk fel a már kiürült üvegeket. Szerencsére már rengeteg féle gyertya közül tudunk választani, a kicsitől egészen a nagyig. De nemcsak a gyertyákat, hanem nyáron a karácsonyi égősort is körbetekerhetjük rajta, vagy beletehetjük, így igazán különleges, világító dekorelemet kaphatunk.

Tárolóként

Alkalmazhatjuk az eredeti funkciójában is, csak ne lekvárt, hanem egyéb más, akár különlegesebb dolgokkal töltsük meg. Kezdetben kipróbálhatjuk a különböző ételalapanyagok, mint például a só, cukor, tészta vagy rizs tárolására is; de sokkal érdekesebb és dizájnosabb, ha mondjuk élénk színű cukorkákat, vagy gombokat, fonalakat, és tulajdonképpen bármit, beletehetünk, amit csak képesek vagyunk elképzelni.

Virág vagy fűszernövény tartóként

A legegyszerűbb felhasználási módja, ha átkereszteljük virág vagy fűszernövény tartónak. A fent említett technikák közül jól mutat, ha virágtartónak készítjük a faágas technika, ha pedig fűszer-növényeket szeretnénk gyökereztetni benne, akkor az üvegre író tinta segíthet, így nemcsak mutatós lesz a végeredmény, de hasznos is, hiszen mindig tudjuk melyik üvegben mi nő éppen.

Váza

A legegyszerűbb formája a befőttesüveg felhasználásának, ám ha valóban szép vázát szeretnénk varázsolni belőle, díszítsük az üveg külsejét csillámmal, csipkével, szalagokkal.

Fényképtartóként

Elsőre talán kicsit furcsán hathat, hogy miként is kerül egy fénykép a befőttesüvegbe, viszont amint megpillantjuk, mi is ki szeretnénk próbálni ezt a nem mindennapi képtartót. Nincs más dolgunk, csak kiválasztani néhány képet, s hozzáigazítani az üveg egyik oldalához. A tetejét beköthetjük valamilyen mutatós szalaggal is, csak hogy még érdekesebbnek tűnjön.

Varrókészlettartó

Ha a varró felszerelésünk között káosz uralkodik, tegyünk mindent egy üvegbe, melynek a tetejét varázsoljuk tűpárnává néhány egyszerű lépéssel. Vágjuk ki a befőttesüveg tetejének a közepét, majd erre a kivágott részre halmozzunk rá vattát és vonjuk be az egészet jó szorosan egy anyagdarabbal és varjuk össze. Ezután illesszük vissza a csavaros részébe, és már rá is zárhatjuk az üvegre. Nemcsak praktikus, de mutatós is lesz a végeredmény.

2015-10-08

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF