2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

+1

A folyékony gomba kivonatok jelentősége

A gombákban, akárcsak a növényekben, biológiailag aktív metabolitok előállításának hatalmas potenciálja rejlik, és ezek egyre több gyógyszerhez szolgáltatnak alapanyagot. A gombák gyógyszerként, étrend-kiegészítőként vagy egyéb formában való felhasználásának előfeltétele, hogy a gombákat (a termőtestet vagy a micéliumot) nagy mennyiségben és standardizált minőségben tudjuk előállítani. A gombák esetében nagyon fontos, hogy bio körülmények között történjen a termesztés, ugyanis életformájukból adódóan felhalmozzák magukban a környezetből kinyert anyagokat, így a vegyszereket is, ezért gyakori probléma, hogy a nem bio forrásból származó gomba-készítményekben megjelennek a különböző nehézfémek vagy permetszerek.

A Pure Gold Organic gomba termékcsaládban lévő alapanyagok Tirolban, egy az osztrák állam által elismert mikológia laboratóriumban teremnek, bio körülmények között. Minden esetben ugyanazt a gombafajt termesztik, így a gyógygombák hatóanyag tartalmát garantálják.

A Pure Gold Organic termékcsalád tagjai az USDA által minősített BIO alapanyagokból készülnek, valamint a termékek előállítása az ÖKO Hungária Garancia Minőségi Tanúsítványával ellátott üzemben történik (az USDA minősítés, világszerte a legszigorúbb organikus minősítési rendszer).

A bio élelmiszer-gyártás magasabb szintű minőség-biztosítást igényel a hagyományos élelmiszer-gyártásnál. A gyártási folyamat során folyamatos mikrobiológiai és tápanyag összetételi vizsgálatok történnek, a lehető legmagasabb minőségű termék előállítása érdekében, a bennük lévő hatóanyagok mennyiségét (béta-glükánok), nehézfém mentességét, mikrobiológiai tisztaságát jegyző-könyvekkel tudjuk igazolni.

Pure Gold Organic folyékony kivonatok: egyedülálló gyártástechnológia

Egyre több meggyőző tudományos bizonyítékunk van arra vonatkozóan, hogy a gyógyító / gyógyhatású gombák nem csak adjuváns (más terápiákat kiegészítő) szerek formájában használhatóak, hanem nagyon ígéretesek az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében. A növények, egyes alapanyagok növényi kivonatolása során egy ősi eljárást alkalmaznak.

Mindez a gyógynövénygyógyászat évezredes tradí­cióiból szerzett tapasztalat. Ennek két formája létezik: az egyik, amikor meleg vízbe áztatják az egyes növényi részeket, mintha "tea főzetet" készítenénk. Ebben az esetben a hatóanyagokat igen pontos adago-lásban forró vízben kioldják.

A másik kivonatolási forma, amikor etanolba áztatják be az egyes növényi részeket. Az oldószeres (vagy etanolos kivonatolás) tinktúra készítés, mely eljárás során valamennyi szerves anyagot és vitaminokat kioldjuk a növényekből. Ez történhet hagyományos receptúra alapján, amikor 50% víz és 50% etanol keverékében történik az áztatás, vagy a gyógyszertári gyakorlat alapján, amikor 70% etanol és 30% víz keverékében történik az áztatás. Így azonban a ható-anyagok, mindössze kb 10-20 %-át nyerik ki!

A gombák esetében azért van szükség mindkét eljárásra, hogy a kitinpáncélt elroncsoljuk és a benne lévő valamennyi szerves és szervetlen hatóanyagot kioldhassuk. Ennek a folyamatnak azért is van jelentősége, mert az emésztő-rendszerünk a kitinvázat nem tudja lebontani, így az ebben lévő hatóanyagok felszívódás nélkül haladnak tovább.

A kétféle kivonatolási eljárással a gombákban lévő hatóanyagokat szinte 100 %-ban kinyerjük.

Ha a gombatestet etanolban áztatjuk, akkor kivonjuk a zsírban oldódó vitaminokat, foszfolipideket, esszenciális olajokat, növényi szteroidokat. Ha pedig vízbe áztatjuk, akkor kivonjuk a poliszacharidokat, vagyis a béta-glükánokat, amelyeket a kivonat kapszulák is tartalmaznak.

Sem a por kapszulák, sem a kivonat kapszulák nem tartalmazzák az etanolos áztatás során kinyert értékes hatóanyagokat, vitaminokat. Annak érdekében, hogy a maximálisan kiaknázható legyen egy növény gyógyító ereje, ki kell használni a növények aktív anyagiban rejlő szinergiát, és meg kell őrizni az összetevők egyensúlyát.

Fenti okokból kifolyólag választottuk a Pure Gold Organic gomba termékcsalád esetében a folyékony formulát, mely előállítása során, a modern kor technológiai vívmányait segítségül hívva optimalizáltuk az ősi kivonatolási eljárásokat.

Ez alatt a következőket értjük: az etanolos áztatás végén az etanolt elpárologtatjuk, így készítményeink alkoholmentesek speciális bio konzerváló anyagot alkalmazunk, amely megakadályozza a hatóanyagok lebomlását készítményeink az etanolos és melegvizes frakciók hatóanyagait egyaránt tartalmazzák, amelyet egy speciális homogenizáló anyag tesz lehetővé (e nélkül az egyes hatóanyagok kicsapódnának), mely egyben segíti a hatóanyagok felszívódását is

A folyékony kivonatok előnye, hogy a gombák hatóanyagait sűrített formában tartalmazzák, és segítik a hatóanyagok felszívódását is, ez az oka annak, hogy egy adag folyékony kivonat hatóanyag mennyisége sokszorosa a kapszulákénak, valamint fontos szempont az is, hogy az alapanyagok termesztése, mind pedig a folyékony kivonatok előállítása BIO körülmények között történik!

 

Írta: Szabó Nikolett

Tudományos kutató

2015-07-07

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON




IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF