2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Dívány

 

A LEGNAGYOBB HŐS-TÓTH SZILÁRD

- ex-survivor, a Kisalföld Vágta rendezvényigazgatója, taekwondo világbajnok, a gyirmóti Rodeo Ranch tulajdonosa, outdoor tréner, testnevelő tanár, karateedző, lovas kaszkadőr, fesztiválok, csapatépítő tréningek, show-műsorok, céges napok rendezője - akit kiolthatatlan szenvedélye és erős személyisége segítette abban, hogy gyerekkori álmát valóra váltva gladiátor- és lovagképző legyen.

Gyermekként szinte mindenki megfogalmazza, hogy milyen munkát szeretne végezni ha, felnő, de a legtöbb embernek ez nem jön össze és valljuk meg őszintén: nem sokunk példaképe Zorro vagy éppen Batman.

Kevesen tudnak olyan józanok maradni, s maga-biztosan haladni előre, mint Te. Milyen családi háttér és motiváció szükséges mindehhez?

Klasszikus 4 gyerekes panelcsaládban nőttem fel. Nagy múltú gimnázium, szép eredmények, előrevetített orvosi pálya…

A szüleim pedagógus és egészségügyi háttérrel a földhöz-ragadt lépéseket támogatták. Óva intettek attól, hogy kizárólag gyerekkori álmaimat tartsam szem előtt.

Mindhiába. Már kisfiúként karate filmeket néztem szüntelenül és elköteleztem magam a vad ötletek mellett. Olyan nem mindennapi hősöket csodáltam, mint Batman, Zorro vagy Robin Hood. Igazi sötét lovag akartam lenni, a társadalmi normákat olykor megkerülő, erős, a jóért harcoló hős, aki kellően gazdag ahhoz, hogy nem mindennapi ötleteit megvalósítsa.

A tiltás ellenére hogyan tapostad ki az utad?

Mivel jók voltak a tanulmányi eredményeim, a szüleim megengedték, hogy sportoljak. A sporttal együtt beépült az életembe a felelősség, a kitartás, a tartás. A mozgás fontossága ráébresztett arra, hogy,,az én testem, az én  templomom”. Valamilyen oknál fogva a középkor iránt mindig nagyon erős vonzalmat éreztem: a lovaglás, a lovagi életmód, a harcos életvitel, a lovagi torna és a kor legfőbb erényei, mint a mértéktartás, bátorság, állhatatosság, tisztelet és alázat különös erővel hatottak és hatnak rám.

Közel két és fél évtizede forrnak össze mindennapjaid a lovakkal, s a hozzájuk kapcsolódó cseppet sem mindennapi tevékenységekkel, hogyan jött a lovaglás?

Testnevelő tanár, sportmenedzser egyetemi éveim alatt 18 évesen kezdtem el lovagolni. Később lovas edző és karate-edző lettem, lovas táborokat vezettem és palotajátékokon vettem részt. Kerestem az utam és közben dolgoztam. Különböző vállalkozásokba kezdtem, hogy finanszírozni tudjam az álmaimat. 2000-ben megalapítottam a Rodeo lovas iskolát. A névadással is sugallni akartam, hogy nem állok be a sorba, ez az iskola sokkal több lesz, mint egy átlagos.

2003-ban pedig már Survivorként is „diktáltad a tempót”. Mi volt az indíttatás?

Tiszta fejjel akartam látni. A Survivor újraértékeltette velem az átlagosnak vélt dolgokat, mint egy kiflit vagy a családot. Ezután a kaland után letisztultak a gondolataim, Gyirmótra helyeztem át a lovas iskolát - megnyílt a Rodeo Ranch szabadidőpark - és az országban újdonságként debütáló bika rodeó székhelyét.

És elindultak a Rodeo Show-k.

2005-ben Gyirmóton 13.000 ember volt kíváncsi az első magyar bika és vadló rodeóra, ahol főszervezőként és versenyzőként is részt vettem. A sikert több évig tartó országos turnék követték, budapesti, pécsi, komáromi, hódmezővásárhelyi helyszíneken. Így lettem én a „rodeós Szilárd„.

Siker és bukás váltakozva 4 éven keresztül - hol óriási közönség, rendszeres országos média megjelenések, hol pedig eső elmosta rendezvények óriási mínuszokkal vagy hónapokig tartó felgyógyulások, mert megtaposott egy 9 mázsás bika vagy rám esett a bemutatós lovam és darabokra szakadt a lábam.

Honnan jött a lovas kaszkadőrség ötlete?

A már említett palotajátékokon kaptam kedvet hozzá, ahol én voltam az ügyeletes elesett vitéz. Az inspiráló első lépések után Sanyi lovászlegénytől, a vérbeli betyártól tanultam a legtöbbet és autodidakta módon is fejlesztettem magam. 

Mesélj nekünk a Rodeo Teamról, a fantasztikus Trükk lovas csapatodról.

Az első rodeóra már úgy készültünk, hogy valami különlegest akartunk mutatni a közönségnek - felelevenítettük a régi „ördöglovasokat” és nyaktörő mutatványokat hajtottunk végre száguldó lovak hátán 1 év felkészülés után. Az első csapatból már csak ketten maradtunk, Part Imre és én.

10 év alatt 3 trükk lovas csapatot raktam össze és a jelenlegi lett a legütőképesebb. 15 fős a jelenlegi csapat.

Kezdjünk a szebbik nemmel, amiben egyedülállóak vagyunk, mert nemhogy 6, de 1-2 lány is ritka a trükk lovasok közt Magyarországon:

Nagy Nicole a rangidős, aki nem csak szép, de erős is. Bán Dóra, Balogh Barbara már rutinosak és nagyon merészek. Garzó Kata, Domonkos Virág az újoncok, nagyon szorgalmasak és keményen edzenek. A mosolygós Halász Petra pedig 2 hónapja még csak a fizikai alapozó edzéseket próbálja túlélni.

Jöjjenek a fiúk: Vargyas Viktor, akire nem hat a gravitáció, Horváth András aki a legveszélyesebb elemektől sem jön zavarba, Benkovics Zoltán az oszlopos tag, a legfiatalabb Bokány Máté aki kora ellenére igazi harcos és az elszánt újoncok Csapó Zoltán, Domonkos Bálint és Szemenkár Dani.

A legnagyobb lovas rendezvényekre hívták a Rodeo Teamet bemutatózni - Nemzeti Vágta, Lovas Világkupa: ha veszély, adrenalin kell, mi megyünk. A csapat tudja, ha rám néznek és elhangzik a csataüvöltés, akkor a félelmet félretesszük és menni kell! Nemzetközi porond és a világ-siker a cél!

Mikor kapcsolódott össze a neved a Kisalföld vágtával?

A rodeokat 2009-ben leváltotta a lóversenyzés - amerikai vizekről magyar vizekre eveztünk - megvettem a Nemzeti Vágta megyei licenszét és a vadlovakról átnyergeltünk a gyors lovakra. Megújultunk. Az új kihívás mindig fejlődést hoz, az út végén minden úgyis a helyére kerül. 2014-ben már a rodeók régi hangulata egyesült a vágta eszmeiségével. Szombat a westerné, a vasárnap a vágtáé lett.

Milyen tervek várnak még megvalósításra?

Nemzetközi hírűvé tenni a Rodeo Teamet, a lovaglást bevinni a közoktatásba, saját kaszkadőr iskola, 100 fős ménes és a hátrányos helyzetű gyerekek részére egy iskola, club ahol lovaglás, sport, fegyverforgatás, egészség és a siker a fő tantárgyak.

Mit jelent számodra Tóth Szilárdnak lenni, hogyan fogalmaznád meg a lényeged?

„...ha híres nem lehetek, hát hírhedt leszek, de nem múlok el nyomtalanul…” ( Tóth Szilárd ) vagy a Robin Hood -os verzió „...inkább vérdíj a fejemen nemes cél érdekében, mint érdemrend a mellemen álszent elvekért…”

Azt mondják minden sikeres ember mögött áll egy szerető család. Feleségem Enikő tudja, hogy kell megszelídíteni a vadállatot bennem és a kislányom Abigél mosolya bár-milyen gondot képes eltörölni pillanatok alatt.

Sikeres embernek érzem magam, mert azt csinálom, amit szeretek, egészséges a családom, gyönyörű helyen élek és sok barátom és tanítványom van, akiknek adhattam valamit az életem során.

 

 

Kérdezz-felelek:

Csillagjegy: skorpió

Étel: feleségem palacsintája és erdélyi csirkepaprikása

Ital: spéci (cola fantával)

Illat: kislányom baba illata és természetesen a ló illata

Színek: fekete

Hobbi: maradandót alkotni

Állat: ló, kutya, vadmacskák  

Autó: Dodge Challanger, Audi A 8-Szállítóból, hatalmas amerikai pickup 

Sport: küzdősportok, kardforgatás, saját testsúlyos edzés   

Könyv: Gyújtópont-Brayn Tracy /üzleti siker könyvek 

Zene: Nightwish

Színész: Stallone, Bruce Willis, Jason Statham

Akiket támogatok: afrikai éhező gyerekek, tehetséges és szorgalmas nehézhelyzetű gyerekek,

Ami kiborít: lustaság, ha feladják, nyavalygás

 

 

 

 

Szűcs Angelika

Fotók: Oláh Jakócs Péter, Ailer József

2015-03-04

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF