2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Szeretem a testem

 

A lelkünkre ható gyertyaláng

 

Egy túlhajszolt, fárasztó nap után kimerülten rogyunk a kanapéra, a tévé elé. Pedig ha meggyújtunk egy gyertyát, megmerítkezünk sárgás, meleg fényében, könnyebben megszabadulhatunk a lélek terheitől.

A feszültség levezetésének talán legegyszerűbb módja, ha egyszerűen meggyújtunk egy gyertyát, és hátradőlve élvezzük táncoló fényét, különleges hangulatát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tűz mindig is lehetőséget adott arra, hogy köré gyűlve az emberek átmelegedjenek. A tűz hője, megmelegíti a testet, míg fénye gyógyítja a lelket. A lángnyelvek fénnyel töltik meg a teret, és megvilágítják a legapróbb sötét zugokat is.

Ilyenkor télvíz idején a kandallóban ropogó tűz, csodás melegséget áraszt az otthonokban, de annak sem kell fény nélkül élnie, akinek az otthonában erre nincs lehetőség.

A modern kor családi tűzhelyét leginkább a gyertyák és mécsesek fénye helyettesítheti, ezért fontos, hogy minél több lehetőségünk legyen az apró lángocskák fényével meghitt hangulatot teremteni az otthonunkban.

Sok apró mécses elhelyezése egy nagyobb tálon, vagy az ablakban igen dekoratív, és a harmónia érzését kelti bennünk, amikor fényükkel megvilágítják a szobát.

Ha a Tűz elemet energetikai szinten is szeretnénk kihasználni, akkor a Déli területen alakítsunk ki egy gyertyákkal, mécsesekkel díszített teret. Esténként a mécsesek meggyújtásával energetizáljuk az otthont.

Kevesen gondolnák, hogy a színük és összetételük alapján csoportosítható gyertyák a gyógyuláshoz, a megtisztuláshoz, a szépség megőrzéséhez és a szexuális vonzerő növeléséhez is segítséget nyújtanak.

Az ezoterikus gondolkodók szerint a különböző gyertyák és mécsesek a hétköznapi problémák megoldását, valamint a felesleges feszültség levezetését is segítik. A gyertyák fényét sokszor használják gyújtópontként a meditáció, az elmélkedés kezdetén, vagy a megtisztulási szertartások, imák során.

Egyszerűen belenézni egy gyertya fényébe – ez a legkönnyebb, mégis a leglelkibb formája a meditációnak. Az esti meditáció száműzi a nap során felgyülemlett stresszt, lelassítja rohanó gondolatainkat, nyugodt, kellemesen álmosító állapotba hoz, álmainkon keresztül pedig dolgozni kezdhet kreatív elménk. Az ilyen átváltozott lelkiállapotban, tudatalattinkban rejtőző intuitív bölcsességünket felhasználva, megoldhatatlannak, átugorhatatlannak tűnő akadályok legyőzésére is megtalálhatjuk a megfelelő stratégiákat. Így testileg felfrissülve és szellemileg megújulva ébredhetünk egy új napra.

A gyertyalángban rejlő rendkívüli energia a természetgyógyászok előtt sem ismeretlen, akik – a megfelelően kiválasztott, gyógynövényeket tartalmazó gyertyák segítségével – számos problémára kínálnak hatásos gyógymódot. Az évezredes múltra visszatekintő gyertyakezelés helyes alkalmazása megtisztítja a testet átszövő láthatatlan energiapályákat: a gyertya égésének következményeként ugyanis enyhe szívóhatás keletkezik, amely beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusát, és feloldja a lerakódott salakanyagokat. Ennek köszönhetően fokozatosan megszabadulhatunk egyes betegségektől, továbbá hozzájárulhatunk egy-egy terápia „győzelméhez”.

 

Rituálé és mítosz

A történelem során a gyertya nemcsak az éjszakai világítást szolgálta, hanem a különböző vallási szertartásoknak is fontos szereplője volt, szoros kapcsolatban állt a lelki, szellemi élettel. A gyertyákat a templomokban már a IV. századtól kezdve használták különböző rituálékhoz, a kereszteléstől egészen a temetésig. Egyes hitekben a gyertya az élet szimbóluma: a még meg nem olvadt viasz jelképezi a lehetőségeket, a láng pedig a magát a lelket. A melegség akkor sem vész el, ha a gyertya elalszik, vagy elfújjuk, mert bensőnket gyengédséggel, szelídséggel ajándékozza meg.

A Biblia alapján a Logosznak, a Világ Fényének szimbóluma, a keresztény szimbolikában Krisztus jelképe. A gyertya is megsemmisül, miközben fényt ad, miként az Üdvözítőnek is meg kellett halnia, hogy az embereket megváltsa. A gyertya a szentháromságot testesíti meg a láng, a kanóc és a viasz egysége folytán. A magyar néphit úgy mondja, hogy a mennyországban mindenkinek van egy égő gyertyája, ameddig az lángol, addig él az ember. A gyertya végigkíséri az embert az életen, a keresztelő alkalmával éppoly jelentős, szimbolikus szerepet játszik, akárcsak a születésnapi tortán, a haldokló mellett vagy a ravatalnál.

 

A gyertya színének jótékony hatásai

Fekete gyertya: Segítségével az ellenségeidet befolyásolhatod jó irányba, akár békülés is lehet belőle. Ezzel a színnel elhunyt hozzátartozóid elengedését és a kötéseket is elősegítheted.

Fehér gyertya: Alkotó folyamatok előmozdítására, tanuláshoz, kreatív folyamatokhoz érdemes gyújtani. A megtisztuláshoz és az újrakezdéshez is erőt ad. A tisztaságot, a nyugalmat, a spiritualitást és a békét szimbolizálja. Egyes kultúrákban ez a szín a halál és a gyász.

 

 

 

 

 

 

 

Barna gyertya: A családban lévő beteg növényt, állatot gyógyíthatod, elveszett tárgyak felkutatására is alkalmas, valamint gyakorlatiasságot és megfontoltságot kölcsönöz.

Piros gyertya: Életerőt, energiát sugároz feléd, a szexualitással kapcsolatos vágyak beteljesítésére és intim jellegű problémák megoldására is alkalmazható. Szimbolizálja: egészségügy, energia, erő, szerelem, szexualitás, férfiasság, bátorság.

Aranyszínű gyertya: Életerőt sugároz, és tudat megtisztításában is segít. Vonzza a pozitív hatásokat, és ez kapcsolatos igazságügyi és szakmai kérdésekben.

Ezüstszínű gyertya: Pénzügyek és anyagi területek előmozdítása, lelki egyensúly helyreállítása és a káros hatásokat semlegesítése.

Kék gyertya: Betegség esetén segít, családi összetartozást, kapcsolatokat és a harmonikus életet támogatja. A gyógyítás, az igazság, ihlet, magasabb bölcsesség, a megértés, a jó egészség szimbóluma.

Bíborszínű gyertya: Bölcsességet és függetlenséget ad.

 

Sárga gyertya: Távol tarthatod magadtól a féltékenységet, segítségével gondolataidat könnyebben rendezheted, de az új otthonod kiválasztásában is segítségedre lehet. Az értelem, a kreatív képzelet, a memória, a kommunikáció és a mentális erő tartozik ide.

Narancsszínű gyertya: Életkedv növelése, gazdagság, utazás előtt érdemes égetni, mert szerencsét hoz.

Pink színű gyertya: Romantikus szerelem, szeretet és barátság.

Zöldszínű gyertya: Egyenlő bőség, a termékenység, a jó szerencse és a harmónia.

Lila színű gyertya: Jelképezi a sikert, pszichikai képességet igen fejlett formában, az idealizmust és a spirituális erőt.

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF