2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Dívány

 

A mosonmagyaróvári erősember – Németh Róbert

 

Vajon, hogy lesz valakiből igazán „erős”ember, és hogyan válik egy sport a szenvedélyévé? Erről beszélgettünk Németh Róberttel, aki nem csak hazánkban ért el kiemelkedő eredményeket, hanem a tengerentúlon is.

 

Már gyermekként is áhítattal néztél az erős emberekre?

Igen, gyermekkorom óta érdekeltek az izmos emberek. Alsós tagozatban kezdtem az erősködést, mindig versenyeztem az iskolatársaimmal, hogy ki tud több fekvőtámaszt csinálni.

Otthon a szobámban edzettem először, egy pár egykezes súlyzóval és expanderrel erősítettem a karomat (rugós, aki még emlékszik rá), az anyukám varrógépével pedig guggoltam.

A szobám teli volt poszterekkel az akkori testépítők képeivel, akkoriban nem volt ennyi újság erről a sportról, hisz 25 évvel ez előttről beszélünk.

Aztán ahogy múltak az évek, édesapámat kértem meg, hogy hozzon vasakat. Saját kezűleg gyártott gépeken edzettem kint a kamrában és folyamatosan bővült a készlet. Bár a modern edzőgépekhez képest elavultak és egyszerűek, de én imádtam őket és párat a mai napig használunk.

A családod, hogyan fogadta a nem mindennapi sportágválasztásodat?

Végig mellettem álltak, segítettek, ahogy tudtak. Mindig is sportoltam, atletizáltam: súlylökés, gerelyhajítás, kislabdadobás,  tűzoltó verseny, szakközépiskoláig kézilabdáztam…MINDIG A LEGJOBB AKARTAM LENNI, ÖRÖK MAXIMALISTA VAGYOK!

Az iskoláimat is osztályelsőként, a szakközépiskolámat pedig a Szakma Kiváló Tanulójaként végeztem!

Mióta foglalkozol intenzív testedzéssel?

A sport lassan 25 éve az életem része. Közel 20 éve, szinte kihagyás nélkül pedig versenyszerűen. Fekve nyomó versenyeken indultam 1992-ben 17 évesen és ezt is csináltam jó pár évig, többszörös Junior fekve nyomó bajnok voltam. Majd 8 éven keresztül a Junior 21 év alatti kategóriájában indultam. Utána jött a Felnőtt kategória ahol mindig dobogón végeztem, Európa és Világbajnoki dobogón is többször. A legjobb fekve nyomás eredményem 280 kg volt.

Ezt követte az ,,Erősemberkedés” 2005-ben. Jó pár évig párhuzamosan csináltam az Erőemelést és az Erősember sportot. Egy idő után sok volt együtt a kettő, sokszor keresztezték egymást a versenyek, ezért a számomra érdekesebb erősember sportnál maradtam, amit a mai napig aktívan űzök.

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

Mindegyikre büszke vagyok. 25 év alatt több mint 200 versenyen vagyok túl, számtalan kupa, érem, oklevél díszíti a falaimat. A legbüszkébb talán a 2008-ban Amerikában megrendezett Fekve nyomó versenyre vagyok: 272,5 kg nyomtam és a világ második legjobbjaként állhattam fel a dobogóra.

Mi a különbség az erőemelő és az erősember versenyek között?

Az erőemelés három fogásból áll: guggolás-fekve nyomás-felhúzás, mindegyik gyakorlatra 3-3-3 kísérlet van és az a cél, hogy mindegyik fogásból a lehető legnagyobb súlyt tudjuk kihozni magunkból. Az erősember sport ennél összetettebb, nagyon sokféle gyakorlat van pl.: kamionhúzások, rönknyomások fej fölé, kőgolyópakolás, koffercipelés (130-140kg/db), lengősúlycipelés, felhúzások, autó emelése-tartása, traktorkerék forgatás (350-480kg), hordódobás magasba, sziklapakolás és még nagyon sok féle, amit a szervezők kitalálnak. A versenyszámok változatosak és különböző helyszíneken, általában a szabadban folynak. Évente megrendezik a Balaton kupát, ami szó szerint bent a Balaton vizében zajlik, nagyon látványos és a közönség is szereti.

Milyen eredményeket értél el erősemberként?

Eddig 7-szer kvalifikáltam magam az évente megrendezett OB-re.

2012-ben Masztersz Bajnok

2013-ban Nyugat Magyarország Legerősebb Embere

2014-ben egy Szlovákiában megrendezett Nemzetközi meghívásos versenyen 1. helyezett

Kétszeres Tartó Bajnok (különböző nehéz tárgyakat kell megtartani)

Számtalan kupa és dobogós helyezés

 

 

Melyek a legalapvetőbb különbségek egy hazai és egy nemzetközi verseny között?

A versenyszámok hasonlóak csak a súly és kivitelezés más.

Egy-egy verseny előtt, mivel szoktad magad hangulatba hozni, van esetleg olyan mondat vagy tevékenység, amit ismételgetsz, mielőtt nekilátsz egy nagyobb súly felemeléséhez vagy épp elhajításához?

Verseny előtti éjszaka nehezen alszom el, mert hiába csinálom 25 éve, a versenydrukk a mai napig ott van, hisz anélkül nem is lennél igazi versenyző! Sok minden motoszkál a fejemben ilyenkor, jól sikerült-e a felkészülés, milyen erőben lesznek az ellenfelek, bepakoltam-e mindent, mikor induljunk, nehogy elkéssek. Nagyon nehéz kihegyezni magad, hogy kellő időben és akkor legyél a csúcsformádban, amikor kell. Én mindig jobb vagyok a versenyeken, mint edzésen. Szeretek közönség előtt versenyezni, szerepelni. Nagyon motivál, amikor őrjöng a tömeg és buzdít, amikor feladnád, de a közönség kihoz belőled még pár ismétlést és azt, hogy tovább küzdj! Mottóm: Ami nem öl meg az megerősít!!

Hogyan készülsz mentálisan egy-egy megmérettetésre?

Fejben ugyanúgy végig kell csinálni, és fokozatosan egyre intenzívebben készülni a versenyre. Munka mellett versenyzek, és igen ehhez kell egy adag fanatizmus, kitartás, akarat, akkor is menni, csinálni, ha fáradt vagy, nincs kedved, nincs időd. Ilyen nálam nem létezik, a szótáramban nem szerepel a nem, nincs és a lehetetlen szavak. A soha és mindig van a szótáramban, feladni soha, küzdeni mindig!

Amikor nem a testedzés tölti ki minden idődet, akkor mivel foglalkozol? Mi a civil foglalkozásod?

Villanyszerelő a szakmám. Pár évig gyárban dolgoztam, majd édesapám vállalkozásában, és ahogy cseperedtem, elindultam a saját utamon. Saját vállalkozásokba kezdtem az építőiparban, majd a szépségiparban. Szoláriumstúdió, női alakformálás, fitnesz, jelenleg pedig egy nagy edzőteremet nyitok, ahol minden megtalálható a szépséghez és a fittséghez! Elmondhatom, hogy nagyon szerencsés vagyok, mert azzal foglalkozom, amit szeretek!

Mit tanácsolsz azoknak a fiataloknak, akiket szintén ez a sport érdekel? Mire kell nagyon odafigyelniük?

Aki edzeni kezd, az mindig kérje ki szakember tanácsát! Rengetegen lemennek a terembe, és ahogy látom, nagyon rossz és buta dolgokat csinálnak. Olyanokat, amelyek sérülésveszélyesek, és nem is válik előnyükre. Fokozatosság szükséges, tudni kell mi a cél, miért edz, hobbiból vagy versenyszerűen teszi-e. Sokféle oldalról meg lehet közelíteni az edzést: kor, nem, súly, betegségek, sérülések stb. oldaláról. Ezért is éreztem szükségét a Fitnesz és személyi valamint a Testépítő edzői vizsgáknak. Mivel emberekkel foglalkozunk, elengedhetetlen a megfelelő szakmai tudás és hitelesség. Párom Lévai Ida maga is személyi edző és fitneszversenyző. Ida a női vonalat képviseli az üzleteinkben lassan 4 éve, én pedig a férfi részlegen harcolok!

Volt már komolyabb sérülésed? Hogyan lehet az ilyesmit megelőzni?

Ha valamit versenyszerűen csinálsz biztos, hogy lesz sérülésed. Nekem több is volt, mind a két combon 2-2x részleges szakadás, 1x a bal mellizmom szakadt, és számtalan kisebb húzódás és ficam. Megelőzni a sérüléseket az alapos bemelegítésekkel, az edzés felépítésével, nyújtásokkal, lazításokkal, masszázsokkal, szaunával lehet.

A jól megválogatott edzéstervhez, nyilván párosul egy étrend is. Hogyan kell étkeznie egy erősembernek?

Az étkezésnek kiemelkedő szerepe van. Hisz ebből épül az izom, hiába edzel, lent lehetsz reggeltől estig az edzőteremben, de ha nem eszel okosan időpocsékolás. Fontos a fehérjebevitel, szénhidrát, vitaminok és egyéb táplálék kiegészítők. A mi sportunkban nem olyan szigorú a diéta, mint a testépítőknél, de én speciel nem eszek meg akármit, csakis ami hasznos a testemnek! Vallom: „Az vagy amit megeszel, a gyomrod nem egy szemetesláda!”. A napot 5-6 étkezésre osztom el és ezek mellé táplálék kiegészítőket is szedek.  

 

Milyen pluszt hozott az életedbe az intenzív sportolás?

Sok helyre eljutottam, új barátokra, versenytársakra leltem. Megismertem mostani páromat is Lévai Idát, akinek szintén a sport az élete. Ezáltal jött létre három vállalkozásom is, amit szeretünk és imádunk mindketten. Valamint az egészségtudatosságot említeném. Úgy hiszem jó pár évet fiatalít a sport és más irányelveket ad!! Nem iszunk, nem dohányzunk, hétvégén nem bulizunk. Számunkra a helyes táplálkozás és az edzés fontos. Mivel a versenyek általában hétvégén vannak, ezért versenyszezonban a pihenés és a készülődés teszi ki a hétvégét.

 

 

Készülsz most komolyabb versenyre, akár nemzetközi viszonylatban is?

A szezon 2015 tavaszán indul és onnan egész évben zajlanak a bajnokságok, egészen késő őszig. A fő versenyidőszak április, amikor kvalifikálni kell az OB-re, ahova csak az ország legjobb 10 versenyzője juthat el. Eddig minden évben bekerültem, kivéve tavaly sérülés miatt.

Van még olyan sportág, amelyben igazán otthon érzed magad?

Most kacérkodok a testépítés gondolatával, minden érdekel, ami a teljesítményről és erőről, kitartásról szól.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve, hogy látod magad 10 év múlva?

Folytatom a versenyzést, amíg bírom, és amíg örömet okoz. Terveim között szerepel egy edző és fitneszterem nyitása, ami 2015. február környékén meg is valósul, ROB GYM néven.

 

 

Kérdezz-felelek:

 

Csillagjegy: Vízöntő

Étel: Mákos guba

Ital: Zéró cola

Illat: Fahéj

Színek: piros-sárga

Hobbi: az erősemberkedés 

Állat: a kutya, Cavalier King Charles - nekem is az van

Autó: Hummer   

Sport: erősemberkedés   

Könyv: ami az emberi anatómiával kapcsolatos, de az alapkönyv Joe Weider: A testépítés bibliája

Zene: bármi, ami tetszik a fülemnek

Színész: Arnold Schwarzenegger

Akiket támogatok: különféle rendezvények, bálok, kórház, állatmenhely, valamint a szegény rászorulókat ruhákkal

Ami kiborít: hazugság, igazságtalanság, lenézés, nagyképűség, irigység, lopás, megbeszélt dolgok be nem tartása, késés (bár néha ebbe belecsúszok) 

 

 

2015-01-12

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF