2018. 09. 24. hétfő, Gellért, Mercédesz


Rovatok

Tech

A NASA űrrobotversenyt hirdet

A NASA Space Robotic Challenge nevű programjával azt tervezi, hogy az első űrhajósok, akik a Marsra mennek, már robotokkal fognak találkozni.

A versenyre szeptember 16-ig lehet regisztrálni, a NASA pedig egymillió dollárt oszt majd szét azok között, akik elsőnek fejlesztik ki az űrrobotot. Ettől az űrközpont azt reméli, hogy a robotok minden fontosabb feladatot elvégeznek majd, mielőtt az első emberek megérkeznek a Marsra.

Kép: Evan Ackerman/IEEE Spectrum

Feladataik között szerepelne a megfelelő leszállási helyszín felderítése, valamint felépítenék az első lakóegységeket, de akár az első tudományos kísérleteket is elvégezhetik. A lényeg az lenne, hogy azokat a feladatokat is el tudják látni, amire eddig csak az emberek voltak képesek. Fontos, hogy a robot, jól kommunikáljon majd a Föld és a Mars között, hogy veszélyes és bonyolult feladatok elvégzésére is alkalmas legyen.

Kép: Bill Stafford - Nasa - Jsc

A pályázóknak a NASA Robonaut 5 gépén alapuló virtuális robotot kell készíteni. A versenyben többek között olyan feladatot kell megoldani, amelyben a Mars bázist egy homokvihar alaposan megrongálja, ezért a robotnak helyre kell állítania a kommunikációt, kijavítani a bázis falán keletkezett lyukat és helyrehozni a napelemeket.

 

2016-08-24

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF