2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

+1

A Reishi, Shiitake és a Cordyceps gombák hatása a cukorbetegségre

A Diabetes pandémiás méreteket ölt. Végtag-amputációhoz, vaksághoz vezethet. A cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerek ugyan hatékonyak, de felmerül a kérdés, hogy létezik-e természetes kezelés a cukorbetegségre?

A mai orvostudomány csak az 1970-es évektől kezdődően kezdett komolyabban foglalkozni a gombák gyógyhatásával. A japán Kyotói Egyetem kutatói kidolgozták a gomba termesztésének módszertanát, ami lehetővé tette a tudományos kutatásokra alkalmas mennyiségű nyersanyag előállítását.

A Reishi (Ganoderma) gomba hatása a cukorbetegségre

A Reishi (Ganoderma lucidum) gomba segít csökkenteni a vércukorszintet mellékhatások nélkül? Ezt bizonyították be a sanghaji Fudan Egyetem (Kína) egyik tanulmányában a kutatók Teng BS, Wang CD, Zhang D, Wu JS, Pan D, Pan LF, Yang HJ és Zhou P 2. típusú cukorbetegségben szenvedő patkányokat három csoportba osztották. Az egyik csoportnak Reishi proteoglikán kivonatot adtak. A másik csoport kapott hagyományos cukorbetegség gyógyszereket.

Az eredmények érdekesek voltak. Azok a patkányok akik Reishi gomba kivonatot kaptak, csökkent az éhgyomori vércukorszint, és megnövekedett az inzulin koncentráció. Megállapították, hogy jelentősen javult a glükóz-homeosztázis. Kezelés során a Reishi képes volt csökkenteni az inzulin által közvetített glükóz felvételt és javította a glükóz toleranciát. A kezelt patkányokon megnövekedett inzulin érzékenység és csökkent a máj glükóz termelése. A vázizom glükóz felvétele is nőtt. Ezen eredmények alapján, a kutatók úgy vélik, a Reishi kivonat jótékony formája lehet a diabetes megelőzésére vagy a folyamat, illetve a szövődmények gátlására. Teljesen hasonló eredményt mutattak azok a patkányok is, amelyek a gyógyszereket kapták. Ezen kívül a Reishi kivonat jelentősen csökkentette a triglicerid, összes koleszterin és az LDL-koleszterin-szintet és emelte a jó koleszterin (HDL) szintet.

A Ganoderma gomba poliszacharidokat, triterpén jellegű vegyületeket, szerves germániumot, kálciumot, cinket, mangánt, vasat, rezet, aminosavakat, lipideket, alkaloidokat, riboflavint, aszkorbinsavat, vitaminokat, szervetlen ionokat és szteroidokat tartalmaz. Nehéz lenne ennél összetettebb étrend-kiegészítőt találni! A kutatási eredmények egyre szélesebb körben bizonyítják, hogy ez egy olyan immunmodulátor, amely helyreállítja a citokin rendszer kommunikációs csatornáiban keletkezett károkat, fokozza az immunválasz hatékonyságát, a citoxikus makrofágok, limfociták, T-sejtek, monociták, neutrofilok tevékenységét, és így a szervezet jelentős segítséget kap a legkülönbözőbb támadások kivédésében: fájdalmak, allergia, gyulladás, daganatok, baktérium és vírus támadások, vérnyomás problémák, HIV, mellékvese problémák, magas koleszterin és vércukorszint ...

A Cordyceps sinensis (Kínai hernyógomba) segítséget jelenthet a depressziós cukorbetegek számára

A Cordyceps gombát gyógyszeres kezelésként már régóta használják Kínában. Nem csak a rák kezelésére, hanem mint anti-depresszánst is. A pekingi egyetem tudósai olyan elméletet állítottak fel, hogy potenciális hatása lehet depresszióval kezelt cukorbetegeken. Jian-You Guo, Chun-Chao Han és Yong-Mei Liu kutatók feltételezése szerint a cukorbetegség 20 százalékkal magasabb eséllyel alakul ki azoknál az egyéneknél, akik depresszióban szenvednek. A szakemberek szerint a depresszió az anyagcsere-szabályozás gyengüléséhez vezethet, ami elősegítheti a cukorbetegség kialakulását. Guo, Han és Liu azt sugallják, hogy az inzulin utánzataként működik a szervezetben, a beteg úgy érzi, elégedett a kezeléssel és hangulata javul, ezáltal javítva a depresszió tüneteit.

Általánosságban elmondható a kínai hernyógombáról, hogy beindítja az inzulin felszabadulását, növeli a máj glukóz lebontását, fokozza a sejtek inzulin érzékenységét.

Az egyik randomizált vizsgálatból kiderült, hogy a páciensek 95% -át kezelték Cordyceps sinensis (3g/nap) biomasszájával, miután 54%-uknál javult a vércukorszint. Az emelt dózisban (4.5g/nap) adagolt Cordyceps sinensis biomassza az alkohol miatt kialakult 2-es típusú cukorbetegeknél nem csak a vércukorszintet rendezte, hanem csökkentette az alkohol utáni vágyat is.

A Shiitake gomba cukorbetegekre gyakorolt hatása

A Shiitake gomba a cukorbetegség kialakulását lassítja (a lentinán serkenti az inzulintermelést). A Shiitake gomba poliszacharidjai az immunrendszer serkentésével a sejtek inzulintermelését is fokozzák. Ezzel hozzájárulnak a vércukorszint csökkentéséhez, a hasnyálmirigy működésének szabályozásához és az inzulinhiány pótlásához. Mellékhatások nélkül enyhíti az inzulinhiány tüneteit, de fogyasztása nagyban hozzájárulhat a cukorbetegség kialakulásának megelőzéséhez és súlyosbodásához!

Mindez talán kevésbé meglepő annak tudatában, hogy fenti gomba kivonatoknak átfogó hatásuk van. A szív és érrendszer megbetegedéséhez vezető összes rizikófaktort képesek kedvező irányba befolyásolni, így a koleszterin és vércukor szintet, valamint a vérnyomást is. Ez azért kulcsfontosságú, mert rossz értékek esetén a szervezetben gyulladás léphet fel, ami a rákbetegségek kialakulását is előmozdíthatja.

A tapasztalatok és eddigi tudományos vizsgálatok alapján a gombák ugyan jótékony hatással lehetnek egyes egészségügyi problémák esetében, azonban nem gyógyszerek és nem helyettesítik az orvosi terápiát!

írta: Szabó Nikolett
tudományos kutató

 

 

2015-08-04

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF