2018. 09. 25. kedd, Eufrozina, Kende


Rovatok

Aktuális

A személyi stílustanácsadás kulisszatitkai

 

Személyi stylistként fontos feladatnak tekintem, hogy öltözködés terén a legtöbbet hozzam ki ügyfeleimből. A mai világban ugyanis egyre nagyobb hangsúly helyeződik a megjelenésre. Hiszen az első benyomás ez alapján alakul ki, így érdemes egy kis időt, energiát, pénzt fektetni kinézetünkbe, ez a későbbiekben többszörösen megtérül. Nemcsak a lelkünkre, önbizalmunkra lesz hatással, hanem a szakmai életünkre és közérzetünkre is. Önök is gondolkodtak már azon, hogy valaki miért néz ki mindig olyan jól, miért olyan jó ránézni, miért olyan pozitív a kisugárzása?

 

Nos, a válasz itt van, minden a tudatos öltözködésben rejlik. Ez pedig azzal indul, hogy megismerkedünk önmagunkkal, kívül és belül.  

A belső, lelki dolgokról egy következő cikkben szeretnék majd írni, most azonban vegyük át a külső tényezőket.

 

Hozzuk ki testalkatunkból a legtöbbet!

Egyrészt vannak testalkati adottságaink, amelyeket érdemes jól megvizsgálni. S a stílustanácsadás során ezt meg is tesszük. Ehhez nagyon szorosan kapcsolódik az önelfogadás és az önbizalom kérdése is, hogy- hogy látjuk magunkat. Szívesen nézünk-e tükörbe és elégedettek vagyunk-e azzal, amit ott látunk.

Sajnos a hölgyek többsége hajlamos, csak a hibáit észrevenni, hogy éppen mi nem „tökéletes” az alakján, ezért aztán a szép dolgokat szinte el is felejti. Ez a hozzáállás pedig szépe lassan aláássa az önbizalmát. Ezért jó, ha egy „külső szem”, egy szakértő segít újra előtérbe helyezni az adott hölgy szépségét.  A tanácsadás során beszélünk arról, hogy ki, mit szeret magán, mi az amit, ki kellene emelni vagy mindenképpen előtérbe helyezni az öltözködéssel.

Ha mindez megvan, kiválasztjuk a testalkathoz tökéletesen illő fazonokat, szabásvonalakat. Tapasztalataim azt mutatják, hogy az emberek nem fektetnek nagy hangsúlyt a szabásvonalakra, pedig higgyék el, a jól bevált fekete (mert az jól takar és slankít) helyett lehet színesen öltözködni megfelelő szabásvonalakkal, s mindezt úgy, hogy kilókat csalhatunk le vele.

Milyen az én színpalettám?

A fazonok mellett érdemes szót ejteni a színekről is. A megfelelő színekkel a legtöbbet hozhatjuk ki magunkból, ragyogunk bennük és úgy érezhetjük, mintha az adott ruhát ránk öntötték volna. De ahhoz, hogy megtudjuk, melyek ezek a színek, egy színpróbát kell készítenünk. Színkendők segítségével végignézünk egy palettát, megkeressük, hogy az egyénnek mely színek állnak a legjobban és melyek azok, amelyeket érdemes mellőzni. Ilyenkor sokszor arra is fény derül, hogy esetleg nem jó valakinek a hajszíne vagy nem megfelelő színű sminket hord, ez pedig öregítheti, sápaszthatja, vagy egyszerűen csak elrontja az összképet.

Mindezen elméleti „tudás” megszerzése után a vásárlás sokkal könnyebbé és tudatosabbá válik. Ezután nem kell órákat tölteni a válogatással, csak magabiztosan azokat a színeket emelik majd le a polcokról, amik a palettájukon vannak, illetve azokat a szabásvonalakat keresik, amiket előzőleg megbeszéltük. Így a próbafülkében sem kell bizonytalankodni, hogy jól áll-e egy kiválasztott ruha vagy sem. Biztosak lehetünk a sikerben!

 

De, hogy-

Hogy áll össze az egész stílussá?

Igen, ehhez valóban kell még egy összetevő, melyet semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni, ez pedig a személyiség.

Stylistként nemcsak az a feladatom, hogy színekről, fazonokról beszéljek, hanem az is, hogy megismerjem az embert, aki majd viselni fogja a ruhákat. Minden alkalommal alaposan megvizsgáljuk, hogy melyek azok a ruhadarabok, amelyek még illenek az ügyfélhez és mi az, ami már nagyon kívül esik a komfortzónán. Egy személyi stílustanácsadás alkalmával nem az a célom, hogy meg mondjam, ki, mit viseljen, hanem az, hogy segítsek mindenkinek magának felfedezni, mit érez magáénak, ami aztán saját, egyedi stílusa lehet. Semmiképpen sem szeretnék mindenkit egyformára öltöztetni, célom az, hogy mindenki az egyéniségét az öltözködésén keresztül is ki tudja fejezni.

Természetesen az egyedi stílus kiépítéséhez kellő önismerettel is rendelkeznünk kell. Tudnunk kell mi az, amit szeretünk, amit szívesen viselnénk, milyennek szeretnénk látni és mutatni magunkat. Stílusunknak összhangban kell lennie a személyiségünkkel. Ha nem eszerint öltözködünk, akkor hiába tetszik egy, az aktuális trendnek megfelelő ruha, szinte külön életet fog élni tőlünk és az áhított harmonikus megjelenés csak ábránd marad.

 

Annyi titkot elárulhatok, hogy a közös munkát semmiképpen sem szabad nagyon komolyan venni, én mutatom a variációkat és feszegetem a határokat, Önök pedig élvezik, hogy egy-egy stílusváltással felfedezhetik személyiségük legrejtettebb kincseit. Az egészet lehet játéknak tekinteni, amely a színek, fazonok varázslatos világában játszódik, és ami a legjobb, hogy a végén mindenki csak nyerhet.

 

Bender Kata

személyi stylist, stílustanácsadó

 

Facebook: Bender Kata Style

Többet szeretnél még ennél is tudni? Akkor kattints ide és jelentkezz Stílus és Önbizalom Fejlesztő Napunkra!

2016-08-10

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF