2018. 09. 25. kedd, Eufrozina, Kende


Rovatok

Aktuális

 

 

A tíz legszebb városháza között a győri!

A tíz leggyönyörűbb európai városháza közé sorolták a győrit egy szubjektív listán, olyan épületek mellett került fel a lajstromra, mint például a brüsszeli, a bécsi vagy a madridi.

A Győri városháza neobarokk stílusban épült, U alakú, kétemeletes, középütt óratoronnyal, s a főhomlokzaton kiugró két kisebb toronnyal rendelkező műemlék épület. A Városháza Győr legforgalmasabb pontján a város kelet-nyugati és észak-déli tengelyeinek (a Szent István útnak és a Baross útnak) metszéspontjában, a Városház tér déli oldalán áll. Győr egyik legismertebb, városképileg legjelentősebb épülete, a város szimbóluma.

A belvárosban minden órában hallható a harangjáték dallama az óratoronyból (a „Fújdogál a szél az öreg Duna felől” című népdal, valamint 11 és 17 órakor Reményi Attila zeneszerző kompozíciója).

 

Az épület külső méretei: hosszúsága 85 méter, szélessége 40 méter, a torony magassága 59 méter.

A Városháza főhomlokzatán Győr kőből faragott barokk címere látható.

Az épületben több mint 200 helyiség található. Az alagsorban helyezkednek el a konyha, az étterem, házi nyomda és egyéb gazdasági, ellátó egységek. A földszinten különféle irodák, a központi iktató, valamint főporta van, ahol a díszes aula fogadja az ide belépőt. Az aulában láthatók a Győrt szabad királyi várossá emelő V. István király valamint Bisinger József carrarai fehér márványból készült szobrai.

Az első emelet a legdíszesebb, a lépcsőházi díszítésekkel és az irodai kialakításokkal, a polgármesteri irodával valamint díszteremmel.

Ez utóbbiban tartják a közgyűléseket, a mellette levő kisebb termekben, a Kék teremben és a Barna teremben pedig a bizottsági üléseket.A városháza alaptevékenysége mellett évtizedek óta rangos ünnepségeknek, tanácskozásoknak, rendezvényeknek és hangversenyeknek is otthont ad.

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF