2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Utazzunk

 

A világ legnagyobb medencéje

Nyolc hektár és egy kilométer. Akár még vitorlázni is lehet rajta. Mit gondol, melyik országban van?

Gondolták volna, hogy nem a szélsőséges építészeti megoldásairól ismert Dubaiban van a világ legnagyobb szabadtéri medencéje, hanem Chilében, Dél-Amerikában, az Andok hegyvonulatai és a Csendes-óceán között húzódik, Algarrobo városában, ami olyan Santiagónak, mint Siófok Budapestnek?

Chilét nyugatról végig az óceán határolja. Ennek következménye, hogy az országnak több ezer kilométer tengerpartja van. Nagyjából az ország közepén, a fővárostól Santiagotól 100 km-re-nyugatra fekszik a tengerparton Algarrobo. A gyönyörű vidék a turisták által kedvelt desztináció, azonban van egy hibája: a tenger a déli-sarki áramlatok miatt viszonylag hideg, nagyjából 16-17 fokos, ez turisztikai szempontból nem túl kedvező.

San Alfonso del Mar üdülőkomplexum tulajdonosai ezért úgy döntöttek, megépítik a világ legnagyobb úszómedencéjét, gyakorlatilag egy saját lagúnát.

A tengerparton, a parttal párhuzamosan ásták ki a közel ezer méter hosszú medencét, amely átlagosan 3,5 méter mély, és 7,7 hektáron terül el, a legnagyobb mélysége pedig 11,5 méter. A medence felülete 81.000 m2, és 250 millió liter tisztított tengervízzel van feltöltve. Felépítése 5 évig tartott, az éves fenntartási költsége 2 millió dollárba kerül.
A medence olyan mély, hogy a vendégek akár kisebb hajókkal vagy kajakkal körbehajózhatják, ha úgy tartja kedvük. A vizet a medence egyik végén szívják be, különleges, új eljárással tisztítják meg, és a medence másik végén távozik. A Nap mindeközben 26 fokosra melegíti. A világrekorder medencét egy chilei cég, a Crystal Lagoons valósította meg.

2015-08-04

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF