2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Dívány

Ács-Kövesi Ágnes - BÉTA KUTYA KLUB

"Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

E havi díványunkba egy különleges sportot mutatunk be, amelynek kapcsán a töltéstavai Béta Kutya Klub vezetőjével, Ács-Kövesi Ágnessel készítettünk interjút.

Mikor kezdődött nálad az állatok szeretete?

Egészen pici gyerekkorom óta mindig állatok vettek körül és arra tanítottak, hogy becsülni és szeretni kell őket. Majd 14 éves koromban kaptam meg első saját kutyámat, Bétát.

Mesélj nekünk egy picit a Béta Kutya Klub múltjáról, történetéről!

14 éves korom óta járok iskolába kutyáimmal. A győri Kiskút ligeti iskola volt az egész életem megalapozója. Sokat köszönhetek azoknak az embereknek, akik akkor ott voltak és támogattak engem, vagy éppen azt mondták, hogy az én kutyám alkalmatlan eme sportra és ezzel erősítettek, hogy majd én csak azért is megmutatom. Ahogy teltek az évek, egyre inkább jómagam lettem a legképzettebb agilityben, így én oktattam másokat. Majd persze voltak problémák, mint mindenhol máshol, így megfogalmazódott, hogy itt az ideje egy saját iskolának. Sajnos akkor már Béta nem volt velem, így az ő emlékére Béta Kutya Klubnak kereszteltem el az iskolámat.

Az agility egyre kedveltebb kutyás sportág, mégis kevesen tudják, hogy mit is jelent pontosan?

Az agility a lovas díjugratáshoz hasonló sport, abból is alakult ki. A kutyusok a gazdik kéz- és hangjelei segítségével teljesítik a kúszó, mászó és ugró akadályokat. Ez azért egy igazán remek sport, mert teljesen kötetlen, bárki, bármilyen fajtájú vagy keverék kutyusával űzheti. Nagyon jól levezeti a kutyus energiáit, növeli a kutya-gazdi kapcsolatot. Valamint nem utolsó sorban jó levegőn, jó társaságban tölthetjük el szabadidőnket.  

Kik indulhatnak a versenyen? Mik a nevezési feltételek?

Versenyen bárki indulhat, aki egy kutya suliban elsajátította az agilityt. Egy feltétel van, hogy a kutyusnak el kell múlnia 18 hónaposnak.

Ki a jó versenyző?

Ez egy nehéz kérdés, mert vannak olyan emberek, akik buliból elmennek pár versenyre, de tulajdonképpen csak azért mentek, hogy jól érezzék magukat a barátaikkal. Valamint a másik oldal, akik szintén azért mennek, hogy jól érezzék magukat, de ők a verseny kedvéért is vannak ott. De a jó versenyző mindenképp nagyon jól ismeri a kutyáját, remek kapcsolatban van vele. Szinte szavak nélkül megértik egymást. A jó versenyző tudja, hogy az ő párosuk mire képes, és a képességeiknek megfelelően irányítja kutyáját.

Hogyan dől el, hogy ki lesz a verseny győztese?

A versenyen mindig egy olyan pályát kell teljesíteni, amit még soha senki nem látott, amit az adott bíró ott épített fel először. Nyilván az akadályok ismertek, csak a sorrend és a vonalvezetés más. A gazdiknak 8-10 percük van, hogy megtanulják a pályát, majd mikor soron következnek, akkor lehet kutyával lefutni. Van egy szintidő, amit a bíró állapít meg. A cél minél gyorsabban és hiba nélkül teljesíteni a pályát. Az nyer, aki ezt meg tudja valósítani.

Ha jól értem, ebben a sportban nagyon sok múlik a gazdin, Ő is éppúgy versenyben van, mint a kutyus?

Igen, ebben a sportban nem igazán beszélhetünk kutyáról és gazdiról. Persze van olyan kutya, aki ügyesebb volna más felvezetővel vagy fordítva, de nekünk maga a páros a lényeges. Mivel a gazdi irányítja a kutyáját, ha ő rosszkor adja az információkat, vagy netán rosszul jegyezte meg a pályát és másik akadályra vezeti, akkor ugye kizárás lesz a vége.

Ha a pályán valami hiba adódik, például elszalad a kutya egy akadály mellett, vagy leveri a lécet, ez mind-mind felvezetési hibából szokott adódni. A kutyák nagyon kis rendesek, ők szeretnének megfelelni a gazdinak, mindent megtesznek értünk. Ha mi nem hibázunk, akkor biztos a siker.

Milyen eredményeket értetek el és melyikre vagy a legbüszkébb?

Béta, Maya és Eppie kutyámmal is voltam többszörös Országos Bajnok. Mindegyikkel többszörös EB és VB válogatott. A tavalyi volt a 10. VB-m, melyet sikerült is megkoronázni egy csapat első hellyel az agility futamban. Eppievel itt 8.-ok lettünk összetettben is. Mayával volt 2. helyes futamunk EB-n, Eppie egy másik évben 4. helyezett lett. Az a legjobb ezekben az 1., 2., 4.,8. helyekben, hogy mindegyikben voltak apró hibák a részemről, amik miatt a kutya nagyobb ívet futott a kelleténél és ezért több lett picivel az idő, mint lehetett volna. Ez motivál, hogy állandóan van hová fejlődni.

Szoktatok szervezni valamilyen rendhagyó rendezvényt?

Régebben szerveztem minden évben agility versenyt, ahová az egész országból és a környező országokból is érkeztek versenyzők. Azonban ez elég hálátlan feladat és költséges is, így az utóbbi években nem szoktam.

A csapatomnak szervezek minden évben agility tábort, amikor egy hétre elvonulunk kutyáinkkal és az akadályokkal, ahol tudunk egész nap edzeni, játszani, beszélgetni, jól érezni magunkat.

Milyen kutyusokat vártok a kutyaiskolába?

Bármely fajtájú és korú kutyát szívesen látunk. Legyen fajtatiszta vagy keverék, kicsi vagy nagy… itt nem számít. Mindenki jól érezheti magát.

Hogyan épül fel a kutyaoktatási rendszer az iskolában?

Nem igazán beszélhetünk rendszerről, mert bár szoktam alap engedelmes tanfolyamot tartani, mivel a környék kutyásai igénylik, de nem kötöm ennek elvégzéséhez az agilityt. Ha úgy jön ki valaki, hogy nincs semmi ordító probléma a kutyájával, aránylag behívható és motiválható, akkor azonnal csatlakozhat az agilityhez és elmondom neki, mit kell csinálnia otthon, hogy az esetleges hiányossága megoldódjon.

Mikor lehet vinni a kutyákat az iskolába?

Ez attól függ természetesen, hogy milyen oktatásra szeretné hozni a gazdi kutyusát. Alap engedelmesnél 6 hónapos kor kb. az elvárás, de agilityzni azonnal lehet hozni, amint megvannak az oltások.

Milyen motiváló eszközöket alkalmaztok a kutyáknál, hogy a feladatokat minél jobban teljesítsék?

Vannak kutyusok, akik a hasukat szeretik, nekik valami finom falattal kedveskedünk. Legyen az sajt, virsli, szalonna, töpörtyű, lényeg, hogy ne kelljen sokat rágódnia rajta és ne morzsálja tele vele a kutyasulit, amivel zavarna másokat. A kutyusok másik fele pedig jobban szereti a játékokat, mely lehet labda, vagy egy madzag, amivel lehet huzakodni.

Milyen nehézségei vannak az iskolának? (Ha vannak egyáltalán)

Az iskolának azt hiszem, nem lehet nehézsége inkább csak annak, hogy úgy jön ki valaki, hogy hozza magával az egész nap problémáit és olyankor kevesebb türelme van a kutyájához. Szerencsére egészen jól tudom ezt kezelni, és megmagyarázom, hogy ez most azért nem megy, mert mondjuk feszülten beszél a kutyájával, aki ezt nem tolerálja, mert nincs hozzászokva. Olyankor észreveszik magukat, megnyugszanak, és máris mennek a feladatok.Vagy rájön az ember, hogy mennyire nem jó a mozgáskoordinációja és nem tudja összehangolni a kezeit a lábaival. Ennek fejlesztése és tudatosulása időbe telik, ezeket mind-mind ki kell tudni várni. Szóval nehéz az, hogy nem csak a kutyára, hanem magunkra is figyelni kell.

Mi az iskola fő célja?

Célom, hogy minél több emberrel megismertessem és megszerettessem az agilityt. Szeretném, ha minden kutyásban tudatosulna, hogy ha magához vett egy érző lényt, vele foglalkozni kell. A kutya élete és az ő kapcsolatuk akkor lesz teljes, ha együtt oldanak meg feladatokat.

Szűcs Angelika

BÉTA KUTYA KLUB

9086 Töltéstava, Béke u. 50.

+36-70/364-6680

info@betakutyaklub.hu

www.betakutyaklub.hu

2015-04-01

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF