2018. 09. 24. hétfő, Gellért, Mercédesz


Rovatok

Dizájner

Ajándék csomagolás

 

Ajándékot az év minden szakaszában csomagolunk, szülinapra, névnapra egyéb jeles alkalmakra. A Karácsony kiemelten fontos, ilyenkor mindenki papír tasakok helyett inkább a hagyományos, "becsomagolós" módszert választja az ajándékok elrejtésére. De fontos, hogy ne csak a meglepetés legyen tökéletes, hanem a csomagolás is árulkodjon arról, mennyire vártuk ezt az ünnepet. Ha valaki nem tartogatja az utolsó pillanatra a csomagolást, az elkészített dekoratív csomagok a lakás díszei is lehetnek az átadás pillanatáig.

Ugyan sokan hangoztatják, hogy a karácsony már csak a pénzről és az ajándékok után való ideges rohangálásról szól, ennek nem kell feltétlenül így lennie. Nem kell mindenképp a legdrágább elektromos eszközt megvennünk ahhoz, hogy kifejezzük a szeretetünket. Ugyanakkora örömet szerezhetünk bármilyen parányi szívhez szóló dologgal is, ha abból a törődésünk érződik ki. Ennek az egyik eszköze lehet, hogy a szokásosnál kicsit több gondot fordítunk a karácsonyi csomagolás elkészítésére. Így bármilyen ajándékot adunk is, aki kapja azt fogja látni, hogy tényleg sokat gondoltunk rá. De milyen is a jó karácsonyi csomagolás? Mindenképpen kreatív és egy icipicit szokatlan. Ehhez gyűjtöttünk most össze nektek pár pazar ötletet, apróbb és nagyobb ajándékokhoz egyaránt.

Jó tanácsok

Használjunk apró dekorációs tárgyakat! Babaajándékok esetében például a masnival együtt köthetünk a dobozra egy cumit vagy egy bébi kanalat villával. Felnőttek esetében fülbevalót, nyakkendőcsipeszt vagy apró kiegészítőket (gyöngyök, figurák) használjunk, amiket nagyobb papír-írószer boltokban szerezhetünk be.

Használjunk dobozokat a csomagoláshoz! Ekkor egy-részt megvédjük az ajándékot a sérülésektől, másrészt az alakjából nem fog rájönni senki, hogy mit kapott. Az sem elhanyagolható, hogy egy kocka- vagy hasábalakot sokkal könnyebb becsomagolni és díszíteni, mint egy bonyolult formájú tárgyat.

Használjunk egyedi csomagolóanyagokat! Nem muszáj mindig boltban vásárolható csomagolópapírt használni. Helyettesíthetjük egyszerű barna csomagolópapírral, újságpapírral vagy nyomtassuk rá egy lapra személyes fotónkat.

Csomagoljunk együtt a gyerekekkel! Nem csak kapni, adni is nagyon szeretnek a kicsik. Nem is találhatnánk náluk alkalmasabb, kreatívabb embereket, akik segíteni tudnak a csomagolásban. Elő a ragasztóval, gyöngyökkel, szalagokkal és lássunk közösen munkának! Hihetetlenül büszkék lesznek, ha olyan ajándékot látnak viszont más kezében, amit ők csomagoltak be.

Csomagoljuk össze az ajándékokat! Miután kész vagyunk egy-egy doboz díszítésével, kössük őket össze egy vastag szalaggal. Egy-egy személy ajándékait így csoportosít-hatjuk a legegyszerűbben.

Az ajándék fontos része lehet egy-egy ünnepnek, ezért ne tudjuk le annyival, hogy bedobjuk egy dísztasakba, amire aztán írunk egy nevet. Próbáljunk meg idén karácsonykor kreatívak lenni és már azelőtt mosolyt csalni szeretteink arcára, hogy megtudnák, mit rejt a csomagolás.

1. Növények

A természet kincseivel dekorálni költséghatékony, mégis kedves, látványos megoldás. A szép, díszes szalagok mellett nagyon jól mutatnak a növények, mint például kisebb toboz, magyalbogyó, fenyőág vagy szárított narancs karika. És amellett, hogy színben passzolnak a tipikus piros, ezüst, arany vagy zöld csomagolópapír mellé, még kellemes illatot is árasztanak.

2. Egyéniségnek megfelelően

Olyan személynek, aki közel áll hozzánk, csomagoláskor is vegyük figyelembe egyéniségét. Ha valaki például nagy focirajongó, díszítsük focilabdákkal csomagját, vagy ha valaki nagyon szereti a zenét, hangjegyeket rajzolhatunk rá. A hobbiboltokban pár forintért beszerezhetők ezek az apróságok.

3. Idézetek

Ha elfelejtettünk képeslapot küldeni az ünnepek előtt, kár-pótolhatjuk az illetőt a csomagolásra írt szép idézettel vagy akár verssel. Még akár egy kisebb fotót is csatolhatunk mellé.

4. Csipke minden mennyiségben

Nemcsak az öltözködésben jelenhet meg a csipke, a karácsonyi ajándékokat is feldobhatjuk vele. Méteráru boltban fillérekért beszerezhető egy-egy kisebb darab, de használhatunk torta-papírt is, az is csipkehatást kelt.

5. Minden, ami otthon fellelhető

Ha a vásárlás elhúzódott és nem marad elég idő a csomagolásra, nézzünk szét otthon: kisebb-nagyobb rongydarabokból karácsonyi figurákat készíthetünk; gombokkal vagy akár popcornnal helyettesíthetjük a szalagot, régi fekete-fehér újságpapírral pedig a csomagolópapírt. Lényeg a kreativitás!

6. Az újrahasznosítás ötletes formája

A régi, már nem hordott kötött holmijainkba is csomagolhatunk ajándékot. Téli ajándékozásra tökéletes, hát, még ha egy-egy kísérőkártyával, pomponnal tovább variáljuk. Igaz akkor is látványos, ha csak egy szépen megkötött csomó ékesíti a tetejét.

7. A mindig ízléses gyöngy

Csomagoljuk be az ajándéktárgyat. Dróttal tekerjük körbe a csomagot többször, mindkét irányban. Vágjuk le a drótot, majd fűzzünk rá gyöngyöt. Tekerjük ismét rá, majd ismét fűzzünk fel egy gyöngyöt. Ízlés szerint folytassuk a műveletet.

8. Az írható krétatábla jó ideje sláger

Fekete csomagoló papírba csomagolva krétatollal rajzolhatunk és írhatunk személyre szabott, különleges, stílusos dolgokat az ajándékokra.

9. Sütni mindenki süt az ünnepekre készülve

Sokan ipari mennyiségben teszik ezt. Egy-egy darab bátran beáldozható ajándékcsomag dekorációnak is. Kössük vagy ragasszuk rá a csomagra. Igazán látványos lesz a végeredmény és még illatos is.

2015-12-03

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF