2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Trendi lány

Áldozatok a divat oltárán, avagy százhúsz csincsilla - egy bunda

A divat szélsőséges. Egyes tervezők mindent megtesznek azért, hogy karitatív vagy állatvédő tevékenységükkel és kollekcióikkal hívják fel a figyelmet a pusztításra, míg mások lazán vállat rándítanak. A divat oltárán mindenki azt áldoz fel, amit akar, a lényeg, hogy trendi legyen.

A trendimádók éppannyira rabszolgái az élvezeteknek, mint a drogok és az alkohol mámorából kilábalni képtelen függők. A „fashion addict”-eknek rettentően nehéz betegségükből kigyógyulni, és nem is igazán akarnak. Míg a sztárok minden lépését nyomon követő lesifotósok informálnak bennünket azok szokásaikról, addig az igazán nagyvadak a homályban lapulnak. Ők azok a dúsgazdag nők és férfiak, akik éberen őrködnek a luxusüzletek és a divat fölött.

Az igazán elit és luxusdivat kellékek soraiban évtizedek óta előkelő helyet foglalnak el a bundák. Régen egy magára valamit is adó nő nem jelenhetett meg a nyilvánosság előtt szőrmebunda nélkül. A 90-es évekig ez szomorú, de természetes velejárója volt a gazdagságnak. Mára már fordult a kocka. Megjelentek a lelkes állatvédők, akik mindent megtesznek azért, hogy visszaszorítsák ezt az iparágat. Valahol már kimondottan ciki a szőrme, de a dívák körében – sajnos – megmaradt a szépség és a gazdagság szimbólumának.

Szép és selymes a bunda. Ez természetes, hiszen szép és selymes kisállatokból készül. Bár tucatjával keringenek állatkínzásról szóló videók az interneten, a legtöbb ember nem képes rá, hogy megnézze, túl fájdalmas. Ennek ellenére a bundát még mindig sokan felveszik. Ezeket az embereket semmi más nem érdekli, csak a gazdagság és annak a látszata. Míg régen csak a milliomosok kiváltsága volt egy-egy bokáig érő bunda, ma már egyre több hétköznapi ember is felveszi, csak éppen kevésbé értékes állatok élete árán.

Pontosabban: kevésbé szép bundát viselő állatok élete árán.

Mindenkinek a szíve joga, hogy mit vesz fel, de hírességek felelősséggel tartoznak tetteikért. Őket bálványozzuk és imádjuk, követjük minden lépésüket és másoljuk tetteiket. Tudjuk, Hilton kisasszony óta a tinik körében trendi börtönben ülni, és netre vinni szerelmi életünket. Ha a celebek szőrméket, bundákat viselnek, az ugyanilyen veszélyeket rejtegethet. Ne feledjük, hogy egy bunda akár százhúsz csincsillából is készülhet!

Bár ellentmond a józanésznek, olykor-olykor a filmcsillagok és mi, halandó nők is szívesen magunkra vennénk egy kis szőrmét. Ilyenkor gondoljunk arra, hogy télikabátunk gallérprémje is gyakran igazi állat szőrméjéből készül, vagy a kesztyűnk puha, meleg bélése valamelyik kisállat „tartozéka” volt. „A kevesebb több” alapon elégedjünk meg maximum ekkora mennyiséggel, ne akarjunk egy egész állatfarmot feláldozni hiúságunk oltárán.

Sokan azt állítják, hogy a műszőrme nem olyan szép, mint az eredeti, de ez nem teljesen igaz. Ma már gyönyörű és kitűnő minőségű műszőrméket is készítenek, amelyeket bátran viselhetünk. Az oly sokszor feltett kérdés pedig, hogy minek a mű, ha úgyis az igazi látszatát akarjuk kelteni, a válasz egyszerű: nők vagyunk és tetszeni vágyunk, de az állatokat is szeretjük.

 

 

Természetes színekben

Ha azt szeretnéd, hogy műbundád a megtévesztésig hasonlítson az igaziakra, olyan kabátot válassz, amely színében is az eredeti, festetlen szőrmékre emlékeztet. Idén a műirhák és a mű perzsabundák is divatosak. A rövidebb, csípőig érő fazonok, a térdnél végződő, karcsúsított kabátok és a bokát takaró modellek is kedveltek. Az alakot lágyan követő bundákat gyakran saját övvel tervezik, amelytől még nőiesebb az összhatás. Újdonság, hogy a műszőrme bundákat parányi strasszok díszítik. Ezek különösen a fekete mű perzsákon csillognak szépen. Gyakori, hogy a mű perzsabundákat a gallérnál és a mandzsettánál hosszú szálú, műprémszegély dekorálja.

 

 

 

 

 

A téli trend színeiben

Fekete, fehér, ezüstszürke, aranyló drapp, lila, rózsaszín, kék, zöld… és még sorolhatnánk a színeket, amelyek mind megjelennek az új szezon bundadivatjában. Most a valódi szőrméket is gyakran festik élénk színekre, így ezek és a hasonló színű műbundák még könnyebben összetéveszthetők. Ezen a télen rendkívül divatos az éj kék, a mély bordó, valamint a sötétlila bunda. Ha ezeket rokon színű ruhákkal viseled, sejtelmes hatást érhetsz el. A fekete bundák tökéletes kiegészítői a fekete bársonynadrágok és - szoknyák és az angóra pulcsik, illetve a kesztyűk. A fakó rózsaszín és a világos bézs bundák pasztelltónusú ruhaneműkkel a legszebbek. Választhatsz hozzájuk kordnadrágot vagy szövetszoknyát és világos harisnyát. Így üdítő lesz a megjelenésed a borús, ködös téli napokon.

Bunda helyett prémdíszes kabát

Ha kedveled a fiatalos divatot, válassz műszőrmével díszített bőrkabátot vagy szövetkabátot. Ha nem vagy híve a bundaviselésnek, sokféle fazonú, anyagú és színű, prémdíszes kabát közül válogathatsz. Találsz derékig érő, dzsekiszabásút, csípőt takaró, egyenes vagy karcsúsított fazonút és maxi hosszúságú, elegáns kabátot is. Az alapanyag lehet bőr, velúr vagy művelúr, vastag, puha gyapjúszövet, kordbársony, valamint vízlepergető, matt felületű dzsekianyag. A prém általában a galléron, a mandzsettarészen és a szegélyeknél jelenik meg.

A prémgalléros, dzsekianyagú kabátok, akárcsak a sportoláshoz tervezett változatok, sokszor dekoratív mintájú steppeléssel készülnek.

Oldalt, csípőnél nagy, rátett zsebeik vannak, amelyekben elférnek az iratok, a mobil és a női csecsebecsék. A rövidebb, dzseki fazonú kabátok ideálisak, ha autót vezetsz.

2014-12-04

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF