2018. 09. 24. hétfő, Gellért, Mercédesz


Rovatok

Gasztro

Bejgli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók: (8 adag)

2-2 rúdhoz:

1,5 dl tejföl

2 dkg élesztő

1 tojás

50 dkg liszt

25 dkg vaj

5 dkg porcukor

1 csipet só

1 tojás a kenéshez

 

Dióstöltelék:

20 dkg dió

20 dkg porcukor

5 dkg mazsola

3 cl rum

 

Mákos töltelék:

20 dkg mák

20 dkg porcukor

5 dkg mazsola

3 cl rum

 

 

Elkészítés:

 

A tésztát lehetőleg előző este készítsük el. Meglangyosítjuk a tejfölt, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és a tojással. Elmorzsoljuk a lisztben a vajat, tetejét megszórjuk a porcukorral és a sóval, hozzáadjuk az élesztős tejfölt és összegyúrjuk. 4 cipót formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és másnapig hűtőszekrényben pihentetjük.

A kétféle tölteléknél feltüntetett, összesen 10 dkg mazsolát forró vízben megmossuk, lecsepegtetjük, meglocsoljuk 6 cl rummal, lefedjük, és fél órát érleljük benne. Utána újra lecsepegtetjük. A diótöltelékhez felhasítjuk a vanília rudat, kikapargatjuk a belsejéből a vaníliapépet, a porcukorral együtt elkeverjük a tejben és felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a diót és (ha túl lágy) a zsemlemorzsát, hagyjuk langyosra hűlni. A máktöltelékhez 1 dl vízben elkeverjük a porcukrot, felforraljuk, beleszórjuk a mákot. Tűzről levéve elkeverjük a citromlével és citrom reszelt héjával. Langyosra hűtjük.

A cipókat átgyúrjuk és lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Tetejüket vékonyan megkenjük tojásfehérjével, a hosszabb oldalain, szabadon hagyunk 2-3 cm-t. Elsimítjuk rajtuk a diós- illetve mákos töltelék arányos mennyiségét, megszórjuk mazsolával. A két rövidebb oldalon 2-3 cm szélesen visszahajtjuk a töltelékre a tésztát, majd a hosszabbik oldalán kezdve feltekerjük. Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük, tetejüket megkenjük tojássárgájával és addig pihentetjük, amíg a tojás meg nem szikkad. Ezután finoman megkenjük tojásfehérjével és további fél órát pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A rudak tetejét megszurkáljuk egy villával és kb. 30-40 perc alatt arany barnára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, ujjnyi vastag szeletekre vágva kínáljuk.

 

 

A bejgli

A hungaricumnak számítható bejgli, tipikus magyar karácsonyi sütemény. Mely főként diós és mákos ízesítésben készül. A karácsonyi beigli paraszti hagyomány. A diót rontás ellen fogyasztották, a mák pedig a bőséget jelentette. Hazánkban a 19. század második felében terjedt el és kezdetben kizárólag a családi ünnepek süteménye volt.

A termék históriájáról kétféle vélekedés ismert. Egyik a készítését a pozsonyi sütők 1376-ban létre jött céhével hozza kapcsolatba. A városias fogyasztási szokások és igények hatására, 1559-ben határozta el a céh, hogy diós és mákos patkókat sütnek, és azokat árusítják. A híres pozsonyi patkó (kifli) sikere más vidékeken is elterjedt. Mások szerint a pozsonyi patkó története egy névtelen pozsonyi cukrászmesterhez fűződik, aki a karácsonyt megelőző Miklós-napra elkészítette a karácsonyi bejgli kicsinyített változatát, és azzal ajándékozta meg a gyerekeket. A bejgli elnevezése írásban csak 1932-ben bukkan fel a magyar nyelvben, s ott a bajor osztrák eredetű beugel, bäugl átvétele. (A német beugen = (meg) hajlít az alapja.) A 16. századtól ismert, Sziléziából terjedő süteményfajta elnevezése, vagyis korábbi átvétele is elképzelhető. A készítmény receptjét a városi-polgári, majd a falusi konyhára a 19. század végi szakácskönyvek, süteményes könyvek vitték el. Evvel valamelyest csökkent az ünnepei jellege, de ma is karácsonykor fogy a legtöbb.

 

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF