2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Dívány

 

Bokszzsák-homokzsák-szák-érdemrend

KELEMEN BALÁZS

 

Töltéstavai profi ökölvívónk pár nappal a tatabányai gálagyőzelem után, lankadatlan energiával, akaraterővel, jókedvűen, a másnapi megérdemelt ,,kihívást” nagy izgalommal várva ült ünnepi díványunkon.

 

Milyen újabb kihívás előtt állsz? Még meleg rajtad a bokszkesztyű!

Szenvedélyes pecás vagyok, be kell vágnom a halaknak is!

Mennyire vagy babonás? A horgászok általában azok.

Régebben babonás voltam. Volt kabalám, amit mindig vittem a meccsekre. Először a bal kezemre vettem fel a kesztyűt, de volt több ilyen is. Ma már csak az elvégzett munkában hiszek. Horgászat? Ott már figyelem a vízállásjelentést, meg a tilalmi időket.  A horgászás a fő hobbi és egy mentális tréning.

A bevágás nagyon jól sikerült hétvégén a cseh ellenféllel szemben.

Sajnos nem ez volt életem meccse. Sima győzelem volt, de csúnyán bokszoltam...

Elégedetlen vagy?

2 napig alig ettem úgy magam alatt voltam.... Ki akartam ütni a palit...

Éreztem, hogy kicsit görcsös voltam. Ám összességében elégedett vagyok, mivel eléggé megszenvedtem azt, hogy több mérkőzésem elmaradt. Szerettem volna a leütés után befejezni a mérkőzést, de kicsit besavasodtam. Örülök a győzelemnek, és alig várom, hogy újra mérkőzésem legyen!

 

,,Minden rendben volt Balázs! Ennyiszer nekirugaszkodni a felkészülésnek ezt eredményezi!”
„Soha se akarj direktben kiütésre menni. Kijön az lazán is. Ha meg nem, akkor nem merevedsz el és lazán nyersz pontozással.”
A rengeteg kommentből látszik, hogy mennyien szeretnek és drukkolnak neked! Szerinted minek köszönhető ez?

A szüleim elváltak, engem édesanyám és a nagymamám nevelt. A női környezet rengeteg előnnyel járt, viszont annyira hatással volt rám, hogy egy kis ellensúlyozásra szükségem volt. A határozottságomat a boksznak köszönhetem, a nagy szívemet pedig édesanyám és nagymamám nevelésének.

 

Gondolom nem volt könnyű őket meggyőzni és a mai napig csukott szemmel nézik a meccseket.

Gyenge fizikumú srácként kellett a bunyó, hogy megvédjem magam.

Későn kezdtem el bokszolni. Öt-hat barátommal együtt mentünk le először edzésre valamikor 1995-96 táján. Akkoriban két egyesület működött a városban, mi a Benedettiben kaptuk az első pofonokat. A haverok közül később mindenki abbahagyta valamiért a bokszot, én maradtam. Tizenhat-tizenhét éves lehettem, amikor az első meccsemet már felnőttben vívtam.

Anyukám nem nézi a meccseket a tv-ben, mert félt ilyenkor mindig engem, csak a menetek között megy be a szobába. A nagymamám viszont jobban bírja, minden meccset megnéz!

 

Az amatőrök között a legismertebb győri bunyós, igazi közönség kedvenc lettél. Mindez 13-14 év kemény munkának, kitartásnak, elszántságnak köszönhető.

Pedig az akkori körülményekre jellemző, hogy még állandó edzőtermünk sem volt. Megszűnt a terem a katonai szakközépiskola kollégiumában. Sokáig edzés sem volt. Pakoltunk és mentünk a Dózsa pályára, ahol összesen volt egy zsák, meg egy ringnek nevezett valami. Itt edzett akkor még az olimpikon Nagy Jani, aztán Krafcsik Krisztián, Dobai Jani és több sikeres sportoló. Egy év után innen is továbbállt a csapat, és a Lukács iskola termében edzettünk. Ebben az időszakban volt egy féléves szünetem. Motoroztam, nem érdekelt a boksz. Amikor visszatértem, akkor kezdődött a sűrűbb időszak. Tornákra utaztunk Olaszországba, Ausztriába, Svájcba. A klub tovább erősödött. Jött a később Ausztráliában elhunyt Nagy András, és Oroszlányból hozzánk igazolt Kovács Attila is. Egyre több hazai versenyen indultunk, és egy fővárosi meccsen figyelt fel rám Patkós János. Nem sokkal később már hívtak is, hogy edzek együtt a válogatott kerettel. Óriási dolog volt az akkori olimpikonokkal, Balogh Vilivel, Balzsayval, és Bedák Zsolttal készülni, még akkor is, ha tudtam, hogy kevés esélyem van kijutni Athénba.

 

Mikor volt az első sikerszériád?

2004-ben volt az Uniós Európa Bajnokság Madridban. Ezután igazoltunk át a Dózsából a Ring Box Clubba. Kovács Attila ment, és nem sokkal később többen is követtük. Országos bajnokságon szereztem két bronz és egy ezüstérmet, valamint a Bocskai Emlékversenyen is egy ezüstöt. Voltam válogatottként Európa-bajnokságon, nyertem rangos nemzetközi versenyt és voltam olimpiai kerettag.

A híres edzőt, Őri Józsefet már nagyon hosszú ideje ismered, tekintettel arra, hogy hosszú múltra nyúlik vissza a közös munkátok.

Őri Józsi bácsinál kezdtem, ő nevelt kiskoromtól kezdve. Jó kis csapat gyűlt ott össze akkoriban, hiszen odakerült Attila és a Csonttörő is. Viszont mivel az egyesület saját magát tartotta fent, szép lassan kinőttük őket és főleg anyagi okok miatt távoznunk kellett. Először 27 éves koromig bokszoltam Józsi bácsinál, majd később visszamentem hozzá. 

 

A makacsság, a csökönyösség, a mindenáron való győzni akarás kitartóan ívelte a karriered. Hogyan lettél a Felix Promotion feltörekvő nagyközépsúlyú reménysége? Miben tudnak ők segíteni?

Amikor profi lettem, akkor éppen Rácz Félix nem foglalkozott bokszolókkal. 2011 óta dolgozom vele, és azóta tudom, vannak még előttem lehetőségek.

Rácz Félix több sportágban is végez menedzseri tevékenységet, mint például a torna, ahol Berki Krisztián is az ő menedzserirodájához tartozik.

A menedzseriroda a felkészítés tökéletesítésében segít sokat, támogatókat kutat fel, külföldi edzéslehetőségeket hoz össze. Én pl. 3 hétig voltam Németországban, és egy junior IBF világbajnokkal edzettem együtt. Félix szervezi a mérkőzéseimet is, és egyengeti az utamat, hogy minél előbb címmérkőzést vívhassak, a négy elismert szervezet egyikénél.

Az élsport még támogatók segítségével is kemény dió.
Milyen támogatást nyújt neked Győr városa?

Amatőrként pénzt nem kerestünk, profiként pedig addig, amíg nem kerültem a Felix Promotion-höz, én finanszíroztam mindent, beleértve az utazást, a felkészülést, a megfelelő étkezést, és mindent, ami a versenyzéshez szükséges. Ehhez tényleg kell a megszállottság, hogy eljusson az ember arra a szintre, hogy valaki felfigyeljen rá. Nálunk a profi boksz annyit jelent, hogy hivatásosként bunyózunk. Az edzéseket, felkészülést nekem, vagy a menedzseremnek kell megszervezni, az amatőr (olimpiai) bokszban versenyeznek a fiúk klub szinten. Az Ő felkészülésük, támogatottságuk nagyban függ a várostól. Az idei évig a vállalkozásom mellett sportoltam. Olyan munkám volt, hogy az élsportot tudtam csinálni mellette. Most, hogy van mögöttem egy profi stáb, akik segítenek mindenben (edzések, táplálék kiegészítők, felszerelések) így tudok csak a bunyóval foglalkozni, és ha jól csinálom, akkor egyre komolyabb meccspénzért bokszolhatok.

 

2013-ban 35 évesen megszerezted a WBO nagyközépsúlyú international bajnoki övét. November 15-én Tatabányán, a nemzetközi bokszgálán az UBO és a magyar nemzetközi bajnoki öveket, így 22. profi győzelmedet arattad és továbbra is a vb-címmérkőzés kapujában állsz. Ilyen aktív életbe hogyan fér bele az életmentés és a homokzsák-pakolás?

A kétezres évek elején a Dunához jártunk ki. Csónakból horgásztunk egy barátommal, közben láttuk, hogy emberek fürdőznek a parton. Kiabálást hallottunk, de nagyon nem volt meglepő, mert egész nap baywatchosat játszottak. Onnan tudtuk, hogy valóban baj van, hogy egy anyuka is a vízbe ugrott. A sodrás ugyanis elvitte a gyerekeket, őket sikerült kimentenünk. Behúztuk őket a csónakba.

Hogyan köszönték meg neked a mentést?

Ilyenkor nem is fogja fel az ember, hogy mit tesz, ösztönösen cselekszik és nem azért, hogy utána megköszönjék. Természetesen megköszönték a mentést. Ezen felül a hölgy bement a helyi polgármesteri hivatalba, hogy elmondja, mit tettünk. Jött a helyi sajtó, újságírók, tévéstáb. Medgyessy Péter volt akkor a miniszterelnök, kaptunk tőle érdemérmet és pénzjutalmat is, amiből felszereltük a tanévkezdésre a kisfiút.

A tavalyi soha nem látott árhullámnál Győr közelében napokig homokzsákokat pakolva igyekeztél megelőzni a komolyabb veszélyt. A boksz és a jótékonykodás mellett mi a legfontosabb az életedben?

Jelen pillanatban csak az edzéseknek élek. Heti tizenegy edzésem van, minden délelőtt vagy futás, vagy speciális erősítések vannak, délutánonként jön a szakmai munka. Szombati egy edzés pedig változó, a vasárnap a pihenő. Ezek mellé be kell iktatni pihenőket, lazítást, szaunát stb. Egy ideje kétlaki életet élek, hiszen félig itt Győrben a megszokott környezetben és edzőkkel készülök, félig pedig a fővárosban egy teljesen új gárdával. A különleges négytréneres megoldás egyelőre jól működik, sok új dolgot tanulok és a régiekkel ötvözve úgy érzem még ennél is sikeresebb lehetek a jövőben. 

Mit köszönhetsz a sportnak? Mit üzensz a mai fiataloknak?

A szülőknek kellene sokkal többet tenni azért, hogy a gyerekeket kirángassák a virtuális világból, ahol sokkal könnyebb fél óra alatt sztárnak lenni, mint a való életben küzdeni valamiért. Ott könnyebben jön a sikerélmény, ezért megelégszenek ezzel is. A sport azért más. Nekem tartást adott, küzdeni tudást, amiből rengeteg dolgot át tudtam vinni a civil életbe.

És hogyan sikerült veretlen kiválóságunk megérdemelt horgászata?

Egy 7 kilós 90 centis csuka került a szákba! ,,Már éppen indulni akartam haza… mondván ,süket a víz', aztán a 15 cm-es sekélyben kapta el!”

 

Kedves Kelemen Balázs!

A karácsonyi asztalra is legalább ekkora halat kívánunk!

 

Kérdezz-felelek:

Születési idő: 1978-09-30

Menedzsment: FeroBox Event

Edzők

Győrben: Őri József, Domonkos Tamás

Budapesten: Gálfi (Gatto) András,

Mikor kezdett sportolni: 1994

Legjobb eredménye: WBO international bajnok és WBO világranglista 6. helyezett.

Eredményei

Amatőr:

Eb-résztvevő

Bocskai emlékverseny – 2. helyezett

Uniós EB résztvevő

Magyar bajnokság - ezüstérmes

Magyar bajnokság-kétszeres bronzérmes

Magyar válogatott kerettag

Profi:

- 22 győztes

- 13 KO

- 0 vesztett

- 0 döntetlen

WBF International Bajnok

WBO International Bajnok

UBO International Bajnok

Magyar Bajnok

Becenév: Balu

Kedvenc versenyhelyszíne: Albánia

Legnagyobb élménye: Gyermekkoromban Kínában éltem 3 évig (1987-1989)

Kedvenc étele: Mindenevő vagyok

 

Szűcs Angelika

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF