2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Szeretem a testem

 

Bőrünk őre a szappan

 

Mivel mosakodjunk?

Az emberek évszázadokon keresztül szappannal és vízzel mosakodtak. A szappant régen a föníciaiak, kecskezsírból és bükkfa hamujából állították elő, s már akkor nagyon okosan bőrbetegségek kezelésére is használták. Az igazi szappan vizes oldata lúgos, s mivel a bőr enyhén savas vegyhatású (pH), a reklámok éveken keresztül lebeszéltek a szappanos mosakodásról. Pedig az egészséges bőr, különösen fiatal korban, viszonylag gyorsan újjátermeli védőköpenyét, s egyébként is egy enyhén savas tonikkal, vagy otthon is elkészíthető öblítővízzel könnyen visszaállítható az arc bőrének savas pH értéke.

Miért jó a szappan?

Túlságosan szennyezett környezetben élünk, a  víz önmagában nem tisztít kellően. A szappan, mint enyhe peeling (bőrradír), a zsíros piszoktól és az elszarusodott hámsejtektől is megszabadítja a bőrt, s így az üdébbé, frissebbé válik. Az enyhén lúgos szappan mivel szaruoldó, bőrpuhító hatású, segíti a bőr természetes működését, öntisztulását. A tapasztalatok szerint a vastag szaruval borított bőrfelszín nem csak száraz érzete miatt kellemetlen, de szigetelő tulajdonsága miatt a hatóanyagok felszívódását is gátolja. A puhán tartott bőr ápolásához viszont lényegesen kevesebb kozmetikumra van szükség.

Az egészséges bőrűek, bőrtípustól függetlenül, nyugodtan mosakodhatnak szappannal, mindössze arra vigyázzanak, hogy ne szappanozzák magukat nyakra-főre. Ha valaki egész nap az irodában ül, s nem verejtékező típus, akkor a napi tusoláskor bőven elég, ha csak a szennyezett területeket szappanozza be (arc, fül, nyak, lábak, az apokrin mirigyekkel ellátott genitáliák tájéka), s a kádfürdőt csupán heti 1-2 alkalomra korlátozza. Minél agresszívebb mosóhatású szerrel tisztálkodik valaki, annál intenzívebb bőrápolásra van szükség. Természetesen a zsírosabb, robusztusabb bőrűek többet elviselnek, mint a vékony, száraz bőrűek.

A kelleténél gyakoribb fürdés, a bőrön maradt habmaradék, a rossz minőségű szappan, a kemény víz természetesen kiszáríthatják a bőrt, ami a különféle kozmetikumokban lévő kritikus anyagokra sokkal érzékenyebbé válik.

Mitől jó egy szappan?

A jó szappan kevés szintetikus, bőridegen anyagot tartalmaz, természetes összetevőkből áll, PH semleges, megóvja bőrünk savköpenyét. Az erős, parfümös illatú, mesterséges adalékokat tartalmazó lúgos szappanvegyületek kiszárítják és irritálhatják a bőrt. A viszketés hatására hámhiányos terület keletkezik, ami megnöveli az ekcémás, bakteriális felülfertőződés kockázatát. A szappanok többségében tartósítószerként használt paraben és króm is kiválthat  allergiás reakciókat.

Bőrünk enyhén savas kémhatású, (5.5 ph) érdemes tehát olyan készítményeket használni, melyek sem savas, sem lúgos irányba nem tolják el ezt az értéket. Az olívaolajat tartalmazó szappanok ilyenek. Natúr szappan használatánál is érdemes azonban figyelembe venni az egyéni érzékenységet, így a kamilla és a fahéj is okozhat allergiát. A szappangyártás fő nyersanyagai a faggyú mellett a növényi és hidrogénezett zsírok.

A szappan minősége az alapanyagoktól függ. A már említett olívaolajból kiváló minőségű szappan készíthető, különösen, ha a lúggal történő főzés végén konyhasóval szemcsésítik. Ilyenkor a szappan az elegy felszínére úszik, a vizes rész, valamint a nemkívánatos színezőanyagok és szennyeződések pedig kiülepednek. Az áttetsző szappanok az alkoholos szappanoldat lassú lepárlásával és szárítással készülnek, a folyamat három hónapig is eltarthat. A jellegzetes homorú szappant pedig nem formába öntik, hanem szárítás közben zsugorítják. Glicerin puhítja és hidratálja a bőrt, a babaszappanokban is megtalálható kémhatása megegyezik a bőr természetes ph-értékével. A kénes, kátrányos gyógyszappanok és bóraxszappan pedig szárító antiszeptikus hatású.

 

Miért jobbak a házi szappanok?

Ha ránézünk az összetevők listájára a szappanok címkéin, nagyon hamar, biztonsággal meg tudjuk állapítani, hogy egy szappan kézműves módon készült, vagy nagyüzemi módszerrel. Van néhány árulkodó jel.

A szappanokat a gyárakban ugyanis másképp készítik, mint a kézműves műhelyekben. A hatalmas autoklávokban a zsiradékokat nagy nyomáson, magas hőmérsékleten vízgőzzel reagáltatják. Ekkor zsírsavak és glicerin keletkeznek. Lehűlés után a zsírsavakat elválasztják a folyékony glicerintől, majd Nátrium-hidroxiddal reagáltatják őket, hogy szappanmolekulákat kapjanak. A keletkező vizet elpárologtatják, a terméket megőrlik, és kész is a kémiailag tiszta, egynemű szappanforgács. Ezt a reakciót általában nagyon nagy volumenben végzik: egyszerre akár több száz tonna szappanforgács is készülhet.

Ezzel szemben a kézműves szappanokat a zsiradékok és a lúg közvetlen reakciójával készítjük: Az olajokat számolt mennyiségű nátrium-hidroxiddal jól összekeverik, majd a keveréket színezik, illatosítják, és az egészet formába öntik. Ennek a módszernek a felhasználás szempontjából rengeteg előnye van:

A késztermékben benne marad az elszappanosítási reakció során keletkezett glicerin. Ez teljesen természetes, növényi alapú glicerin, hiszen közvetlenül a növényi zsiradékból keletkezik. Csodás hidratáló szer, amely megköti a levegőből a vizet, és ezzel hidratálja a bőrünket. A háziszappanokba gyakran több zsiradékot tesznek, mint amennyi az elszappanosításhoz szükséges. Ez valódi testápolóként táplálja bőrünket. A háziszappan változatosabban adalékolható. Tehetünk hozzá nagy mennyiségű (kecske) tejet, friss gyümölcsöket, magvakat, friss gyógynövényeket, bármit.

És hogy mi a különbség a használatkor? Hogy ezek a szappanok tényleg ápolnak, hidratálnak, fertőtlenítenek és tisztítanak.

 

Legkedveltebb illatok:

Rózsa gyógynövényes szappan lágy érzéki illatú, bőrregeneráló hatású, kizárólag természetes alapanyagokat tartalmazó szappan. Megnyugtatja az érzékeny bőrt, csökkenti a ráncosodást. Enyhíti az ekcémás viszkető tüneteket és a bőr duzzadtságot.

Fahéj-narancs-mákos gyógynövényes szappan intenzív masszázs szappan, gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibakteriális hatású, javítja a bőr vérellátását, melyet a hozzáadott mák dörzsölő hatása is fokoz. Érzékeny bőrűek ne használják. Celluitiszes bőrre is kiváló.

A Citromfű gyógynövényes szappan antibakeriális és antiszeptikus hatású, lábgombásodás és lábizzadás mérséklésére is alkalmas. Zsíros, pattanásos arcbőrre jótékony hatású. Kellemes friss illata felfrissít.

Mézes kecsketej szappan természetes növényi összetevőket tartalmazó gyógyszappan. Hidegen sajtolt olíva, kókusz, pálma, szőlőmag és ricinus olajat tartalmaz. Tejjel és mézzel, és méhviasszal gazdagított. A tej gazdag vitaminokban (A-,B2-, C-,D-vitamin), fehérjékben, ásványi anyagokban. Nyugtató, gyulladáscsökkentő, mélyrétegű vízhiányos és zsír hiányos bőrre is kiváló. Puhító, enyhe összehúzó és hámképző, nagyon jól táplálja a bőrt.

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF