2018. 08. 21. kedd, Hajna, Sámuel


Rovatok

Szakértő véleménye

Craniosacralis terápia a gyerekgyógyászatban

 

A craniosacralis terápia lelkes és elkötelezett híveként valahogy úgy képzelem, ha egy mondat erejéig megszólalhatna egy újszülött baba a születése után, azt mondaná: - Kérek egy craniós kezelést! Néhány országban ezt már könnyen meg is kaphatja, szerencsére már Magyarországon is egyre több képzett terapeuta dolgozik azon, hogy elérhető legyen számukra a kezelés.

Sok még a tennivaló, ez egy viszonylag fiatal gyógyító tecnika nálunk, pedig a craniosacralis rendszer a keringési és a légzési rendszer mellett a szervezet három legnagyobb élettani rendszerének egyike, amely minden aggyal és gerincvelővel rendelkező élőlényben megvan. A ’70-es években egy osteopatha orvos, dr. Jonh Upledger elsőnek igazolta tudományosan, hogy a koponyacsontok felnőtt korban sem csontosodnak össze, hanem mozgásra képesek. Ez teszi lehetővé az agyi-gerincvelői folyadék termelődéséhez és felszívódásához való térfogati alkalmazkodást, amely egy kitapintható ritmikus mozgást eredményez. Ezt nevezi Dr. Upledger craniosacralis ritmusnak, így kapta az általa kifejlesztett terápia a craniosacralis elnevezést (a koponya és a keresztcsont latin neveiből). 

A craniosacralis terápia rövid időn belül a világ egyik vezető alternatív gyógymódja lett. Sikere elsősorban annak köszönhető, hogy szinte bármilyen esetben biztonsággal és nagy hatékonysággal alkalmazható.

De térjünk vissza a gyerekekhez!

A legtöbb kismama nem is sejti, mikor a saját problémájával felkeres egy craniosacralis terápiával foglalkozó szakembert, hogy önmaga mellett milyen sokat tesz pici babájáért is. Pedig ma már közismert, hogy a születés előtti élet mennyire meghatározó egy gyermek életében, fejlődésében. Ebben az időszakban is nagyon sok inger éri, érzékelése így folyamatosan fejlődik. Hamar érzékeli az egyensúlyhelyzeteket, a gravitációt, bár ezek leküzdésében a magzatvíz által biztosított lebegés sokat segít, érzékeli a rezonanciákat, a hangokat és a közös véráram útján, anyukáját érő stresszt illetve nyugalmat.

A várandós anyukák a legtöbb esetben a megnövekedett has miatti, elsősorban a derék- illetve hátfájdalom miatt keresnek valamilyen gyengéd, de hatásos, non-invazív terápiát. Nem is gondolják, miközben craniosacralis rendszerüket tehermentesíti a terapeuta, milyen csodálatos hatással van pici magzatuk testére is. Külföldön végeztek már kutatásokat arra vonatkozóan, hogy a terhesség alatt craniós kezelést kapott babák mennyire nyugodtak, kiegyensúlyozottak születésük után.

Az újszülöttek koponyájának felépítése nagyban különbözik a felnőttekétől, negyvenöt különálló csont alkotja. Az agykoponya csontjai közül vannak, melyek a méhen belüli fejlődés során (normál időre történő születésnél) már ekkor, az intrauterin időszakban összezáródnak, de a koponyatető csontjait hártyás részek választják el egymástól a születés után. A csontosodás ekkor még nem terjed ki a későbbi csontszélekig. E hártyás részek (kutacsok) teszik lehetővé, hogy a szülőcsatornában a koponyatető csontjai egymásra torlódjanak, és a baba feje átpréselődhessen a szülőcstornán. A születés a maga csodája mellett egy rendkívüli trauma az anyuka és a baba szervezetének is. Vákumos vagy fogós születés esetén a koponyacsontokat ért külső nyomás óriási.

A születés mindenféle külső beavatkozás nélkül is egy intenzív ingeráradat, hirtelen minden hidegebb, világosabb, hangosabb, és a mozgás is nehezebb lesz. Öt érzékszerv azonnal működésbe lép és sok csatornán sok inger érkezik egyszerre, melyeknek felfogása és összerendezése nehéz feladat.

Mindnyájan találkoztunk már a családban vagy a baráti körben olyan csecsemővel, aki megállíthatatlanul sír, soha nem lehet a kedvére tenni, de az autó motorjának zúgása vagy a porszívó bekapcsolása álomba ringatja.

Később a játszótéren az ész nélkül száguldozó, vakmerő kisgyerekre figyelhetünk fel vagy épp ellenkezőleg, a bátortalan, a lépcsőfokot is szakadéknak érző társára, és ekkor már érezzük, itt valami nincs rendben. Ez a neurológiai folyamat, melyet szenzoros integrációnak nevezünk, testünk és környezetünk ingereit rendezi és lehetővé teszi, hogy testünket az adott helyzetnek megfelelően használjuk. Nehéz elképzelni azt, hogy vannak gyerekek, akiknek bizonytalan az egyensúly- vagy a gravitáció érzékelése,  érzékenyebb vagy érzéketlenebb a bőrük, a tapintásuk, vagy a megfelelő ingerérzet mellett problémát okoz az inger feldolgozása, integrálása. Olyan ez, mintha repülne felénk egy labda, látjuk, hogy el fog találni, de mégsem kapjuk el a fejünket.

Az agy tehát nem képes a beérkező ingereket megfelelően feldolgozni, és ezért a gyermek számára nehezebb lesz a tanulás, amit nyilván megpróbál majd kompenzálni. A tanulás alatt természetesen ebben az esetben nem csak az iskolai tanulás értendő, hanem mindazon dolgok elsajátítása, amik az élet első három évében minden kisgyerekre várnak (mozgás, beszéd, rajzolás …). A szenzormotoros integrációs zavar nem egyenlő tehát az értelmi gyengeséggel!

Craniosacralis terápia során az idegrendszer élettani környezetét stimuláljuk, ezért akár önállóan, akár szenzoros integrációs zavarra szakosodott terapeutával együttműködve nagy segítséget tudunk nyújtani ezeknek a gyerekeknek.

Amikor közösségbe kerül gyermekünk vagy a családunk állapotában áll be valami gyökeres változás –költözés, válás, nagyszülő halála – érdemes hallgatózni kicsit éjszaka, csikorgatja-e a fogait gyermekünk. A stressz miatt kialakuló erős fogszorítás nem csak a fogak állapotát befolyásolja, hanem jelentősen terheli az állkapocs-ízületet, ez pedig bizonyos koponyán belüli képleteken keresztül átterjedhet a koponyacsontokra is, feszültséget okozva ezzel a craniosacralis rendszerben.

Manapság egyre több gyerek visel fogszabályzó készüléket, főleg a fogak esztétikai látványa miatt. Előfordulhat, hogy a fogszabályozási probléma gyökere nem a fogak rendetlen állása, hanem az állkapocsízület rendellenes működése, vagy akár tartáshiba, vagy kóros kötőszöveti feszültség bárhol a testben. Ilyen esetben a fogszabályzást sokkal könnyebbé, gyorsabbá teheti a craniosacralis kezelés, nem beszélve arról, hogy kiküszöböli a fogszabályozás lehetséges káros hatásait. Az állkapocsízület a craniosacralis terápiában az egyik leghatékonyabban kezelhető terület, maga a kezelés semmilyen feszítő vagy fájdalmas érzéssel nem jár, sőt kimondottan kellemes, megnyugtató hatású.

Nagyobbik gyermekemmel jómagam is átestem a fogszabályzás tortúráján, tudom mennyit hozzá tud tenni egy-egy craniós kezelés a végeredményhez. Azt is testközelből látom, mekkora hatalmas terhet tesz a mostani iskolarendszer a gyerekek vállára, pontosabban az idegrendszerükre. Mind anyaként, mind kezelőként csak biztatni tudom a szülőket arra, hogy vigyék el gyermeküket egy terápiára.

9 éven aluli kisgyermekek és csecsemők craniosacralis terápiáját kizárólag olyan szakemberek végezhetik, akik az Upledger Institute Hungary (UIH) craniosacralis terapeutaképzés-sorozat erre vonatkozó elemét is elvégezték. Az UIH Magyarország egyetlen hivatalos craniosacralis terapeutaképző intézményként nem csak az amerikai standard szerinti magas színvonalú kezeléseket végez, hanem rengeteget tesznek azért is, hogy kezeik alól nemzetközi szintű tudással, klinikai gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező terapeuták kerüljenek ki. Az intézetben végzett hallgatók névsoráról tájékozódni lehet a www.upledger.hu oldalon.

 

Biczó Emőke

 

 

2016-06-02

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF