2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Trendi lány

Csinos és meleg poncsók őszre, sikkes nőknek

Nem bánod majd meg, ha az őszi ruhatáradat egy nőiesen elegáns, csinos kis poncsóval gazdagítod. Az idei ősz nagy visszatérője, ami remek választás lehet a hideg őszi napokon, amikor a vastag télikabát még túl soknak bizonyulhat.
Az átmeneti időszakokban dühítő tud lenni, hogy reggel kabátban is megfagysz, délután pedig akár pólóban is flangálhatnál. Az egyik legpraktikusabb ruhadarab ilyenkor a poncsó, ami nemcsak csinos, de alá is öltözhetsz, vagy csak simán rádobhatod a rövid ujjúdra. A klasszikusan téglalap alakú, combközépig érő anyag, közepén fejnyílással rendkívül kényelmes és egyben mutatós viselet, mely szabad mozgásteret ad a karoknak.

Eredete:
A poncsót régen abból a célból készítették, hogy a hideg, szeles időben melegen tartsa a testet. Az idők folyamán a funkciója nem változott, a fazonok azonban annál inkább: sokkal nőiesebb, kecsesebb és stílusosabb lett.
Az első poncsók gyapjúból, vagy más, nehezebb anyagból készültek, ezáltal védelmet nyújtva a hideg ellen. Közkedvelt poncsó-anyagnak számít az alpaka gyapja, mely egy Bolíviában, Peruban és Chilében honos haszonállat.
A poncsó egyre szélesebb körben divat, bár az eredeti meghatározástól néha nagyban eltérnek a tervezők által megálmodott, mai poncsóra emlékeztető darabok. Az eredeti poncsó egy indus eredetű köpönyeg, amely kezdetben egy téglalap volt közepén egy nyílással, amelyen a fejüket dugták át. A poncsó anyaga a vállra terül, és onnan lóg le körülbelül a csípő vonaláig.
Származási helyét tekintve valószínűleg Chiléből vagy Peruból származik, ahol a dél-amerikaiak hagyományos viseletének számít. Eredetileg a poncsót az eső és a hideg elleni védelem céljára használták, ma már csak inkább egy divatos kiegészítővé vált, funkcionális jellege háttérbe szorult.
A tradicionális dél-amerikai poncsók szőnyegszerűek voltak, vagy kötöttek és gyapjúból készültek. Ma már mindenféle anyagból készítik ennek a ruhadarabnak az újfajta változatait. A régi egyszerű poncsót ma blúzszerű darabokká vagy egész rövid, éppen csak mellig érő fazonokká fejlesztették a designerek, de ezek sem túl bonyolultak szabásukat tekintve. Van olyan, ami alól csak kilóg a kéz, de vannak olyan darabok is, amiknek mindkét oldalán nyílás található, a karokat ott lehet kidugni - utóbbit malaclopónak is nevezik -, a variációk száma végtelen.
Az eredeti poncsó általában feltűnő, színes, és régebben előszeretettel hordták őket ünnepségekre. Mára már mindennapos viseletté nőtte ki magát ez a klasszikus darab, a divat szerelmesei, sztárok és még sokan mások szívesen kísérleteznek a kabátka stílusos viselésével.

Nézd meg, milyen darabok közül érdemes válogatni!

Letisztult darabok
A boltok polcain keresgélve könnyen rábukkanhatunk néhány egyszínű darabra. Az ilyen típusú poncsókkal nem lesz sok problémánk, ugyanis pazarul mutatnak mindenhez: a dögös összhatás érdekében viseljük szűk nadrágokkal és magas sarkú csizmákkal. Bátran alávehetünk egy hosszú ujjú fehér inget is, aminek a gallérját hajtsuk ki – így még az irodában is megállja a helyét.

Hippi stílusban
A hippi stílus kedvelői is találnak kedvükre valót. A színes, mintákkal tarkított ruhadarabok például vidámságot csempésznek az öltözködésünkbe – ilyenkor mellőzzük a harsány felsőket vagy nadrágokat, maradjunk a letisztult daraboknál. Akad néhány olyan darab is, ami nem feltétlenül követi a klasszikus fazonokat: az elől nyitott poncsókhoz kapjunk magunkra egy kalapot vagy pazar nyakláncot.

Nőies megoldások
Mivel ez a ruhadarab laza és egyáltalán nem simul a testünkhöz, sokszor érezhetjük magunkat „nagyobbnak” a kelleténél. Ezt az érzést könnyen ellensúlyozhatjuk egy derékra illesztett övvel – ezek a kiegészítők optikailag karcsúsítanak. A magas sarkú nem kötelező, de ajánlott, hiszen szép, hosszú lábakat kreál, ráadásul a poncsóhoz is jobban passzol.

Bézs árnyalatok
Ha unjuk már a komor feketét és a szürkét, akkor válasszunk egy bézs színű darabot, hisz ezek az árnyalatok minden hajszínhez jól passzolnak. A rojtos verziók még mindig hódítanak, de az izgalmas ujjkialakítású felsőkkel sem foghatunk mellé.

Minták
A bohém stílushoz tökéletesen passzol egy egyszerű etno minta, de az egyszerű csíkozású poncsók is közel kerülhetnek a trendszetterek szívéhez. A fekete-fehér kombinációja bármilyen mintában ütős választás lehet, hisz a monokróm még mindig nagyon divatos - ám idén érdemes már egy harmadik színt is bevonni - a bordó remek választás lehet.

Vagányabb poncsók
A sportosabb, lazább darabok főleg egy kényelmes farmerral mutatnak jól, de az esős napokon egy trendi gumicsizmával párosítva igazán menő szettet alkothatunk. A bézses, zöldes megoldások a military világát idézik, míg a semleges színek a visszafogottabb stílust kedvelőknek nyerhetik el a tetszését.

2015-11-06

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF