2018. 05. 23. szerda, Dezső


Rovatok

Gasztro

 

Csokis keksztorta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

(8 szelet)

piskóta

3 ek kakaóbabtöret

4 db tojás

50 g étcsokoládé

60 g cukor

70 g darált olajos mag

csokoládé ganache

200 ml 30%-os állati tejszín

200 g étcsokoládé

krém

6 db tojássárgája

60 g cukor

24 ml víz

240 g fehércsokoládé

1 db vaníliarúd kikapart belseje

1 csipet kurkuma

100 g mascarpone

200 ml 30%-os állati tejszín

Elkészítés:

A tojásfehérjét a cukorral, verjük nem túl kemény habbá. A csokoládét keverjük el a felveretlen tojássárgájával, majd lazán keverjük el a fehérjével. Végül óvatosan forgassuk bele az olajos magokat, és a kakaóbabtöretet. Két db kerek lapra van szükségünk a tortához. Kenjük szándékosan egy kicsit nagyobb átmérőjűre, mint 23 cm. Süssük 220 C-fokon 13-14 percig. Miután kihűltek a piskóták, szúrjuk ki a tortakarikával. A leeső „maradék” piskótákra is szükség lesz, ezeket törjük apróra és keverjük el egy kevés csokoládé ganache-al. A tejszínt forraljuk fel, majd keverjük simára benne a csokoládét. Ez a mennyiség elegendő a torta betöltésére, és a későbbi áthúzására is. Tehát, ha langyosra hűlt a ganache, akkor keverjünk 3-4 evőkanállal az apróra tört maradék piskótához, és kenjük meg vékonyan a két lapot. A maradékot csomagoljuk el és tegyük hűtőbe. A fehércsokoládéba keverjük bele a vaníliát, és a kurkumát. A mascarponét a tejszínnel habosítsuk ki, vigyázzunk, hogy ne legyen törős. A tojássárgáját kezdjük el habosítani, közben a cukrot a vízzel főzzük fel 121 C-fokra. A tojássárgáját lassan habosítsuk, miközben csurgassuk hozzá a forró cukorszirupot. Kihűlésig habosítsuk tovább, már gyors fokozaton. Ha lehűlt a sárgája, állítsuk össze a krémet. Az olvasztott fehércsokoládéba, habverővel, gyors mozdulatokkal, keverjük el a tejszínhab ¼ részét. Majd a többi tejszínhabbal és a sárgájával keverjük el, de már óvatosabban (hablapáttal).

Torta betöltése: A tortát tortasütő karikában töltjük, tehát az egyik piskótát helyezzük a tortakarikába. A krém egyik felét keverjük el, a morzsás ganache-os résszel, de csak márványosra, és kenjük a bekészített alsó lapra, majd helyezzük rá a következő piskótát. Erre szedjük a maradék krémet. Nem fogja teljesen kitölteni a karika magasságát. Simítsuk el a krémet, és tegyük egy éjszakára hűtőbe. Másnap hajszárító segítségével, óvatosan olvasszuk le az oldaláról a tortakarikát. A maradék elcsomagolt ganache krémet olvasszuk meg mikrohullámú sütőben. Csak tegyük be háromszor fél percre, miközben mindig átkevergetjük. Ha langyos és csomómentes a ganache, akkor áthúzhatjuk vele a tortát. Ízlés szerint díszítsük.

 

 

2015-04-07

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON




IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF