2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

+1

D-VITAMIN A NAP „VITAMINJA”

 

A D-vitamin eltér a többi vitamintól. Zsírban oldódó, hővel szemben ellenálló, szteroid hormonok családjába tartozó vitamin és aktív hormon.

Háromféle úton kerül a szervezetbe:

 • Az emberi szervezet maga állítja elő a bőrben. Bőrsejtjeinkben egy olyan koleszterinanyag (7-dehidrokoleszterin) is található, amelyből az ibolyantúli sugarak hatására provitamin keletkezik, amely aztán továbbfejlődik D3-vitaminná (kolekalciferol).
 • Táplálékokból: növényekben D2
 • D-vitamint tartalmazó készítmények útján

A növények kizárólag ergoszterint, az állati zsiradékok ergoszterint és 7-dehidrokoleszterint egyaránt tartalmaz-nak. Mindkettő provitamin, mely 290-315 nm frekvenciajú UV-sugárzás hatására alakul át D3-vitaminná.

A táplálékkal felvett D-vitamin a vékonybél alsó szakaszán epesavak jelenlétében szívódik fel. A felvett vagy a bőrben képződött D-vitamint specifikus D-vitamin-kötő fehérje szállítja a májba, ahol hidroxiláz enzim hatására kalcidiollá alakul. A kalcidiol a D-vitaminnak a keringésben található formája, és ennek a mennyiségét mérik a D-vitamin status megítélésekor. Mennyiségét nmol/l (2,5-szer ng/ml)-ben adják meg. A kalcidiolszintet a D-vitamin-bevitel, a bőrben képződő D-vitamin és a test zsírtartalma is befolyásolja (a testzsír százaléka fordítottan arányos a szérum D-vitamin-szinttel). A D-vitamin a zsírsejtekben raktározódik, illetve innen szabadul fel, és jut vissza a keringésbe. A vesében, és az utóbbi időben bebizonyosodott, hogy más szervekben is, kalcitriollá alakul; ez a D-vitamin biológiailag legaktívabb, hormonhatásúnak tekintett formája.

Miért került a D-vitamin ismét az érdeklődés közép-pontjába?

Az utóbbi évtizedekben kiderült, hogy a D-vitamin biológiai hatása szerteágazó, nemcsak a csontanyagcserében érvényesül, de az egyik legfontosabb génregulátor. A kalcitriol (amely a D-vitamin szervezeten belül, főként a vesében kialakuló aktív, hormonhatást kifejtő formája) a D-vitamin-receptorhoz kötődve bejut a sejtmagba, és itt különböző génekhez kapcsolódva regulálja a megfelelő hírvivő ribonukleinsav- (mRNS) szintézist, szabályozza a sejtek növekedését és differenciálódását, befolyásolja az immunfunkciókat, az endokrin működést, az inzulin és a renin (a vérnyomás szabályozásában közreműködő enzim) produkciót.

A D-vitamin hiány civilizációs megbetegedés, az egyik leggyakoribb egészségügyi kockázat.

A D-vitamin hatása szinte valamennyi szervrendszerben megnyilvánul, hiánya esetén megnövekszik számos krónikus megbetegedés kialakulásának a kockázata. Ilyen kórképek: a szívizom vérellátási zavarával járó (isémiás) szívbetegség, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás, a rosszin-dulatú daganatok, a fehérvérsejtek egyik típusa, a T-sejtek közvetítette autoimmun és allergiás megbetegedések, reumatoid artritisz, szklerózis multiplex, tuberkulózis stb. Több duplavak, placebokontrollált vizsgálatban mutatták ki a D-vitamin optimális szérumkoncentrációjának preventív szerepét.

A D-vitamin pótlásra ugyanakkor októbertől már minden-képpen szükség van. A nyáron képzett tartalékok ugyanis ekkorra már kimerülnek. A nyáron eltárolt napfény vitamin készleteinket körülbelül 6 hét alatt feléljük, így az őszi-téli hónapokra, akár már október vagy november végére az emberek D-vitamin szintje vészesen alacsonyra süllyedhet, ami komoly egészségügyi kockázatokkal jár.

Az Agaricus blazei Murill (Mandulagomba) ergoszterol tartalma nagy jelentőséggel bírhat a D-vitamin hiányos állapotok megelőzésében.

Az Agaricus blazei Murrilt (ABM) már 1893-ban azono-sították, de a Brazíliában őshonos gomba gyógyhatására csak 1965-ben figyeltek fel a japán tudósok. A fő ható-anyagának számító poliszacharidokról kiderült, hogy az  immunrendszer aktiválásán  keresztül rákellenes  hatást fejtenek ki. Javítják a rákbetegségben szenvedők élet-minőségét, erősítik az immunrendszerüket és csökkentik a kemoterápiájuk mellékhatásait. Az Agaricus blazei Murill egyéb, gyógyászatilag jelentős hatóanyagot is tartalmaz: linolsav, olajsav, sztearin sav és az ergoszterol. 

 

A Mandulagomba egészségügyi hatásai:

 • növeli az immunrendszer védekezőképességét
 • csökkenti a koleszterin szintet és vércukorszintet
 • jótékony hatással bír a szív-és érrendszerre
 • javítja a májműködést
 • csökkenti az inzulinrezisztenciát
 • rákos megbetegedések: poliszacharid kivonatával végzett klinikai vizsgálatok jelentős javulást mutattak tüdőrák, méhnyakrák, petefészekrák és méhnyálkahártyarák esetében, valamint közvetlenül gátolják a prosztatarákos sejtek burjánzását és az áttétek kialakulását
 • csökkenti a kemo- és sugárterápia mellékhatásait
 • enyhíti az autoimmun eredetű reumás gyulladásokat és az azzal járó fájdalmakat
 • erős immunrendszer moduláló, ezáltal gátolja a hisztamin felszabadulását, vagyis az allergiás reakció kialakulását
 • ergoszterol tartalma révén csökkentheti a D-vitamin hiány okozta megbetegedéseket

 

írta: Szabó Nikolett

tudományos kutató

 

2015-12-04

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF