2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Utazzunk

 

Dominika

Dominikáról kókuszpálmák és homokos tengerpart, azúrkék tenger és a Cuba Libre ötlik mindenkinek elsőként az eszébe. A kicsiny karibi sziget Kolumbusz kora óta alig változott. Földrajzi adottságai, történelme, kultúrája és lakói azonban neki is megadják azt a jellegzetes „fűszert”, mellyel a szigetvilág valamennyi tagja rendelkezik.

Ezt a kicsi - és európaiak számára szinte ismeretlen – szigetet a legtöbben a Dominikai Köztársasággal tévesztik össze, pedig egészen messze fekszik tőle, a két francia sziget Guadeloupe és Martinique között.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Dominikai Köztársaság minden szempontból rászolgál a trópusi paradicsom elnevezésre. Aki már járt itt, egészen biztosan visszavágyik. Az itt található szépségek miatt a Karib-tenger gyönygyszemének is nevezik. A kristálytiszta tengeren kívül itt találhatók a karibi térség legtermékenyebb völgyei, legnagyobb sztyeppjei és tavai, legmagasabb hegycsúcsa, itt láthatjuk a legtöbb nemzeti parkot és a karibi térség leghosszabb, pálmákkal övezett tengerpartját. A pihenni vágyó, a romantikus, ellenben a kalandvágyó turista is megtalálja a kedvére valót. A Hispaniola szigetén található földi paradicsomot Kolumbusz Kristóf fedezte fel 1492-ben, jelenleg ez a Karib-tenger második legnagyobb és legnépesebb állama.

A sziget legjelentősebb városa a főváros, Santo Domingo, amelyet 1496-ban alapítottak. Igazi látványosságnak minősül a városi erődítmény, az óváros koloniális stílusban megépült központja, a kiterjedt botanikuskert, vagy a Los Tres Ojes, amely egy 15 m belmagasságú cseppkőbarlang. Mindenképpen figyelmet érdemel Kolumbusz Kristóf háza, a Gyantamúzeum, vagy a washingtoni Fehér Ház kicsinyített, de pontos mása. Az ország ideális hely egy csodás és felejthetetlen üdülés.

Közlekedés: Az ország jó útvonalhálózattal rendelkezik, a legcélszerűbb autót bérelni, de ezeket a kocsikat külföldről hozzák be, így bérlésük meglehetősen drága. Amennyiben egy kis kalandra vágynak, a helyi buszokat ajánljuk, amelyek a legolcsóbbnak számítanak. Kedvező lehetőség még a taxi bérlés, tulajdonosai többnyire nagyon kulturált, idegenvezetőként is remekül tevékenykedő fuvarozók. Itt is nagyon fontos az előzetes megállapodás az úti célra és a várható viteldíjra vonatkozóan!

 

A Dominikai Közösség a Kis-Antillák egyik szigetállama, az Atlanti óceán és a Karib-tenger között helyezkedik el. Tengeren az Egyesült Királysághoz tartozó Montserrattal és a Franciaországhoz tartozó Martinique-kal határos. Fővárosa Roseau. Dominika szigete és az azonos nevű ország (ami nem egyezik meg a Dominikai Köztársasággal!) a Karib-térség keleti részén helyezkedik el. Aránylag nagy szigetnek számít, a tengerbe zuhanó meredek sziklafalakkal és vulkanikus csúcsokkal. A sziget nem egy tipikus karibi nyaralóhely kaszinókkal és számtalan bolttal, hanem inkább a független, kalandra vágyó utazók kedvelt célpontja, akik a víz alatt és felett egyaránt változatos tájat találhatnak. A hegyi túrák során egzotikus madarak és csodás vízesések nyűgözik le az utazókat az esőerdővel beborított részeken, a sziget legmagasabb pontja pedig bőven ezer méter fölé emelkedik. A szigeten nagyon sok a folyó és patak, és a belső részek kifejezetten csapadékosak. Ezért aztán a nyaralóhelyek és a búvárbázisok a lényegesen szárazabbnak számító nyugati oldalra települtek. Az utazásra a leginkább alkalmas időpontnak a február és április közötti legkevésbé csapadékos időszak számít, ráadásul a sziget hurrikánok útvonalába esik. Némi kellemetlenséget jelent, hogy szúnyogokból is elég sok akad.

 

 

 

 

 

 

 

 

A víz alatti világ különlegességének számít az, hogy több helyen meleg vizű források bugyognak, de ezeken túl sekély vízben nyugvó roncsok, falak, üregek is akadnak. A vulkanikus tevékenység nyomai a víz alatt is tetten érhetőek. A minden képzettségi szintű búvár számára merülési lehetőséget kínáló, jól felszerelt búvárbázisairól is ismert sziget kedvelt a búvárkodás híveinek körében. A látótávolság kiváló, és a korallzátonyok épnek számítanak karib-tengeri összehasonlításban. Érdekes apróságokra, mint a csikóhalak vagy békahalak elég sok helyen lehet számítani. A víz hőmérséklete jellemzően 25-29 fok közé esik.

A merülőhelyek közül ki lehet emelni a sziget délnyugati részén, a Southfriere-Scott's Head Marine Reserve természetvédelmi övezet izgalmas pontjait. A sziklák közt megbújó kisebb-nagyobb élőlények mellett a nagy szivacsok, korallok, gorgóniák látványa határozza meg a búvárkodást, vannak kifejezetten a makrófotozásra alkalmas helyek, illetve roncsok a 10-30 méteres mélységben. A hivatalos nyelv az angol, a sziget ugyanis az Egyesült Királyságtól szakadt el 1978-ban. Időzóna eltérése Magyarországhoz képest -5 óra.

A legjobb strandok:

Champagne beach: Nem pezsgőt ajánlok. A különös nevű strand Pointe Micheltől délre helyezkedik el, és azért kapta ezt a nevet, mert a területen lévő vulkanikus repedésekből folyamatosan gőzbuborékok törnek elő, ezért aki a vízbe merészkedik úgy érezheti, mintha meleg pezsgőben lubickolna. A part maga köves, kellemetlen a talpnak, ezért nem sokan sétálgatnak a parton, de ha mégis ezt tervezed, mindenképpen vigyél magaddal lapos talpú szandált.

Pointe Baptiste: Ha egy olyan partszakaszt keresel, amelyen nyugodtan heverészhetsz és pihenhetsz, válaszd ezt a partot. Mivel a strand magántulajdonú, soha nem zsúfolt. Az aranyszínű homok, és a hűsítő víz hívogató. A Pointe Baptiste Vendégház mellett található.

Scotts Head Village: Ha sznorkeling a kedvenc kikapcsolódásod, irány a Scotts Head Beach, a Scotts Head Village fantasztikus partszakasza. A part ugyan köves, de a sznorkelingezéshez tökéletes terep. Ha megéheztél ehetsz valamit a Village valamelyik éttermében, ezért egy teljes napot is el tudsz tölteni a parton.

Hampstead Beach: Az Indian Road északkeleti részén, nyugat Calibishie-nél találhatod ezt a strandot. A homok aranybarna, és csillogó. A víz nyugodt. Nem nehéz egy egész napot itt ragadni. Napozhatsz, úszhatsz vagy sznorkelezhetsz, amíg csak kedved tartja. A megközelítése egy picit nehézkes, nem árt a négy kerék meghajtás, de hidd el, megéri a fáradságot!

L'Anse Tortue: Calibishie-től keletre található ez a viszonylag elszeparált, arany homokos partszakasz, melyet általában csak Turtle Bay-ként emlegetnek. Könnyebb megközelíteni mint a Hampstead Beach-et, és majdnem olyan szép. Tömegre nem kell számítanod.

Londonderry Beach: Fekete homokos part az Atlanti parton, a Malville Hall reptér mellett. Igazi különlegesség!

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF