2018. 09. 24. hétfő, Gellért, Mercédesz


Rovatok

Gasztro

 

Eckler fánk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

(4 adag)

6 db tojás

200 g liszt

200 ml olaj

200 ml víz

1 csipet só

1 csipet cukor

krém

1000 ml tej

2 db tojássárgája

50 g liszt

90 g keményítő

6 db tojásfehérje

245 g cukor

1 csipet só

1 db vaníliarúd kikapart belseje

Elkészítés:

Tegyük fel forrni az olajat és a vizet a sóval és a cukorral. Ha felforrt, keverjük bele a lisztet, és hevítsük tovább folyamatos keverés mellett, míg el nem válik az edény oldalától. Ekkor robotgép segítségével egyenként keverjük bele a tojásokat, és keverjük simára a masszát. Nyomózsák segítségével, szilikonos sütőpapírra dresszírozzunk kb. 15 cm hosszú csíkokat. Előmelegített 180-200 °C-os sütőben kb. 25 perc alatt süssük egyenletesen arany barnára.

A kihűlt fánkokat mártsuk ki kávéval színezett fondanttal (cukormáz), majd vágjuk le a felső harmadukat, hogy "kalapjuk" legyen.

A fondant (cukormáz) helyett csokival vagy dobos cukorral is áthúzhatjuk.

A krémhez keverjük csomómentesre a tojássárgáját, a lisztet, a keményítőt, a vaníliát 200 ml tejjel, ez lesz a sűrítőanyag. A maradék

800 ml tejet forraljuk fel. A forró tejből kb. 200 ml-t keverjünk a sűrítő-anyaghoz. Ezt a folyamatot nevezzük hő kiegyenlítésnek. Ezután a sűrítőanyagot folyamatos keverés mellett csurgassuk a forrásban lévő tejhez és az egészet főzzük tovább, míg el nem kezd fényesedni. Közben habosítsuk ki a tojásfehérjét a cukorral és a sóval, végül keverjük össze a lefőzött anyagot a tojáshabbal. A forró krémes habot töltsük nyomózsákba, és dresszírozzuk a fánkokba.

Ha kihűlt a krémes hab, nyomjunk a tetejére kávés tejszínhabot.

Végül tegyük vissza a tetejére a levágott kalapját.

Pár mondatban az eredetéről:

Néhány ételtörténész szerint az ekler francia eredetű: Antonin Careme (1784-1833) híres francia séf készítette először. A francia eclair szó jelentése villámlás. A pontos eredetét senki sem ismeri. Vannak, akik szerint a könnyű tésztája és habos tölteléke név alapja, mivel a süteményt fél kézzel egy szempillantás alatt meg lehet enni.

 

2015-05-04

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF