2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Dívány

Égig Érő Fa Kétnyelvű Montessori Családi Napközi Hálózat

 

"A nevelésben a kisgyermekkor sokkal fontosabb, a következő éveknél.

Amit ez a kor elront, vagy elmulaszt, később helyrehozni nem lehet.

Ezekben az években eldől az ember sorsa jóformán egész életére."

Kodály Zoltán

Az Égig Érő Fa Kétnyelvű Montessori Családi Napközi Hálózat 2011 áprilisában kezdte meg a gyermekek és a szülők egyedülálló szolgálatát Győrben, amelyre olyan nagy igény mutatkozott, hogy az első épület (még Gyárvárosban) hamarosan kicsinek bizonyult. Egy Uniós támogatásnak köszönhetően Győr - Szabadhegy szívében, a Székely utca 7. szám alatti új épületben ma már 31 gyermek napközbeni ellátásáról tudunk gondoskodni szeretetteljes, családias, támogató környezetben. Az Andi Nana Dalos Napközije, pedig még 7 gyermeket lát el Győr-Ménfőcsanakon.

Miért válasszuk a családi napközit?

A családi napköziben kisebb létszámú csoportokban (5 - 7 gyermek) foglalkozunk a gyermekekkel. Természetesen így a nevelőknek több idejük jut a gyermek igényeinek megfelelő egyéni - és csoportos foglalkozásokra, mely által a kicsiket sokoldalúan tudjuk fejleszteni. A vegyes életkorú csoportokban 20-hetes kortól 5 éves korig a gyermekek egymástól is rengeteget tanulnak, többek között gondoskodást, oda-figyelést, segítségkérést, támogatást. Ezek meghatározó szerepet játszanak a későbbi életük mindennapjaiban.

Családi napközi hálózatunk néhány jellegzetessége

A 3-5 éves korú gyermekekkel óvodapedagógus foglakozik az Óvodai Pedagógiai program szerint.

A családi napközi a kis létszám miatt családias hangulatú, az Égig Érő Fában a gondozók és óvodapedagógusok saját gyermekükként kezelik a kicsiket, minden rezdülésüket ismerik. Jól képzett, motivált, kreatív, gyermekszerető kollégáink végzettségei között szerepel óvodapedagógus, fejlesztő-, differenciáló, sakk- Montessori pedagógus diploma, dajka, csecsemő és kisgyermekgondozó, pedagógiai asszisztens, és peer-mediátor coach.

Az Égig Érő Fa sajátos arculatát a korai kétnyelvűség jellemzi. A kicsik második anyanyelvként sajátítják el az angol nyelvet. A gyermekekhez egyidejűleg magyarul és angolul is szólunk, természetesen a foglalkozások során nem maradnak el a mozgással kísért mondókák, énekek, mesék sem. A gyermekek fogékonyságuktól függően nagyon hamar megértik az idegen nyelvű kérdéseket, melyre magyarul válaszolnak. Otthon a babáikkal és egyéb játéktevékenységük közben előszeretettel használják az angol nyelvet. A világ számos országából rendszeresen fogadunk egyetemista gyakornokokat, így a gyermekek nemcsak multikulturális környezetben nőhetnek fel, hanem a fiatalokkal az angol nyelvet is gyakorolják.

Montessori szellemiségű nevelés

A Montessori pedagógia a gyermeket, mint egyedi megismételhetetlen lényt állítja a középpontba, akiket személyre szabottan kell nevelgetni, tanítgatni, a háttérből indirekt módon irányvonalat biztosítani számukra.

Legnagyobb előnyét abban látjuk, hogy tevékenység alapú. A gyermek saját próbálkozásain szerezhet tapasztalatokat, azokon keresztül fedezheti fel a világot, annak törvény-szerűségeit. Speciális eszközrendszere gazdag táptalajt ad a kisgyermekek egyéni fejlesztésnek, a korai fejlesztésnek, a felzárkóztatásnak és a tehetséggondozásnak is. Tökéletes eszköze a befogadó/inkluzív és a multikulturális pedagógiának.

Jól felszerelt speciális eszközparkunk kültéri és beltéri elemeket is tartalmaz, kiváló szakembereink segítségével pedig a gyermekeknek lehetősége nyílik kibontakozni abban, amiben valóban tehetségesek. Alapelvünk, hogy a talentum tudja a maga útját, ezért hagyjuk, hogy ahhoz nyúljon, ami őt érdekli. A mi legnagyobb felelősségünk, ennek felismerése, támogatása, hogy a gyermekek megfelelő önismerettel, önbecsléssel indulhassanak tovább és önállóan megállják helyüket az életben.

Az Égig Érő Fa Kétnyelvű Montessori Családi Napközi Hálózat regisztrált tehetségpontként működik.

Intézményünk nemcsak gyermek-, de szülőbarát is. A nyitva tartásunkat igyekeztünk úgy kialakítani, hogy segítséget nyújtsunk az édesanyáknak a munka világába való visszatéréshez. A szülők a szolgáltatásainkat rugalmas keretek között fél- egynapos ellátás keretében, a hét bizonyos napjain is igénybe vehetik, de akár néhány órás gyermekfelügyeletet is vállalunk.

A nyári, őszi szünetekben tematikus táborokba várunk 3-8 éves korú gyermekeket. További szolgáltatásaink közé tartozik a hétvégi gyermekfelügyelet, babahotel-ellátás, szülinapi zsúrok lebonyolítása is. Szilveszterkor „ittalvós” bulira várjuk a gyermekeket. Angol nyelvű játékos foglalkozásokra is több korcsoportban jöhetnek a 2-8 éves korú gyermekek.

Számos lehetőséget adunk a szülőknek, hogy a családi napközi életében is részesei legyenek a gyermekek mindennapjainak. Rendszeresen nyílt napokat szervezünk, valamint minden évben három alkalommal családi délutánt is rendezünk, melyen a szülők, nagyszülők, a gyermekek és az óvodapedagógusok is részt vesznek. Ezáltal közvetlen és családias légkör alakul ki, melynek a gyermekek a mindennapokban is hasznát veszik. Meg-tiszteltetés számunkra a szülők belénk vetett bizalma, mely együttműködésünket a gyermekek érdekében még szorosabbá teszi.

A családi napközink épülete minden szempontból gyermek- és környezetbarát, így a kicsiknek geotermikus padló- és falfűtés/hűtés teremti meg a legkedvezőbb klímát egész évben. Saját konyhával rendelkezünk, ahol adalékanyag-mentes ételeket készítünk az egészséges táplálkozási szokások kialakítására. Amit lehet, azt helyben saját magunk készítünk, pl.: kenyér, lekvár, stb.

Ez év tavaszától speciális vízszűrő segítségével még egészségesebb és tisztább vizet adunk gyermekeinknek. 

Az Égig Érő Fa fenntartója a Hungaro-Dalton Pedagógiai Innovációs Egyesület, munkája közel tíz éves múltra tekint vissza. Szakmai grémiuma több európai projekt keretében különféle reformpedagógiai módszereket sajátított el, melyeket a magyar oktatásba implementálta, adaptálta.

Sajátos tudásbázisunkat kamatoztatva a szülői igényekre való tekintettel szeretnénk Montessori óvodát legkésőbb 2016 szeptemberétől, iskolát pedig a későbbiekben indítani.

 

Égig Érő Fa - Never Ending Tree

Kétnyelvű Montessori

Családi Napközi Hálózat

 

9028 Győr,

Székely utca 7.

+36-20/290-8098

www.egigerofa.hu

egigerofahalozat@gmail.com

2015-08-04

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF