2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Szeretem a testem

 

Érints meg engem…

A nőnek olyan szeretetre van szüksége, amely nem mulandó.

A nő – még a legérzékibb nő is – a lelkével szeret igazán, s nincs olyan párkapcsolati tanács és szexuális trükk, amely boldoggá tudna tenni egy olyan nőt, akit lelkileg nem szeretnek. Akármilyen érzéki bravúr, vagy megrendítő testi gyönyör – egy nőnek ez nem elég, mert az igazi gyönyörpontja nem bonctani helyen rejlik, nem is, ahogy mondani szokás, az „egész testében”, hanem az egész lelkében. Minden olyan ölelés, mely csakis az „erogén zónák” ingerlésén alapul, kevés neki. Egy nő „erogén zónája”: a lelke.

Müller Péter

A túlfeszített életritmus, a mindennapi stressz beteggé teszi testünket és lelkünket. Ez nem csupán egyéni szinten zajló folyamat, de komoly társadalmi probléma is egyben. Kiszállni belőle képtelenség…

A szeretetnyelvek egyike a testi érintés, s akinek az érintések jelentik a szeretet kifejeződését, annak adhat a másik bármit, ha az érintést nem kapja meg, nem fogja érezni soha, hogy szeretve van. Gyakran hallani ezt a mondatot: tudom, hogy szeret, de nem érzem.

Az ember  társas lény. Szükségünk van egymásra. Már az érintés puszta látványa is jó hatással van az érzelmeinkre, gondoljuk el, milyen melegséget érzünk, amikor egy ölelő anyát, vagy egy ölelő gyermeket látunk. Mosolyt csal az arcunkra, amikor egymást átölelő párral találkozunk, és az jut eszünkbe: milyen jó nekik, milyen boldogok. Az érintés azt jelenti: közünk van egymáshoz. Ha távol vagyunk a szeretett személytől, akkor a kommunikáció helyettesíti a testi kontaktust. Elég, ha a másik azt mondja: most képzeletben megölellek, és a testünk máris emlékszik a régebben kapott ölelésre.

Nem véletlenül ragaszkodunk annyira a testi érintéshez, egész életünkre kiterjedő hatásai lehetnek, és egész életünket befolyásoló következtetéseket vonhatunk le az ilyen mozdulatokból!  

A méhen belüli élettől kezdve végigkísér minket egész életünkön keresztül az érintés szükséglete. Az érintés, a simogatás, az ölelés a ringatás, a pelenkázás, az öltöztetés, a fürdetés, a szoptatás, a masszázs, mind lehetővé teszi a folyamatos testi kontaktust. Felnőtt korban a kézfogás, a másik megérintése, megsimogatása, ölelgetés, puszik, összebújás, csókolózás, szeretkezés az életünk nélkülözhetetlen részei. A végső állomásnál, a halál időpontjában is ott a helye az érintésnek: fogjuk a haldokló kezét, amíg csak érez.

Az ölelkezés immunrendszer-erősítő

Öleléskor az emberek behatolnak egymás intim szférájába, aminek köszönhetően emberileg is jobban rá tudnak hangolódni a másikra. Az ölelés segíti a lelki harmóniánk megőrzését, erősíti az összetartozást az ölelkező felek között és jó hangulatba hozza a feleket. Egyszóval javítja az általános kedélyállapotot, így mindenképpen érdemes gyakran csinálni, és ha keveset csináltuk eddig, akkor most ideje rászokni.

Az érintés hiánya legyengítheti az immunrendszerünket, gyerekek esetében pedig megállhat a növekedés. Kimutatták, hogy azok a gyerekek és felnőttek sokkal hamarabb gyógyulnak meg, akiket rendszeresen megérintenek, simogatnak. Azok az újszülöttek pedig, akiket szüleik gyakrabban vettek kézbe, sokkal gyorsabban fejlődtek, mint azok az újszülöttek, akiket nem.  A rendszeresen simogatott, érintett gyerekek sokkal élénkebbek és szellemileg fejlettebbek.

Boldogabb kapcsolatok                              

A boldogság egyik hormonja az oxitocin. Ez akkor szabadul fel, mikor valaki megsimogat, vagy ha kedvesünk odabújik mellénk esténként. Ugyanakkor az ölelkezés endorfinokat is felszabadít, amitől még jobban érezzük magunkat.

Vonzóbbnak érezheted magad

Megfigyelted már, hogy egy egyszerű érintés milyen más, kockázatosabb cselekvésekhez vezethet egy partin vagy éppen az erdő közepén? Ha olyan személyhez bújunk, akit szeretünk, dopamin szabadul fel a testünkben, ami fokozza a testi vágyakat.

Megerősíti a kapcsolatokat

A boldogság mellett nagyon fontos szerepe van az oxitocinnak a kapcsolatok, az erős kötelékek kialakításában, ezért nagyon fontos, hogy szeretteidet megöleld. Az ölelkezés csökkenti a gyors szívműködést, és hatására a szervezet kortizon-szintje, a vérnyomás és az immunrendszer állapota is javul.

Megszabadít a stressztől és a szorongástól

Egyes tanulmányok a csók hatását kutatták. Azt találták, hogy azok, akik csak szeretkezés közben csókolóznak, sokkal stresszesebbek, mint azok, akik rendszeresen űzik ezt a kellemes elfoglaltságot.

A tested úgy szomjazik az érintésre, mint a vízre

Bebizonyították, hogy testünknek éppúgy szüksége van az érintésre, mint a vízre. Ez csecsemőkorban alakul ki, és elengedhetetlen feltétele az egészséges testi és lelki fejlődésnek.

Az érintés biológiai hatása

A szívritmust és a vérnyomást csökkenti, és szerotonin hormont termel. A hormon fontos szerepet játszik a testünkben, ha megfelelő mennyiségben termelődik, higgadtak, nyugodtak leszünk és lelkiállapotunk is javul. A stressz hatására viszont a szint alacsonyodhat, ezért ha éppen ilyen helyzetben vagyunk, egy ölelés jobb közérzetet adhat számunkra.

Gyógyító simogatás

Beteg gyerekeket nem véletlenül visznek állatsimogató programokra. Ha megsimogat egy állatot, azzal sajátos kontaktusba lép. Ez segíthet akár konkrét betegségekből való felépülésben is, de mindenképpen hasznos eszköz lehet akkor is, ha a beteg nehezen barátkozik, túlságosan zárkózott és nehezen teremt kapcsolatot.

Érintés pároknál

Pároknál gyakran tapasztalhatjuk, hogy már nem is veszik észre, mégis sokszor véletlenszerűen megérintik egymást. A férfiakra jellemző, hogy a párjuknak azt a testrészét érintik meg előszeretettel, amelyik a legjobban tetszik nekik. Ha például ez a női fenék, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy a férfi néha-néha megpaskolja majd finoman a nő fenekét.

A kapcsolat érzelmi és szexuális mélységére és összhangjára is lehet következtetni a mozdulatokból: ha gyakran érintik meg egymást, az azt jelenti, hogy harmonikus kapcsolatban élnek. Ha az egyik néha ösztönösen elhúzódik az érintéstől, akkor viszont az valamilyen problémára utalhat, esetleg átmeneti harag lehet a háttérben. Ha egy pár már alig ér egymáshoz, az az elhidegülés egyik fontos jelének számít. 

A nők életéből hiányzik a gyengédség

„Az érintés hiánya sokkal súlyosabb lelki zavarokat okoz, mint a szex hiánya.”

Nagyon sok embernek, főként azoknak a nőknek, akinek az életéből hiányzik a szex, elsősorban a gyengédség iránti vágya nem teljesül. A szerelmesek azért szárnyalnak, mert átlagosan négyszer több érintést, ölelést, simogatást adnak egymásnak, mint a többi ember. Kutatások igazolják, hogy az az ember, akit valaki gyakran a karjába zár, magához ölel, a szívéhez szorít, kevésbé frusztrált, kevésbé szorong, a félelemérzete csökken. A kutatások szerint az érintés szükséglete sokkal erősebb a táplálék iránti szükségletnél.

Virginia Satir pszichológus szerint napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz. Érdemes tehát elgondolkodnunk azon, mi hány ölelést adunk és hány ölelést kapunk naponta? Az ölelés szempontjából éppen csak túléljük-e az életünket, vagy gyarapodunk-e általa? Családtagjainkat az anyagi javakon kívül ellátjuk-e elegendő testi érintéssel, hogy az egészségüket is megtámogassuk?

A nem verbális érintkezés, testileg és lelkileg is befolyásol bennünket, igazi gyógyír lehet számunkra, ha megfelelő mennyiségben „kapunk” belőle. Már napi négy érintés is elegendő az egészségünkért.

 

2015-02-13

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF