2018. 09. 25. kedd, Eufrozina, Kende


Rovatok

Aktuális

Feltörhetetlen jelszóra vágysz? Egy 11 éves kislány megadhatja neked!

  

Pontosan tudja mindenki, hogy a mai világban az életünkhöz szinte már szervesen hozzájárul az internet, és mint azt mindenki tapasztalhatja, nehéz megvédeni adatainkat a világhálón. Még csak hackernek sem kell lennünk, hogy megtudjuk valakinek a jelszavát és így feltörjük az online fiókjait.

A 11 éves New Yorkban élő Mira Modi is tudja ezt jól, aki jelszógenerálásból építet üzletet magának. Bizony a kislány már ilyen fiatalon ”üzletasszony” lett. Mira áthatolhatatlan jelszavakat hoz létre, és nem is kér érte sokat, darabját 2 dollárért, azaz körülbelül 560 Ft-ért készíti el. Szeretné, hogy ez mindenki számára elérhető dolog legyen.

A jelszavakat a kislány saját weboldaláról lehet megrendelni. De lássuk miben is rejlik Mira zsenialitása: úgy generál egyedi kódokat, hogy hatszor dob egy dobókockával. Minden számhoz tartozik egy szó. Miután megvannak a szavak, ismét dob, ezúttal ötször, ezzel állapítja meg a szavak sorrendjét. Így áll össze a teljesen értelmetlen, ugyanakkor egyedi és feltörhetetlen jelszó, amit sokkal, de sokkal nehezebb feltörni, mint egy számítógép által generált betű- és számkombinációt.

Mirát természetesen a családja is támogatja, édesanyja is rendkívül büszke rá, aki nem mellesleg biztonságtechnikai cikkeket író újságíró. Talán innen is jöhet a kislány technika utáni érdeklődése.

 

2015-10-29

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF