2018. 09. 24. hétfő, Gellért, Mercédesz


Rovatok

Dizájner

FÜGGÖNY

Mit tartsunk szem előtt, amikor függönyt vásárolunk?

Számos tényezőt figyelembe kell vennünk mielőtt függönyvásárlásra adjuk a fejünket. A függönyvásárlásnál első feladatunk, hogy lemérjük az ablakot. Ha szépen mutató függönyt szeretnénk, a karnisnak az ablak szélétől tekintve 25 cm-el túl kell nyúlnia, mindkét oldalon. A karnisnál el kell döntenünk, hogy mennyezeti, vagy falra szerelhető legyen. Ha kisebb belmagasságú a lakásunk, érdemes mennyezeti karnist vásárolni, mert ezáltal szépen megnyújthatjuk a teret.

El kell döntenünk, milyen mennyiségű fényáteresztő függönyre lesz szükségünk. Ez függ a mintázattól is, ugyanis ha a minták nagyok, akkor elég a karnis másfélszeresét kitevő anyagot venni, ha egyszínű függönyt választunk, akkor a karnis kétszeresét ajánlott megvásárolni.

Végezetül pedig el kell döntenünk a függöny hosszát. Sokan szeretik a padlóig lelógó függöny látványát. Ám a fűtőtestek miatt ez nem túl praktikus, ugyanis elfogják a hőt. Azonban, ha ez nem jelent problémát, akkor a padlószinttől 2-5 cm-ig lógjon le a fényáteresztő, ami 1-2 cm-rel legyen rövidebb, mint a sötétítő, hogy szépen mutasson.

Lássunk néhány tippet, amelyekkel megkönnyíthetjük a választást

Ha alacsonyan van az ablakunk, szebb hatást érhetünk el azzal, ha magasabbra szereljük fel a karnist, illetve az ablak és a rúd közötti részt a függönyhöz passzoló drapériával töltjük ki.

Ha túl nagynak találjuk ablakaink méretét, abban az esetben válasszuk a hagyományos, oldalt elkötős megoldást, úgy, hogy a felső részen a függönypár továbbra is összeérjen, így optikailag kicsinyíthetjük őket.

Ha az ablak túl keskeny hatást kelt, azt könnyedén ellensúlyozhatjuk egy szélesebb karnissal és az ahhoz ideális függönymérettel.

Ha kellemes, meghitt hangulatot szeretnénk teremteni akkor, hagyjuk, hogy mindkét oldalon lágyan leomoljanak függönyeink.

A kis ablakokhoz ne használjunk nagy, a méretesebb nyílászárókhoz pedig kis mintázatú függönyöket.

Mindemellett játszhatunk a mintákkal. Például a keresztben csíkos drapéria szélesebb, a hosszanti csíkos karcsúbb hatást kelt.

Most pedig következzen néhány IGAZÁN ÖTLETES MEGOLDÁS

1. Rávarrt minta

Az egyik legjobb megoldás, hogy feldobd a régi, megunt függönyödet, hogy rávarrsz egy szép szalagot (vagy akár többet is). Jó ötlet például, ha szegélyt készítesz, de az is remekül mutat, ha adott távolságonként egy-egy csíkkal dobod fel az összhatást. Ráadásul, ha többféle színű szalagot kombinálsz, egészen különleges hatásokat érhetsz el.

2. kontrasztos drapériák

Hasonló színű, ugyanakkor eltérő mintájú anyagok remekül mutatnak egymás közelében, nyugodtan kísérletezzünk a színekkel, anyagokkal, csupán csak arra figyeljünk, hogy a végeredmény ízléses és mutatós legyen, valamint harmonizáljon a többi kiegészítővel a lakásunkban.

3. Elegáns x-ek

Ha szereted a különleges megoldásokat, akkor fogj egy régi függönyt, és vágd szélesebb csíkokra. Ezeket utána szegd be, hogy ne menjen szét az anyag, és készíts rájuk „gomblyukakat”. Vezess át rajtuk egy vastagabb anyagot, szalagot, vagy akár zsinórt, és kösd össze úgy, hogy rögzítsd össze a két vastag függönycsíkot egy-egy X-szel.

4. Ajtó helyett, függöny

A függönyt nem csak az ablak elé teheted, egy földig érő darabbal gardróbodat is elrejtheted, de egy nyitott polcos szekrény tetejére fogatva is nagyszerűen funkcionál. Választhatsz egészen merész színeket is, de arra itt is mindenképp ügyelj, hogy összhangban legyen a lakás többi részével.

5. Szellős, színes csíkok

A legunalmasabb erkélyt vagy teraszt is vidámmá teszik az élénk színű, keskeny anyagokból összeálló, szellős függönyök, melynek elemei egyenként vannak rögzítve, még függönykarnis sem kell hozzájuk. Ha te is kedvet kaptál hozzá, akkor akár, megunt, színes textíliákat felszabdalva is összeállíthatod ezt az igazán egyedi dekorációt.

2015-08-04

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF