2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Trendi lány

Henna – hajra, testre

Hajfestés természetes hennával

A henna (Lawsonia Inermis) egy olyan cserje, mely leveléből készült őrleményt körülbelül 5ooo éve használják festésre. A leveleket betakarítás után szárítják, és porrá őrlik. Savas folyadékkal keverve a por narancssárgára, vörösre vagy barnára színezi a fehérje tartalmú anyagokat, mint például a körmöt, hajat, bőrt. A gyógynövényként használt hennapor nemcsak színezi, de ápolja is a bőrt vagy a hajat.

A színező anyagot a lawsone nevű vegyület biztosítja. A levélben lévő színezőanyag mennyisége attól függ, hogy milyen időjárás volt abban az évben, amikor a leveleket szüretelték. Minél magasabb a festőanyag tartalma, annál élénkebb és tartósabb lesz a vele készített festés. A legmagasabb, és legjobb festőanyag-tartalmú hennapor a legalkalmasabb testfestésre és hajfestéshez is, mert a finom szemcsék könnyen kiöblíthetővé teszik a hennaport, és szép, fényes szín lesz a hajfestés eredménye.

A készen kapható, hennaporból készült hajfestékek egyéb szintetikus és természetes eredetű anyagokat is tartalmaznak. Jó tudni, hogy vörös, fekete, natúr színekkel hirdetett, 1oo%-ban hennából készült hajfestékek nem léteznek. Ezek mind szintetikus anyagokkal kevert hennapor tartalmú festékek. Soha ne alkalmazzuk ezeket a hennának nevezett hajfestékeket bőrre, testfestésre.

Hajfestésre a natúr hennaport használjuk, egyszerűen citromlével keverve. Ez a gyógynövény táplálni fogja és egészségessé varázsolja hajunkat.

Hogyan készítsd elő a hennaport hajfestéshez?

Hozzávalók: a hajfestésre szánt hennapasztához csak hennaporra és citromlére lesz szükségünk.

Hennapor előkészítése: Keverjük össze a hennaport citromlével, hogy olyan sűrűségű pasztát kapjunk, mint a krumplipüré. A boltokban kapható citromlé megfelelő erre a célra. Ha a citromlé túl savas lenne bőrünknek, használhatunk narancs- vagy grapefruit levet is. Ne keverjünk bort, ecetet, kávét, vagy joghurtot a keverékbe. Ezek nem segítik elő a szebb szín kialakulását, csak kellemetlen szagot biztosítanak.

Ha a citromlé túl kellemetlen a fejbőrnek, használhatunk desztillált vizet a hígításhoz, de ne használjunk csapvizet.

Miután alaposan összekevertük és elértük a megfelelő állagot, hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni a pasztát éjszakára. Ez idő alatt a színezőanyag kioldódik a porrá őrölt henna sejtjeiből. Ha sietünk, emeljük meg a hőmérsékletet max. 35 fokra. Ekkor kb. 2 óra pihentetés elég, hogy kioldódjanak a színező anyagok. Használat előtt tegyünk bele még egy kis citromlét, hogy joghurt sűrűségű legyen a paszta. Most már felvihetjük a hajra.

Henna, mint testfestés

Az első lépés a megfelelő hennapor kiválasztása. A hajfestésnél még igen, itt már nem engedhető meg, hogy a henna rostos legyen. Ha nem tisztán por állagú a hennánk, akkor érdemes átszitálni, majd egy kis edényre feszített nejlonharisnyán átdörzsölni. A rostok egyrészt zavarnának minket a pontos vonalfektetésnél, másrészt eltömítenék tölcsérünket.

A henna színezőanyag-tartalmát nem tudjuk szabad szemmel megállapítani, hagyatkoznunk kell a forrásunkra. Mivel a henna rossz körülmények között könnyen elveszti színező hatását, bőrre ne kenjünk lejárt szavatosságú vagy szemmel láthatóan kifakult hennát, nehogy hiába dolgozzunk.

A közhiedelemmel ellentétben a hennának nem kell feltétlenül élénkzöld színűnek lennie, a szín nem mérvadó a minőség tekintetében.

Ha még sosem próbáltuk a henna húzását, érdemes gyakorolni, mielőtt bekeverjük a hennapasztát. Tipp: erre a célra valóban a hagyományos fogkrém a legjobb.

Érdemes sötét papíron/kartonon pár mintát felrajzolni a tölcsérbe töltött fogkrémmel. Itt megszokhatjuk azt az állagot, amelyre kikeveréskor is törekednünk kell. Cukrászok előnyben, ez valóban hasonlít a mézeskalács-díszítésre.

Itt már felmerül a kérdés, miből készül a rajzeszköz és miért. Ehhez mindenhol más útmutatót találunk. Van, ahol az alufóliával bevont tölcséreket ajánlják.

A henna és az a savas közeg, amibe bekeverjük, oldja a fémrészecskéket, erre pedig semmi szükség. Lehet kapni előre gyártott tölcséreket is. Legegyszerűbb, ha kb. 10x10 cm-es erősebb nejlonzacskó (pl. a tejfehér erős reklám-szatyor) négyzetekből magunk csavarjuk és celluxozzuk össze, hogy sehol ne eresszen, majd a végét a kellő méretűre vágjuk ki. Vannak olyan henna művészek, akik injekciós tűt, pálcikát használnak, de kezdőknek sokkal egyszerűbb a fent leírt módszer, így is elég nehéz megszokni a fogását. Próbálkozhatunk különféle tubusokkal is, de ezekre lehetetlenség olyan egyenletes nyomást gyakorolni, ami a vonalak folytonosságához kell.

Minta előrerajzolási módszer: a mintát pauszpapíron áthúzzuk szemceruzával, majd rásimogatjuk a bőrünkre, így lesz egy előrajzolt mintánk, amit könnyebben megrajzolhatunk a hennával.

Ezt el is hagyhatjuk, hiszen a hennázásban az a szép, hogy közben alakul, formálódik.

Hennapaszta receptből alig fogunk két egyformát találni, mindenki kicsit máshogy írja le vagy adagolja. Érdemes akár többet is kipróbálnunk.

Recept:

Hozzávalók: (5-6 tölcsérnyi hennapéphez)

- fél citrom leve átszűrve (mag és gyümölcsrostok nélkül!)

- 1-3 evőkanál erős kávé vagy fekete tea (csakúgy, mint a hajfestésnél, itt sem a minőség, hanem az erősség fontos)

- eukaliptusz olaj (7-8, illetve 10-12 csepp is mehet, az olajok sem egyformák)

- ugyanennyi teafa illóolaj

- 1 teáskanál cukor illetve fruktóz -lásd lejjebb (és még amennyit felvesz, vagyis amennyi elolvad benne)

- henna por

Elkészítés:

A folyékony anyagokat (nem kell melegnek lennie) egy üveg vagy kerámia stb. tálban összekeverjük (ne fémből legyen), és annyi cukrot adhatunk még hozzá, hogy teljesen feloldódjon. A henna port lassan, pici adagokban keverjük az oldatba. Ügyeljünk rá, hogy csomómentes legyen. A pépet a fogkrém állagnál most egy kicsit sűrűbbre keverjük. Ezután lefedve, lehetőleg légmentesen tegyük félre 8-12 órára (lehet 24 óra is, de többet nem érdemes várni), hogy összeérjen, és a színanyagok kioldódjanak (nem kell hűteni). Felhasználás előtt egy kis feketekávéval hígítsuk vissza fogkrém paszta sűrűségűre. A masszát és a már a betöltött tölcsért is tárolhatjuk kb. 1 hétig hűtőben. Mikor nem használjuk a pasztát, a tölcsér hegyét ragasszuk le celluxszal, hogy ne száradjon ki.

2015-06-04

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF