2018. 05. 23. szerda, Dezső


Rovatok

Gasztro

 

Húsvéti kalács

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

1,4 dl tej

1,1 dkg friss élesztő

3 dkg vaj

4 dkg porcukor

25 dkg búza finomliszt

csipet só

1 db tojás sárga

1 dkg vaníliás cukor

5 g kakaópor

5 g mazsola

1 db egész tojás (kenéshez)

2 dkg jégcukor (szóráshoz)

 

Húsvéti kalács elkészítése:

A tejet meg langyosítjuk, kb. kéz melegre. Belekeverjük az élesztőt és hozzáadjuk az olvasztott vajat meg a porcukrot is. Jól összekeverjük, és 10 percre félretesszük pihenni.

Ezután egy nagyobb tálba téve a többi összetevőt, lisztet, sót, vaníliáscukrot és a tojás sárgáját, a felfutott élesztővel elkezdjük tésztává gyúrni. Egészen addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik a kéztől és az edénytől.

Az elkészült tésztát kétfelé osztjuk, és az egyik részbe belekeverjük a kakaóport, a másikba pedig a mazsolát.

A bekevert tésztákat kiolajozott üvegedénybe tesszük és fél óra alatt a duplájára kelesztjük őket.

A megkelt tésztákat kisodorjuk és V alakban egymásra helyezzük. A fonásnál mindig az egyik oldalról haladunk a másik irányba, a kép alapján. A fonás végénél a tésztát összecsípjük és a kalács alá fordítjuk.

A fonatot sütőlemezre tesszük és megkenjük tojással a tetejét, majd fél órát kelesszük.

Kelesztés után még egyszer lekenjük, tojással megszórjuk jégcukorral és fél óráig sütjük 170-180 °C -os sütőben.

 

 

 

 

 

 

 

2015-03-31

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON




IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF