2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Szeretem a testem

Így tüntesd el a striát a combodról és a hasadról

 

A hirtelen hízást nemcsak az alakod, de a bőröd is megszenvedi. Hogyan szabadulhatsz meg a kellemetlen csíkoktól?
A terhességi csíkot tévesen nevezik annak, hiszen a stria bármikor kialakulhat, de az is igaz, hogy a terhesség során szinte biztos, hogy jelentkezik a probléma - ilyenkor hirtelen kell tágulnia a bőrnek, amit a kötőszövet nem biztos, hogy követni tud.
A gyöngyházfényű csíkok a kötőszövet szakadását jelzik, ami akkor történik meg, ha valaki túl gyorsan hízik vagy nő. Sokszor tizenéves korban alakul ki a stria, amikor a növekedés felgyorsul, de testépítőknél is gyakran előfordul, sőt, mellimplantátum beültetése után is megjelenhet.
Sokan összekeverik a narancsbőrrel, pedig a kettőnek semmi köze egymáshoz, és a kezelésük is teljesen különböző.

Kialakulásuk oka tulajdonképpen az, hogy a bőr alatti kötőszövet nem tud ugyanolyan ütemben növekedni, mint a bőr felső rétege, így megreped vagy elszakad. A kötőszöveti gyengeséget a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is fokozhatja, azonban sajnos a genetikai meghatározottság is negatív irányban befolyásolhatja a folyamatot. Így ha valakinek az édesanyja is küzdött ezzel a jelenséggel, annak sokkal jobban oda kell figyelnie a megelőzésre. Ebben a problémában ugyanis – éppúgy, mint a narancsbőrnél – főleg a nők érintettek, mivel a női kötőszövet sokkal lazább szerkezetű, hiszen csak így tud alkalmazkodni a terhességhez. (Érdekes módon azonban, a stria a férfiaknál gyakoribb, mint a narancsbőr, különösen a body-builderek körében feltűnő a gyors izomszövet növekedés miatti bőrkirepedezés.)  Jó tudni, hogy a bőr elvékonyodása és a striák kialakulása a mellékvesekéreg túlműködésére, illetve szteroidok túl sokáig történő szedésére is utalhat.

Megelőzés

A striát elsősorban megelőzni lehet, mert ha már kialakult, akkor igen nehéz eltüntetni. A legegyszerűbb, ha odafigyelsz a testsúlyodra, és nem hízol hirtelen. A rendszeres testmozgás nemcsak az izmokat, de a bőrt is tónusban tartja, így az feszesebb és ellenállóbb lesz. A mozgásnál arra kell ügyelni, hogy ne növeld túl gyorsan az izomzatot, mert akkor is elszakadhat a kötőszövet.
Ha babát vársz, akkor már a terhesség elejétől kenegesd a hasad és a combod feszesítő krémekkel, illetve növényi olajokkal, például mandulaolajjal, illóolajokat azonban ne keverj bele, mert az nem ajánlott a várandós nőknek. A hideg-meleg váltófürdő feszesíti a bőrt és fokozza a vérkeringést.
Az étrendre is érdemes odafigyelni a kiemelt időszakokban, hangsúlyos a napi 2-3 liter folyadékfogyasztás (ideális esetben víz). A friss és lehetőleg nyers zöldségek és gyümölcsök a magas antioxidáns tartalmuk miatt segítenek a bőr frissességének megőrzésében, de jó hatásúak még a cinkben gazdag magvak, a tojás, a máj és a szilíciumot tartalmazó teljes kiőrlésű gabonafélék és a tengeri halak.

Amit te tehetsz, ha már kialakult

A striát nem egyszerű eltüntetni, de nem is lehetetlen. Sajnos a narancsbőr elleni krémek és hasonlók nem nagyon segítenek a problémán, ahogyan a diéta és a méregtelenítés sem, hiszen nem a lerakódott salakanyagok miatt alakult ki. A bőrfeszesítő krémek nem fogják összeragasztani a kötőszövetet. Ugyanakkor, ha a bőr tömörebbé válik és feszesebb lesz, akkor a csíkok is halványabbnak és keskenyebbnek tűnhetnek, de pusztán kozmetikumok használatától nem feszesedik annyira a bőr, hogy ez látványos legyen. Az infraszaunázás és a mozgás azonban nagyon sokat segíthet, de csak akkor, ha rendszeresen műveled, és akkor is hónapok kellenek, hogy látszódjon az eredmény.

Profi segítség

A stria eltüntetését azonban jobb, ha kozmetikusra bízod, mert házi körülmények között soha nem érhetsz el olyan eredményt, mint egy szalonban, hiába a kitartás. Nézd meg a leghatékonyabb kezeléstípusokat.
Fontos tisztában lenni azzal, hogy a különböző készítmények nem tüntetik el teljesen a striát, inkább csak halványítják (ez egyébként idővel mindenképpen bekövetkezik), illetve a megelőzésben van nagy szerepük. Vannak azonban olyan professzionális eljárások, amelyek alkalmasak a már kialakult csíkok hatékonyabb csökkentésére.
Az aromaterápiás testtekercselésen, a mikrodermabrázión és a mezoterápián kívül a leginkább eredményes a lézeres kezelés, amely annál hatékonyabb, minél fiatalabb a stria. A friss, vékony, felszíni striák jobban reagálnak a kezelésekre, mint az öregebb és mélyebb csíkok. Mivel azt tudomásul kell venni, hogy a striákat nem lehet tökéletesen eltüntetni, a kezeléssorozat a csík elhalványítását, vékonyítását és a stria alatti kötőszövet felszaporítását célozza. A lézerfénnyel ennek érdekében elérhető a kollagénrost képződésének elősegítése és a kapilláris értágulatok elzárása. Mindez jelentősen, 60-80 százalékban javíthat a bőr állapotán, ami mindenképpen számottevő változás.

NOBUTRIES© Mineral Therapy bőrmegújító kezelés

Tisztán növényi hatóanyagú, erős gyulladáscsökkentő, antiszeptikus hatású, kivételes bőrmegújító képességű hatóanyag. A rugalmasságából veszítetett bőr azonnali regenerálója, azonnal ápol és hidratál. Az agyag összetevői természetes intelligenciájú anyagok, melyek azonnal elvonják a toxikus káros anyagokat és átengedik a bőr működéséhez szükséges éltető nyomelemeket. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan javíthatunk a striás, gyulladt területek állapotán, fontos ismernünk a kialakulását. Amint az elasztikus rostok megritkulnak, a bőr elveszti rugalmasságát. A bőrt feszítő hatás éri, megjelennek a striák, csíkok. Kezelés során a szakember felméri a bőr állapotát, gyulladás mértékétől függően helyezi fel kétféle kezelőanyag kombinációját.

A gyógy pakolás aminosavakkal, vitaminokkal, növényi hormonokkal és nyomelemekkel tölti fel a szöveteket, amelyek gyorsítják a sejtek megújulását, erősítik a kötőszövetet. Azonnali gyulladáscsökkentő hatású, tisztítják, kisimítják és regenerálják a szöveteket. Megújítja az elhalt bőrt, visszaadja annak nedvesség tartalmát és javítja a bőr szerkezetét. Az enzimek növelik a szervezetben egyébként is lejátszódó folyamatok reakciósebességét, hozzájárulnak az aminosavak beépüléséhez, ill. a szabad gyökök kiürítéséhez. A kezelés hatására a bőr egészséges és dinamikus hatású lesz, mivel a laza rostú bőrnek nedvességtartalmat ad. A bőr kollagén termelő hatását aktiválja, mely újraformálja az elasztikus szövetrostokat, fokozza a bőr megújulását. A kezelés hatására a bőr struktúrája megújul, kifehéríti a striákat, kiemeli a striás mélyedéseket.

Mikrodermabrázió

A mikrodermabráziós bőrregeneráló kezelés alapelve, hogy a felső hámréteg célzott és ellenőrzött eltávolításával új, fiatalos hámréteg képzésére serkentjük, illetve kényszerítjük a bőrt. A felső bőrrétegek célzott eltávolítása által az alsó rétegben felerősödik a fiatal, élő bőrsejtek képződése. Ezek a bőrsejtek felfelé vándorolnak, és lépésről lépésre pótolják a károsodott szöveteket.

Mezoterápia

A mezoterápia számtalan kozmetikai problémára jelent megoldást, sőt, még hajhullás ellen is bevethető. A célzott hatóanyag-bevitel, ami mindig a kérdéses területen történik, segíthet a striák eltüntetésében is. A mezoterápiás stria kezelés ideális mindazoknak, akiknek a testén nemrégiben alakultak ki terhességi csíkok, és még nem fehéredtek ki. A kezelhető területek közé tartozik a comb, a fenék, a csípő és a has is. A speciális anyagok hatására a striák összébb húzódnak, felületük simábbá válik. 

2015-11-06

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF