2018. 09. 24. hétfő, Gellért, Mercédesz


Rovatok

Dizájner

Így válasszunk ülőgarnitúrát

 

Vegyük számba a következőket

Milyen konkrét elvárásaink vannak a bútorral szemben? Pl. legyen kényelmes, legyen könnyen tisztítható, stb. Gondoljuk végig, hogyan fogjuk használni, mekkora igénybevételnek kell megfelelnie, illetve vannak-e egyéb speciális kívánságaink? Pontosan mérjük fel a rendelkezésre álló helyet!​

Élettartami sajátosságok

Az egyik elsődleges szempont, amit az ideális ülőgarnitúra kiválasztásánál figyelembe kell venni az, hogy a garnitúra több évig használatban lesz, hiszen a kutatások szerint hazánkban a lakosság kb. 8-10 évente cseréli le a nappali főszereplőjét. Ebben az esetben lehetőleg olyan dizájnt, színt kell kiválasztani, ami hosszú távon megfelel ízlésünknek. Kisgyermekes családoknak ajánlatos a lemosható, könnyen tisztítható bevonó anyagú kanapé.

Ülőgarnitúra típusok

Szövet ülőgarnitúra vásárlása esetén érdemes néhány szempontot figyelembe venni. A szövet mindenképpen melegebb hatást kelt, mint a bőr. Tisztítása sok esetben körülményes és bonyolult lehet.

Ha végighúzzuk a kezünket egy szövetbevonatú garnitúrán, ez valamilyen szinten "nyomot hagy" a bevonó anyagon, optikailag világosabb és sötétebb foltok jelennek meg rajta. A jelenség a szövetszálak különböző fénytörési mutatójából adódik. Ez csupán a szövet tulajdonságaiból, a szálfekvésből, illetve a használatból adódik.

A világos színű szövet bevonó anyagon a ruházatunkkal történő érintkezéskor elszíneződések jelentkezhetnek. Ez különösen fekete és kék farmeranyag hatására fordulhat elő. Ezért figyelni kell arra, hogy a világos színű bevonó anyagok ne érintkezzenek új, alig mosott vagy nedves farmerral, valamint színét eresztő anyaggal!

Az ételek, folyadékok, édességek, testnedvek, kozmetikumok, dohányzás és gyógyszerek által okozott szennyeződések szintén elszíneződést okozhatnak, ezért ezekre a használat során szintén fokozottan kell ügyelni.

A szövet ülőgarnitúrát portalanítás céljából gyakran porszívózzuk! Folteltávolításhoz ezután következzen a vizes tisztítás, egy puha kendő és tiszta víz segítségével. Amennyiben folttisztítás előtt elmulasztjuk a portalanítást, a szennyeződés beivódhat a szövetbe a víz hatására.

A bőr "hideg" tulajdonságáról szóló előítélet abból az időből származik, amikor a cserzési eljárás még nem érte el a mai színvonalát.

Az első pillanatban a bőr néha valóban hűs érzést kelt, de használatkor gyorsan felveszi a test melegét. A bőrnél a szigetelő és hőmérsékletkiegyenlítő levegő a rostok és a sejtek között húzódik meg, így felmelegedése valamivel tovább tart, ám néhány másodpercről van szó. Az első érintéstől kezdve azonban a bőr fokozatosan felveszi a testhőmérsékletet, pára-, illetve hőkiegyenlítővé válik.

A bőr és a napsugár viszonya

A lakóterekbe besütő nap kárt okozhat a bútorbőrön: kifakítja, elszínezi, kiszárítja. Minimális mértékben minden bőrfajta fakul az idők során. Alapvetően semmilyen bőrt nem szabad tartós napsugárzásnak kitenni, hiszen ennek hatására minden természetes anyag veszít színének intenzitásából.

A fűtőtest közelében tárolt bútorokat célszerű sűrűbben ápolni, mivel kiszáradnak, a festett felület töredezhet.

Élettartama

A bőrt a cserzési folyamat során tartósítják, és normális körülmények között ellenáll minden romlási és bomlási folyamatnak. A strapabíró felületvédő kezelés teszi a bőrt tartósabbá és értékállóbbá. Baktériumok nem támadhatják meg, a molyokat is távol tartja. A beivódó szennyeződések - különösen az agresszív vegyi anyagok - viszont megtámadják, és törékennyé teszik a szálakat. Ez csökkentheti a tartósságot. Természetesen a használat gyakoriságától is függ a bőr élettartama.

Mi a divat napjaink kanapé trendjében?

Egy általános kanapé trendet nem egyszerű meghatározni, hisz kanapét gyártanak a nappaliba, a hálószobába, a gyerekszobába, irodába, kültérre, de még a konyhába is. Főként csak jellemzőket kapunk a kanapék divatját nézve. De fontos a kanapé jövőbeni környezete is. Hiába a legdivatosabb kanapé, ha az adott helyiségbe egyáltalán nem illik és rontja az összképet.

A modern kanapé dizájn

A modern kanapé kényelmes és jó minőségű. Ezek a legfontosabbak. Jelenleg a minimalista berendezésű tér hódít, így a kanapé trend/ divat is ezekhez kapcsolódik. Egy minimalista térbe illő kanapé ülőfelülete elég mély, háttámlája pedig alacsony. Ugyanakkor divatosabb az a kanapé, amelyik valamilyen funkcióval is el van látva, például ágyazható, kinyitható. Az utóbbi időben viszont nem ritka, hogy tároló rekesz van elrejtve a kanapé karfájában, vagy épp a hátsó része polcos, és így rengeteg plusz pakoló felületet kapunk.

A modern kanapé színe

A modern kanapék, modern sarok-ülőgarnitúrák esetében, arra kell gondolni, hogy a mintás huzat már nem menő. Ha divatosak akarunk lenni, akkor kárpitos bútorunkat egy színű huzattal rendeljük és néhány más milyen színű kispárnával dobjuk fel.

A modern kanapé kárpitok

Egy kanapé nemcsak a színétől és a formájától nézhet ki jól, meghatározó a szövet is, amivel bevonják. Jelen divatnak megfelelően a kanapé bőr, vagy bőrhatású anyaggal, illetve szövet kombinációjában számít divatosnak. Ez a strukturális ellentét, hihetetlen módon feldobja és dizájnossá teszi a kanapét, amit egy jól megválasztott párna, vagy takaró még jobban kiemel.

A zöld kanapé

A zöld kanapé kifejezés, azt jelenti, hogy bútor természetes alapanyagokból készül, vagy újrahasznosított, avagy újrahasznosítható. Az emberek egyre környezettudatosabban élnek, így szeretik, ha nem csak az arckrémük tartalmaz természetes alapanyagot.

2015-09-08

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF