2018. 09. 24. hétfő, Gellért, Mercédesz


Rovatok

Dizájner

Iroda az otthonunkban

Egyre gyakrabban találkozunk olyan helyzetekkel, hogy a munka és a személyes élet összefonódik. Ilyenkor jön jól egy otthonunkban kialakított iroda helység vagy sarok.

Hogyha otthon szeretnénk berendezni az irodát, néhány alapvető dolgot kell figyelembe vennünk. Először is próbáljuk meg átgondolni, hogy képesek vagyunk-e ingerültség nélkül elviselni dolgozószobánkat, miután véget ért a munka. Egy különálló dolgozószoba esetében az ilyenfajta feszültséget többé-kevésbé egyszerű leve-zetni: bezárjuk az ajtót, és elfelejtettük az egészet. Hiszen egy különálló szoba - autonóm terület, ahol maximális kényelmet tudunk biztosítani a munkához, az enteriőrrel harmonizáló bútorzattal tudjuk berendezni.

Ez tehát az ideális helyzet. De jóval tipikusabb szituáció, amikor dolgozószobaként a lakótér, például a nappali egy része szolgál. Ekkor két megoldási változat jöhet szóba: álcázni a munkahelyet, vagy éppen ellenkezőleg, közszem-lére állítani, a szoba fő díszévé kiáltani ki. A megoldás a munkához való viszonyunktól fog függni. Ha eleget mér-legeltük és megértettük, hogy mire is van szükségünk, máris hozzákezdhetünk a kényelmes otthoni munkahely kialakításához.

Házi irodabútor vásárlásakor, először is gondolkodjunk el azon, hogyan fog mutatni az új bútor a ház már kialakított enteriőrjében, mennyire fog illeszkedni stílus, méret és szín szerint a közös tér „forgatókönyvébe”. A kényelem és a komfort kérdése néha a második helyre szorul - de méltánytalanul, hiszen a helyes kialakítástól függ majd a munkateljesítmény is, de végeredményben egészségünk is. Először is a képernyőnek szemmagasságban kell elhelyezkednie, és hogy ne adódjanak problémák a látással, legalább karnyújtásnyi távolságra. A billentyűzet és az asztal széle között nem kevesebb, mint 8-15 cm-nek kell lennie, mert a kéznek támasztékra van szüksége, hogy ne fáradjon el. Mindenképp válasszunk széles asztallapot: így nemcsak több helyünk lesz, de egészségünket is megóvjuk.

Válasszunk egy valódi irodaszéket vagy forgószéket, állítható háttámlával, ülőkével és karfával, így bármelyik pillanatban változtatni tudják testhelyzetünket. Fontos, hogy az asztal alatt legyen elegendő hely a kinyújtott lábak számára is, hiszen ha beleütközünk a nyomtatóba vagy a számítógépbe, az öröm rövidéletű lesz, ha pedig a huzalokba gabalyodunk bele, jóval komolyabb kellemetlenségben lehet részünk.

Miután kiválasztottuk a bútort, eljött az ideje a világítás megtervezésének. Tilos a számítógépnél vaksötétben ülni, csupán az asztali lámpa „fényszigetét” használva. A legjobb speciális, állítható „számítógép”-lámpát választani, amelynek a fénye balról világít. Néhány szórakoztató apróság - ceruza, naptár, papírtartó - fokozza a hangulatot, és jóval kellemesebbé teszik a munkahelyet, a szobanövények pedig kellő mikroklímát biztosítanak az otthoni irodában.

Feng Shui az irodában

A Feng Shui térhódításának köszönhetően ma már irodánkban sem kell mellőznünk a harmonikus környezet jótékony hullámait. Elfogadottá vált, hogy az irodaberendezés Feng Shui szerint kifejezetten jót tesz mind a munkamorál, mind a közérzet, mind pedig a teljesítmény tekintetében.

A legelső szabály, hogy meghatározzuk, vagy lefektessük, mivel is foglalkozik az adott cég, hiszen valamennyi tevékenységhez más és más szabályrendszer tartozik. Lényeges kérdés továbbá az épület jellegzetessége, a cég alapításának időpontja, valamint a munkatársak habitusa is.

A bejárat legyen szívélyes hangulatú! Ezt többnyire növények telepítésével érhetjük el. A bejárati tér ne legyen lépcsővel, vagy lifttel közvetlenül szemben. Ez az energiaáramlások kapcsán problémákat okozhat.

Nagyon lényeges a tükrök alkalmazása. A tükör felfogja és elvezeti a fölös energiákat. Így például a mosdó ajtajára bátran helyezhetünk egy kis tükröt.

A helyiségben dolgozók soha ne üljenek az ajtónak háttal! Ez a pozíció nem enged elegendő rálátást a változó térre.

Ha ezeket betartja, már akkor jelentős javulást érzékelhet a munka területén, akár napokon belül.

Könnyen kivitelezhető ötletek

Szekrénybe rejtve

Ha nincs lehetőségünk, hogy egy egész szobát rendezzünk be irodának, akkor ez lehet a megoldás. Így a nap végén elég csak a szekrényajtót bezárnunk. Ezzel a praktikus, helytakarékos megoldással, a rend is megtartható otthonunkban.

Ezt a kialakítást bármely szekrénynél meg lehet csinálni némi átalakítással. Az egyik nyitható polcos szekrényről leszereljük az ajtókat és egy szakemberrel csináltatunk rá lehajtható szekrényajtót. Így az ajtó asztalként szolgál, amikor lehajtjuk és elrejti a dolgokat, amikor bezárjuk.

Kis helyen

Akár a lépcső mellett is kialakíthatjuk irodánkat, így kihasználva minden helyet. Ügyeljünk rá, hogy kis tereknél ne használjunk sötét színeket, mert ezzel szűkítjük a teret. A fehér színnel viszont növelhetjük, és világosabbá tehetjük kis sarkunkat.

Kreatív, művész sarok

Egy otthoni irodát bármilyen kis félreeső helyen ki lehet alakítani. Ha csak egy kicsi sarok kellene, ahol a kedvenc hobbinknak hódolhatunk. Függesszünk polcokat, parafatáblát a falra, ahová elhelyezhetjük a szükséges dolgokat. Fessük a falat valamilyen inspiráló színre, hogy a kreativitásunk még szabadabban szárnyalhasson. A vízkék és türkizkék árnyalatai nagyon inspirálólag hatnak a munkakedvre. A parafatábla remek lehetőséget nyújt a fényképek, jegyzetek, fontos dolgok kifüggesztésére.

Rejtett tároló helyek

Ha munkánk során sok papír felhalmozódik, nagy hangsúlyt kell fektetnünk a tárolók kialakítására. Gipszkartonozással remek kis tároló helyet lehet kialakítani a mennyezeten, vagy ha leválasztunk egy sarkot. Ez segít egy picit elválasztani az iroda részt a helység többi részétől és rendezettebb hatása is lesz.

Legyen az otthoni irodánk olyan, ahol szívesen végezzük a munkánk.

Használjunk olyan asztalt, székeket, szekrényt, melyek otthonos, barátságos hangulatot teremtenek. Választhatunk egy jó kis kényelmes fotelt is, amit még kényelmesebbé tehetünk takaróval, párnával. A munkánk hatékonyságát is növelhetjük, ha kényelmes körülmények között dolgozunk.

 

2015-06-05

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF