2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Ara trend

Jegygyűrű-divat 2015: vége az „aranykornak”

A jegygyűrű életünk egyik legfontosabb ékszere. Minden nap viseljük, jelezve ezzel azt a tényt, hogy mi már tartozunk valakihez, hivatalosan is összekötöttük vele az életünket.

A gyűrű már nagyon régen szimbóluma a férfi és nő között szövetségnek. A jegygyűrű története az ókori Egyiptomig nyúlik vissza. Az első gyűrűk, karkötők a Nílus partján növekedő sás-, nád-, kákalevélből készültek. A 18. században folyamatosan kiszorították az addigi jegyajándékokat, például a jegykendőt. A 19. században már egyre gyakrabban a gyűrű lett az érzelem első számú kifejezője. Általában ezüst volt, szívforma, vagy három kő díszítette. Egy lány több ajándék gyűrűt is viselhetett egyszerre, több udvarlótól is. Későbbiekben pedig ezeket lecserélte a legkomolyabb udvarlótól kapott arany gyűrűjére, ettől kezdve "elgyűrűzött" lánynak nevezték. A XX. században vált szerelmi záloggá a sima karika, melynek nincs kezdete és vége, a véget nem érő, örök szerelmet szimbolizálja.

Nagyanyáink idejében a jegygyűrű egyet jelentett a sárga arany, egyszerű karikával, szinte minden jegyes és házasságban élő ilyet hordott. Ma szerencsére már nem ilyen unalmas a helyzet, és nagy igény van az egyediségre.

A szokás szerint a férfi két gyűrűt ad a menyasszonynak és egyet vesz magának is, amit a házasságban is viselni fog. Manapság divat, hogy a vőlegény egy köves gyűrűvel kéri meg párja kezét, majd az esküvőre közösen vásárolnak karikagyűrűt. De olyan szokás is van, hogy a kísérő gyűrűvel csak megkéri a menyasszony kezét, majd kicsivel később karikagyűrűvel családias eljegyzést is tartanak. Ekkor a bal kéz gyűrűs ujjára húzzák fel, majd ugyanez a gyűrű az esküvőn a jobb kéz negyedik ujjára kerül át. A bal kéz negyedik ujjából közvetlenül a szívhez vezet egy ér, ezért ez az ujj alkalmas a szerelemmel kapcsolatos gyűrű viselésére.

Az eljegyzési gyűrű kiválasztása többnyire magányos feladat, a vőlegény egyedül dönti el, milyen ékszerrel kéri meg szerelme kezét. A karikagyűrű vagy jegygyűrű azonban már közös ízlést tükröz. Ha bizonytalanok vagytok, milyen jegygyűrűt válasszatok, íme, néhány tipp, mi számít ma divatosnak.

Választhatunk magunknak olyat, amilyet szeretnénk, de vegyük figyelembe kezeink adottságait is. Vékony hosszú ujjú emberek kezén a széles gyűrűk idétlenül állnak, akinek rövid ujjai vannak, inkább vékony, magas és gömbölyű gyűrűket nézegessen, a lefelé szélesedő ujjú emberek 4-5 mm-nél szélesebb gyűrűt válasszanak.

Arany helyett nemesacél vagy titán

A mai fiatalok kivételes helyzetben vannak, a választék ugyanis óriási. Ha valaki arany karikagyűrűt szeretne, kedvére válogathat a különféle színárnyalatok: fehér, sárga, rozé arany, és különböző fazonok között.

Az új trend, hogy az arany mellett kezdenek egyre népszerűbbé válni a modern kor fémei, a nemesacél vagy a titán. A hagyományos domború jegygyűrűk mellett kedveltek a lapos kivitelű modellek is. A különlegesebb formák is elfogadottak, nem feltétlenül kell egy karikagyűrűnek kört formálnia, népszerűek a szögletes jegyékszerek is.

Az ideális jegygyűrű, tartós, időtálló anyagból készül, szép és mutatós. A platinát például csak ritkán keresik, és még ritkábban választják, borsos ára miatt: 600-700 ezer forinttól kezdődnek a karikagyűrűpárok platinából. Ez a legtöbb fiatalnak sajnos megengedhetetlen kiadást jelent.

A szakember nem ajánlja jó szívvel az ezüstöt: Nagyon puha fémről van szó, hamar kopik, és feketedik. Ha csak nem akar valaki félévente rohangálni az ékszerészhez, hogy újítsa fel ékszereit, akkor semmiképpen sem javaslom. A jegygyűrű két ember szerelmének állandóságát szimbolizálja, és jó esetben egy életen át viselni fogja a pár, így megérdemli, hogy egy időtálló anyagból készüljön. A már említett nemesacél a legmegfelelőbb fém erre a célra, rendkívül kopásálló, savaknak lúgoknak ellenáll, nem színeződik el.

A titánt nyugodt szívvel ajánljuk azoknak is, akik fémallergiától szenvednek, mert nem allergizál, és azoknak is, akiknek olyan munkájuk van, ami igénybe veszi a kezüket, s ennél fogva a karikagyűrűjük is az átlagnál nagyobb terhelésnek van kitéve.

Fontos a gyűrű mondanivalója is

A mai fiatalok kedvelik az egyszerű, letisztult lapos kialakítású jegygyűrűket, ugyanakkor szeretik a különleges kialakításokat is, például ha a két gyűrű valamilyen plusz mondanivalóval összekapcsolódik, ami megjelenik a gyűrű formai kialakításában. Szívesen választják még a rusztikus, kovácsolt felületkialakítású gyűrűket, és az egy gyűrűn belül megjelenő fényes-matt kontraszt is nagyon divatos.

Ma már egyre többen keresik a kézzel készült ékszereket a gépi sorozatgyártmányokkal szemben. Igénylik, hogy kifejezetten nekik, az ő ízlésüknek megfelelően készüljön el karikagyűrűjük, olyannak amilyennek megálmodták.

Divat lett a német területekről származó belülre vésett szöveg, amin általában a házasulandók neve áll, és a házasságkötés dátuma. Azoknak a férjeknek, akik nem tudják megjegyezni a házassági évfordulót, nekik Alaszkában kifejlesztettek egy különlegességet. Az ékszerbe ugyanis egy mikrochipet ültetnek, mely felforrósítja az illető karikagyűrűjét huszonnégy órával az évfordulója előtt. Az eljárás során a gyűrűbe gravírozzák a megrendelő házassági évfordulójának dátumát, melyet beprogramoznak a chipbe. Az emlékeztetés garantált, ugyanis, amikor a szerkezet működésbe lép tíz másodpercig 120 fokra melegíti a gyűrűt, de állítólag nem égeti meg tulajdonosát.

Vége a gyémánt egyeduralmának

A gyémánt nem feltétlenül a legnépszerűbb kő, a jegygyűrűk esetében. Igaz, van aki köves, van aki kő nélküli ékszer párti, de a kő manapság nem jelenti csak a gyémántot. Népszerű a zafír, ami a szivárvány majdnem minden színében elérhető, a világoskék topáz, az indigókék iolit, a vörös gránát vagy az ametiszt is.

Figyeljetek oda arra, hogy milyen energiával rendelkező gyűrűt viseltek szerelmetek, szeretetetek örökké tartó jelképeként, milyen energiaminőség van veletek nap, mint nap. Mert lehet szériamunkában, tömeggyártással csak a profitra összpontosítva "gyártani" a "szeretet egyik jelképét", a jegygyűrűt, kísérőgyűrűt, az energia ott rezeg benne, amiből kiindult azt a minőséget tudja képviselni... Vagy szívvel - lélekkel minden apró részletre odafigyelve készíti el számotokra a "mester" életetek egyik legfontosabb eseményéhez és az örök szerelmet, szeretetet jelképező gyűrűt... és ezt az energiaminőséget fogjátok viselni.

„Vannak, akik még mindig szeretik a sárga aranyat, mert ragaszkodnak a hagyományokhoz, és nekik a karikagyűrű nem képzelhető el más anyagból. Sokan viszont idegenkednek az arany sárga színétől és inkább ezüst, fehér arany vagy nemesacél jegygyűrűkben gondolkoznak.”

2015-08-04

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF