2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Dívány

KARÓ IVÁN - költő, író, dalszövegíró

 

LÁTLAK ÉLETNEK...LÁTLAK HALÁLNAK

 

Látlak életnek, látlak halálnak...

Áldom szépséged, áldom hibádat.

És ha keresnéd, hol itt az érdek?

Annyi csak, hogy Te lettél az élet!

 

Látlak életnek, látlak halálnak...

Rád vártam kihűlten a magányban.

És ha kérdeznéd: kellene más is?

Válaszom annyi: nekem már más nincs.

 

Látlak életnek, látlak halálnak...

Koszban, sárban csodádra találtam.

De nincs békém. Érted-e mi bánthat?

Pokol vár...ha mások megtalálnak.

 

Látlak életnek, látlak halálnak...

Ne hagyj itt, mert a többi sakál csak.

Ne játssz ne! Mint gyerek a babával.

Vagy életed adom a halálnak...

 

Neved nem ismeretlen sokak számára, nem csak a könyvek lapjairól köszönnek, vagy üvöltenek ránk verseid, hanem az internetről is.

Igen. Tudni kell rólam, hogy nem az internet világában kezdtem az írást művelni. Pontosan nem szeretném, nincs szükség arra, hogy meghatározzam az első írásom idő-pontját. Az írás velem született alaptulajdonságom, állandóan jelen lévő, ám folytonosan hullámzó szeszély. Meg-közelítőleg 20 éve mutatom be verseim. Elbeszéléseim, novelláim pár év késéssel következtek.

Milyen tanulmányokat, tudást igényel, hogy valaki költőnek nevezhesse magát.

Egyszer próbáltam tanácsot kérni versügyben egy irodalmat oktató embertől. Többször nem, mert a szemei kérdésemre olyan értetlenné váltak, hogy kedvem lett volna megbuktatni. Vagyis jó, vagy magával rántó verseket írni nem lehet tanulni, ez a mi titkunk. A tanulható része a verstan, amivel nem untatnék senkit, magamat sem. Tudni kell én szeretem a kötött formákat, szükségem van kapaszkodóra nehogy teljesen elszálljak, vagy csak szeretem a rendet látni, a szabályos sorokat.

A kiadók miszerint válogatnak a nyilván nem kis létszámú, nevezzük szárnypróbálgató verselők közül. Kik érdemesek a könyvek lapjaira?

Ahány kiadó, annyi szokás. Van, hol a verstani formák bűvölnek, van hol a szabadosság, van hol a frissesség, van hol a régiesség, van hol a nyálas csöpögés, van hol a kérlel-hetetlen igazság... és egyebek. Természetesen utamon min-degyikkel volt szerencsém találkozni. Néhány kiadót megemlítenék azok közül, melyekkel dolgozhattam sikeres pályázatom után, ahol szakértő pályázati rendszer működött, működik: Győri antológia, Kisalföld, Beőthy Irodalmi Társaság, Irodalmi Rádió, Accordia Kiadó, Littera Nova Kiadó, Garbo Kiadó...

Hallgatni is lehet több versed, elbeszélésed az interneten színművészek tolmácsolásában. Ezek a művek fizikai formátumban, tehát albumon, CD-n is megjelentek?

Igen, megjelentek a Miskolci Irodalmi Rádió szerkesztőségének kiadásában. Több kiadványon megtalálhatóak írásaim (versek is, elbeszélések is) nem írott, hanem hallgat-ható formában színészek közreműködésével. Néhányukat megnevezném: Lőrincz Dalma, Pintér Lilla, Szabó Sípos Barnabás "A vonó végén" Reviczky Gábor pedig "A kultúrvad éhesen sír" címet viselő versem adja elő.

Tudomásom szerint dalszövegíróként is jegyeznek.

Így igaz, kölyökkoromban már írtam zenét szöveggel, aztán pihentettem az egészet. 2011-ben az Irodalmi Rádió támogatásában megjelent a "Bűvölő" című album, melyen megtalálható a "Ha elfelejtesz" című versem megzenésített formában. Karády István szerezte a zenét, a Balkán Fanatik énekesnője Kovács Nóri pedig énekel. Nagy öröm, hogy a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával versem Zenés irodalom órákon hangzik el a magyar és külföldi nagy klasszikusok mellet, mint Ady Endre, József Attila, Goethe...

Bravó! Boldog, elégedett vagy ezek szerint? Vagy? Egyáltalán költőként mit felelnél arra a kérdésre: hol lakik a boldogság?

Csak úgy megállni... Nem rohanni és nem várni, nem szeretni, nem gyűlölni, nem sírni és nem örülni. Csak úgy megállni... lélegezni, közömbösen emlékezni, se nem félni, se nem merni, nem kérdezni, nem felelni. Talán...

A költők, írók dolga beszélni igazságról, hazugságról. Megtennéd?

Valahogy minden, de minden csak úgy játszik... ami ma igaz, holnap nincs, hopp semmivé válik, de ma holnap van a nincs. A valóság egy álom... álom ami egészen másmilyen, mint amit hittem, sose hittem, a hitem valóság a nincsen. Szirmokon lépkedek, de hegyes köveken mászok... na, persze a semmiből jön felém egy látnok. Igaz csak szeretnék, de a gyűlölet fékez? Igen én jó vagyok, egy állat lakik bennem. Lehet, hogy minden csak játszik egy bolonddal? A "Bolond dal" hogy lesz mégis jó cím? Ha szeretnek, miért akarok más kínt? Az életet éhezem ott, ahol a halál az egy szép kép. De hol a képkeret? Itt velem mindenki csak játszik, véresen komolyan elhiszem gyerekként, kár hogy az öregség unott biztonsággal ásít. Megkínállak mézzel. Cserébe mit várok? Semmit, pont a véred.

Hiszel Istenben?

Na nézd, lásd! Isten mindenben él, nem bujkál. Te bujkálsz előle. De ne tegyed, hiszen mindent lát... persze azt is, hogy az emberek kurvák. Fogd már, annyit akar, ha kicsit is, de legyél jobb már. Hiszek!

Sokat írsz a szerelemről. Jól tudom, hogy jelenleg nincs párkapcsolatod? Milyen számodra az ideális társ?

Nincs kapcsolatom jelenleg. Elképzelésem, vagy álmom van csupán. Nekem csak egy olyan kéne, akit hozzám hajt a vére, aki nem csak pénzre vágyik... mondjon bárki-bárki bármit. Aki adna, nem csak kérne, aki társam volna szélben. Ha életemre bárki törne, kést ragadna, s lazán bökne. Ne hazudjon, és ne csaljon. Értem éljen, értem haljon!

Terveid?

Sok boldognak nevezhető nap. Valaki, akit hozzám hajt a vére. Ami pedig az írással kapcsolatos, a jelenleg még készülő kötetemet, szeretném méltó helyén látni. Minden könyves-boltban!​

Képes volnál meghatározni ki is vagy valójában? Sok titok leng körül. Ki vagy Karó Iván?

VAN KÖZTÜNK,

KI AZT HISZI MESÉLEK.

VAN KÖZTÜNK,

KI TUDJA MIT BESZÉLEK.

VAN KÖZTÜNK,

KI MEGÍRTA E VERSET.

K.I. VAGYOK?

MAJD MEGTUDJÁTOK...EGYSZER.

 

www.facebook.com/ivan.karo.77

2015-07-07

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF