2018. 09. 24. hétfő, Gellért, Mercédesz


Rovatok

Dizájner

KREATÍV Erkély

Egy erkély hatalmas kincs a városban, még akkor is, ha parányi. Mivel sok lakáshoz éppen csak egy talpalatnyi erkély tartozik, ahová éppen csak elfér néhány miniatűr bútordarab, számos kreatív megoldás született arra, hogy teremts hangulatos környezetet az ilyen kicsi helyeken is. Mutatunk néhány inspiráló megoldást, hogy hamarosan te is az erkélyen limonádézva fejezd be a napot.

Bútorok okosan

A lehajtható asztalka okos megoldás, de az egyébként tárolásra használt ládikából is gyorsan kényelmes ülőke lesz, ha ráteszel néhány párnát. Az intimitásról itt a korlátra tűzött nádkerítés gondoskodik, az egymásba rakható műanyag székek pedig kevés helyet foglalnak, amikor éppen nincs rájuk szükség, de bármikor előveheted őket, ha vendégek érkeznek. A praktikus bútorokkal és az összeillő színekkel ez az aprócska erkély is hívogató terep lehet egy baráti összejövetelen.

Burkolatok

Az erkély hangulatát éppen olyan mértékben határozza meg a burkolat, mint például a nappali esetében. Mediterrán stílust terrakottával teremthetsz, a strapabíró, kültéri faburkolatokkal pedig modern hatást érhetsz el. Ha a csempére szavazol, ne válassz fényes, mázas felületűt, amin könnyen megcsúszhatsz.

Fények

A világítás rengeteget számít, és ha elsősorban esténként használod az erkélyedet, akkor szerezz be néhány aprócska lampiont, és ezeket fűzd fel a korlátra, vagy az erkély fölé.

Vannak olyan változatok, amelyek napelemmel töltődő akkumulátorral működnek, így még energiádba sem kerül az erkély kivilágítása.

A fényes kis gömböktől azonnal úgy érezheted magadat, mintha a csillagok alatt hevernél, és még a városi lakásod kényelmét sem kell elhagynod a romantikus hangulathoz - elég kilépned az erkélyed ajtaján.

Finom textíliák

Kicsit keleties hangulatot teremthetsz az erkélyeden, ha néhány jól megválasztott textillel dekorálsz. A világos színek nem csak hűvösebbé teszik az erkélyedet, de az esti fényekkel is remekül mutatnak. A gyertyákkal természetesen óvatosan kell bánni, különösen, ha textíliákat használsz térelválasztónak, de ha nem hagyod őket felügyelet nélkül, és betartod a szükséges óvintézkedéseket, akkor remek hangulatot teremthetsz.

Érdemes néhány fényes tárgyat, például egy ezüstszínű tálcát is elhelyezni az erkélyen, ami megsokszorozza a fényt.

Növények oázisában

Ha az erkélyed túl forró, esetleg a szomszédok kíváncsi tekintete elől rejtőznél el, ültess néhány futónövényt az erkélyedre egy ládába, és fűzz néhány damilt a korlát egyik oldala és a mennyezet közé, majd ezekre futtasd fel a virágokat. Nem csak kellemes árnyékot és intimitást kapsz így, de az erkély hangulata is megváltozik a zöld faltól, kicsit dzsungel jelleget ölt, és még a nagyváros szennyezett levegőjétől is megvéd a saját, külön bejáratú kis lugasod. A borostyán, a kúszó encián, a fukszia vagy a trombitavirág is jó választás lehet.

Egy kis zöld a szürkeségben

Ha hiányzik egy saját kert, telepíts füvet az erkélyedre! Valódi gyepet persze nem célszerű itt tartani, de ma már kapni olyan, egyszerűen lefektethető műfüvet, ami a megtévesztésig, még tapintásában is hasonlít a valódira, így igazi öröm lesz mezítláb az erkélyedre lépni, a zöld pedig élettelivé teszi a balkont.

Néhány ládába azért valódi növényeket is érdemes ültetni, hogy igazi virágok is nyíljanak az erkélyen berendezett kertecskédben. Érdemes természetes anyagokat, például fát, esetleg köveket használni a dekoráláshoz, mert ezek nagyon jól mutatnak a füves padlóval.

Gondolkodj függőlegesen!

Van az úgy, hogy a hobbikertészek több növényt szeretnének, mint amennyi a lakásukban elfér, és néha már az erkély is kicsinek bizonyul.

Ilyenkor érdemes elkezdeni függőleges térben gondolkodni a vízszintes helyett, és a falra szerelt tartóban minden virágod méltó helyet kaphat, anélkül, hogy téged kiszorítana a saját erkélyedről.

Ha a virágcserepek egy ilyen szép hátteret is kapnak, az nem csak jobban mutat, mintha egyszerűen csak a falra fúrnád a kaspók tartóit, de a falban is kevesebb kárt tesz, ráadásul a farácsot akár a két erkélyt elválasztó üveg elé is állíthatod, ha nem fal van a balkonok között.

Színek és árnyalatok

Ha átrendezed vagy berendezed a balkonodat, az első lépés valószínűleg a színek és minták kiválasztása lesz. Ha rajongsz a sötét árnyalatokért, de a kis lakásodban nem használhattad, végre kiélheted a szenvedélyedet, hiszen nem teszi kriptaszerűvé az erkélyt. Ha imádod az élénk neonszíneket, de a lakásban zavarónak találod őket, akkor minden neonzöldet, neonsárgát, neonrózsaszínt és ragyogó kéket, lilát, pirosat az erkélyen használj. Ezek a színek ráadásul jobban viselik a port és az esőt, mint a világos pasztellek. A halvány árnyalatokról sem kell természetesen lemondanod, különösen akkor válassz világos berendezést, ha kicsi az erkélyed, és optikailag növelnéd.

Csináld magad berendezés

Saját készítésű bútorokkal egyedivé teheted az erkélyed. Zöldséges vagy gyümölcsös ládákból remek ülőkét varázsolhatsz, ha lecsiszolod, lefested, és - saját készítésű - párnákkal teszed kényelmessé. Bármilyen kartondobozból kis asztalkát készíthetsz, ha megtöltöd újságpapírral, lefested, vagy színes papírral, textildarabokkal burkolod be. Már régóta vágysz egy babzsákfotelre? Varrj össze egy nagyobb anyagból vagy több kicsi foltból egy zsákot, majd töltsd meg például babbal vagy előhabosított polisztirol gyönggyel, öltsd össze erősen, és már pihenhetsz is a vadonatúj és szuperkényelmes foteledben. Ha virágtartót szeretnél saját kezűleg gyártani, akkor igazán kiváló lehetőségek közül válogathatsz - az egyszerűtől a művésziig. Akár egy sima befőttes üvegből, konzervdobozból is készíthetsz virág- vagy gyertyatartót, de használhatsz erre a célra szinte bármit, amiben elfér néhány szál virág, egy-két növény vagy pár kisebb-nagyobb mécses.

2015-07-07

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF