2018. 09. 24. hétfő, Gellért, Mercédesz


Rovatok

Gasztro

Krémes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

3 x 250 g vajastészta

1,2 l tej

1 db vanília rúd

0,6 kg finomliszt

3 db tojás sárga

0,1 kg kukoricakeményítő

7 db tojás fehérje

0,3 kg kristálycukor

 

Elkészítés:

A házi krémes készítésénél nagyon fontos, hogy minden eszköz és alapanyag megfelelően elő legyen készítve, mivel gyorsan kell dolgoznunk, hogy a krém a töltés közben ne húzzon be.

 

A készítéshez szükségünk van egy 25x25-ös 6 cm magas fémkeretre, amibe a krémest betöltjük.

 

A vajas lapokat kb. 2 mm vastagra nyújtjuk és a keretnél 2-2 centivel nagyobbra. Vékonyan lisztezett lemezre tesszük a kinyújtott tésztát és alaposan megszurkáljuk, hogy ne süljön púposra. 1 órát pihentetjük, majd 200 C-fokon 20-25 perc alatt arany barnára sütjük.

A kihűlt lapokat a kerettel kiszúrjuk és elkezdjük a krém készítését. A krém készítésnél fontos, hogy a puding alap és a tojáshab egyszerre készüljön el. 1 liter tejet előforralunk, beletesszük a vanília rúd kikapart magját és állni hagyjuk. A maradék tejet elkeverjük a liszttel, a tojás sárgával és a kukoricakeményítővel. A lisztet és a kukorica keményítőt előzőleg szitáljuk át. Elkezdjük kihabosítani a tojás fehérjét a cukorral. A habosítás közben újra alámelegítünk a már előforralt tejnek, és ha a habunk kész, elkészítjük a pudingot. A kikevert alaphoz hozzáöntjük a forró tejet, majd a tűzre visszatéve folyamatos keverés mellet sűrítjük egészen addig, míg a puding elkezd üvegesedni, fényesedni. Ha túlfőzzük a krémesünk szétesik. Egy nagy edénybe a tojásfehérjét és az elkészült pudingot óvatosan összekeverjük és az elkészített keret segítségével elkezdjük a töltést. Először a krém felét egyengetjük el, arra teszünk egy vajas lapot és rátöltjük a megmaradt krémet. A tetejét is vajas lappal zárjuk, majd hűtőben 1 órát pihentetjük. Pihentetés után a krémest egy másik tálca segítségével megfordítjuk, és meleg vizes késsel elkezdjük a szeletelést.

2014-12-05

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF