2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Dívány

 

 

KUTYABARÁT PIHENŐ A VÁROSI KUTYAFUTTÁBAN

PASCUCCI CAFFE GYŐR

 
Szeptember közepéig lehetett szavazni az év kutyabarát helyére, a díjat több kategóriában osztották ki. A címet szálloda, panzió, étterem, kávézó, munkahely és borbár is elnyerhette.

Az Év kutyabarát helye 2014 pályázat azokat a vállalkozásokat szólította meg, akik felfigyeltek arra, hogy Magyarországon is már egyre több kutyatartó szeretné kutyájával együtt a vendéglátóhelyek szolgáltatásait igénybe venni, és szívesen is fogadják őket. A magyar kutyatartók által legjobbnak ítélt kutyabarát helyeket több kategóriában keresték. A kutyabarat.hu – a társadalmi felelősségvállalást is szem előtt tartva – a kutyás társadalom kultúrájának fejlesztéséért küzd, valamint a tudatos és felelős állattartásra kívánja felhívni a figyelmet. Célja, hogy bemutassa azokat a helyeket, melyek figyelmet fordítanak az egyre népszerűbbé váló kutyabarát trendekre.

Az üzletek ajtaján, a legtöbb helyen, ott az a kis kutyás matrica, áthúzva, ahol pedig nincs tiltó jelzés, furán néznek, ha kutyával belépnek, majd kitessékelik őket. Azt, hogy négylábú társunkkal egy Plázában csavarogjunk, Magyarországon elképzelhetetlen, míg az osztrákoknál természetes. A különbség a két ország között: pár száz kilométer és eb kulturális hiányosságok. Jelenleg hazánkban nem csak dohányozni tilos az éttermekben, kávézókban, cukrászdákban, de kutyával érkezni is.

 

Év Kutyabarát Helye 2014 pályázat

Egyedülálló módon, az országban először, egyben hagyományteremtő céllal indította a Kutyabarát.hu az év egyik legnagyobb és legérdekesebb kutyabarát kezdeményezését, az Év Kutyabarát Helye 2014 pályázatot.

A pályázaton 8 kategóriában 63 nevezés érkezett, az összes leadott szavazatok száma pedig közel 8000 volt.

A pályázó helyek mind nyertesek, mégpedig abban, hogy elnyerik a felelős kutyatartók bizalmát, és nemcsak azzal, hogy beengedik négylábú kedvenceiket is, hanem mert hozzáállásukkal közvetítik a kutyabarát szellemiséget, népszerűsítik a felelős kutyatartást, tesznek azért, hogy minél szélesebb körben ismertté váljon az az üzenet, ami a kutyabarát filozófiát közvetíti.

 

A győri Pascucci Kávézó a "vidéki - kávézó" kategóriában a Kutyabarát.hu különdíját kapta.

A Pascucci Caffe közvetlenül a Széchenyi téren található, ami Győr valódi centruma, a város barokk főtere és nyilvános életének központja már évszázadok óta. Történelmi jelentőségű épületek közt áll a kávézó, a Lloyd épületének egyik sarkában, és az olasz kávékultúrával gazdagítja a teret. Csodálatos a kilátás a teraszról, koktélok, snack ételek, válogatott reform sütemények és igazi kávékülönlegességek mellett különleges a tálalás is, hiszen ábrák, arcok vannak formálva a tejhab tetejére. Akit a reggeli vagy délutáni kutyasétáltatás közben csábít be a kávé illata, annak sem kell kedvencét a bolt előtt hagynia.

 

Simon Veronikával, a kávézó üzletvezetőjével beszélgettünk a díjról:

Kik jelentkezhettek a pályázatra?

A felhívásra azon vendéglátó szolgáltatók jelentkezhettek, akik felfigyeltek arra, hogy nemzetközi társaikhoz hasonlóan, már hazánkban is egyre több kutyatartó szeretné kutyájával együtt a vendéglátóhelyek szolgáltatásait igénybe venni. Ezen helyekre a gazdi nyugodtan bemehet kedvencével együtt anélkül, hogy kiküldenék őket. A leglényegesebb, hogy a tulajdonosnak és a kiszolgáló személyzetnek valóban kutyabarát legyen a hozzáállása.

 

Az ANTSZ hogyan szabályozza a kutyusok jelenlétét a vendéglátóhelyeken?

A közhiedelemmel ellentétben itthon az ÁNTSZ nem szabályozza az állatok jelenlétét és annak feltételeit, ezzel inkább csak a vendéglátósok szeretnek takarózni. Minden városban, minden kerületben más és más ebtartási rendelet ad irányelveket és állít fel szabályokat a kutyatartással kapcsolatban. Az ebtartási rendelet meghatározza többek között, hogy milyen fajta kutyáknak kötelező a szájkosár viselete nyilvános helyen. Egy jól nevelt, kötelező oltásokkal rendelkező kutyát elvileg be kell engedni élelmiszerek nyílt tárolását biztosító közértek vagy zöldséges boltokat kivéve, minden más helyre, számon pedig csak a veszettség elleni védőoltást igazoló biléta kérhető.

 

Miben kutyabarát a Pascucci?

Mivel mi is kutyások vagyunk és szeretjük mindenhová magunkkal vinni drága kiskutyánkat, ezért egyértelmű volt, hogy a kutyások nem szorulhatnak ki a kávézónkból. A kutyabarát jelző nálunk annyit takar, hogy természetes, ha egy vendég négylábú társával érkezik, szívesen látjuk.  Egy kutyabarát hely tényleg figyel az állatokra is, és felkészül a fogadásukra például több vizes tálkával is. Kutyatálban víz mindig megtalálható a bejáratnál, nemcsak a teraszunkon, hanem a belső részen is fogadunk kutyusokat és a felszolgálók kutyakeksszel kedveskednek a kutyusoknak, ha a gazdi megengedi ezt. Nálunk nem csak a gazdák, de a kutyák is vendégek!

 

Mindig a gazdi felelőssége és tudatos döntése, hogy ha a kutyáját kávézóba, étterembe viszi, akkor az tényleg ne zavarjon másokat.

Bár itthon javuló tendencia mutatkozik, mégis sokat kell még tenniük a vendéglátósoknak és a kutyatulajdonosoknak is a zökkenőmentes viszonyért. A kutyatulajdonosoknak meg kell nevelniük kedvenceiket, és akkor biztosan nem zavarják ki őket sehonnan.

"Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél" (Antoine De Saint-Exupéry) Számodra mit jelent a felelős kutyatartás?

A felelős állattartásnak többek között az a lényege, hogy társállat és gazdája úgy tudjanak harmonikusan együtt élni, hogy ebben a kapcsolatban ember és állat is jól érezze magát, s mindez összhangban legyen környezetükkel. Ha például a kutyatartók bizonyos alapvető szabályokat betartanak, akkor a kutya, gazdája és családjuk sokkal jobban fogják élvezni egymás társaságát. Legyünk tehát mindig tekintettel környezetünkre.

 

Hogy látod milyen irányba halad a felelős kutyatartás?

Győrben lassú változás érzékelhető a felelős kutyatartás terén. A környezetemben és az ismeretségi körömben úgy látom, hogy természetessé vált a kutyaiskolák látogatása, fontos lett a gazdik számára, hogy jól neveltek legyenek a kutyáik, hiszen így könnyebb az együttélés nekik is a családban, illetve a nem kutyásokkal egyaránt. A kutyapiszok örök probléma sajnos, még mindig. Ezzel kapcsolatban nem is szeretnék állást foglalni. Talán annyit, ha minden kutyásnak természetes lenne saját kutyája után eltakarítani, máshogy állnának hozzánk a nem kutyások is.

 

 

Volt negatív tapasztalatotok a nem éppen felelős kutyatartókkal? Esetleg elkerülnek Titeket ezért más (nem kutyás) vendégek?

Ezidáig egyetlen egyszer tért be hozzánk olyan kutyabarát, aki csak kiegészítőnek hozta magával kedvencét… A kutyus nevelésén látszott, hogy otthon is annyi figyelmet szenteltek neki, amennyit a nálunk eltöltött idő alatt. Ezt az esetet leszámítva, úgy néz ki, hogy a Pascucci kávézóban jól megférnek kutyások és nem kutyások egymás mellett.:) Reméljük ez így is marad!

 

Mit tanácsolsz a kutyás vendégeknek, mire ügyeljenek, hogy viselkedjenek egy kávézóban?

Fontosnak tartom, hogy csak jól nevelt, kontrollálható ebet vigyünk magunkkal egy ilyen helyre. Az alapvető társas viselkedés szabályait mindenkinek be kell tartani, és a kutyánkat csak akkor szabad étterembe vagy más közösségi helyre vinni, ha már megtanulta az ott szükséges viselkedési normákat. Ez akár pár hónap alatt megtanítható neki. Egy vendéglátóhelyen a legjobb kutyavendég az, aki maximum cukisága miatt tűnik fel mind a személyzetnek, mind a többi vendégnek!

 

A kutyabarat.hu-n készült interjút is felhasználtuk cikkünkhöz.

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF