2018. 09. 24. hétfő, Gellért, Mercédesz


Rovatok

Ezo

Létezik-e szabad akarat?

Kevesen vagyunk az útkeresők között, akikben a fenti kérdés - ha csak futólag is - de nem jelent még meg. A kérdés megválaszolása már csak azért is lehet fontos, mert a válasz minősége és az ahhoz kapcsolt személyes érzelemcsomag meghatározza életünk megannyi pillanatát. Az is lehet, hogy ennek körbejárása egy lehetséges választ ad a "Ki vagyok én? Miért vagyok itt?" kérdésekre. Ha az a bizonyosságunk, hogy van szabad akarat, akkor könnyebben leszünk motiváltak a céljaink elérésére, ha viszont az eleve elrendeltetésben hiszünk "DNS szinten", akkor jellemzőbb lehet egy rezignált(=beletörődő) hozzáállás. Hiszen, ha úgyis minden meg van írva, akkor miért erőlködjek?

Minden személynek megvan rá a lehetősége, hogy egy adott helyzetben szabadon választhat két vagy több különböző lehetőség közül. A szabad akarat kérdése az emberiség történelmének egyik legrégebbi problémája. Az igazi kérdés az, hogy valamilyen magasabb hatalom befolyásolja-e tetteinket, vagy mi magunk vagyunk sorsunk kovácsa?

Aki szerint létezik a szabad akarat, azt gondolja, hogy van mindenkiben egy erő, a szabad akarat, amely egy pluszt ad minden döntéshez és cselekedethez, és ami nem leírható vagy megindokolható. Aki szerint ez az erő nem létezik, azt gondolja, hogy ő csak a világ egésze, ami folyamatosan okozza a következő és következő eseményeket, és ebbe senkinek semmi beleszólása nincs. A szabad akarat lényegében egy döntés. Egy döntés, amit minden embernek joga van meghozni. Akkor mégis miben nyilvánul meg a szabad akaratunk?


A Lélek Elrendelésben meghatározott sorsot még születésünk (sőt teremtésünk) előtt megkapjuk. Már ekkor meghatározódik életünk számos próbatétele, és körülménye, hogy férfiak vagy nők, egészségesek, vagy éppen betegek, szépek vagy kevésbé szépek, nyugodtak vagy temperamentumosak leszünk-e. A lélek dönti el, hogy milyen családba, milyen körülmények közé kerülünk vagy, hogy ki lesz a Társunk, a legjobb barátunk, a gyermekünk stb. Ezek mind a lelkünk által meghatározott dolgok, amelyeken nem tudunk változtatni. Ezek sorsunkat meghatározó csomópontok, ahol nagyon nagy a tanulás, illetve a fejlődési lehetőségünk, amit a lélek kijelölt. Többnyire ezeknek az eseményeknek a beteljesülésénél Dejavú érzésünk van. Ezek mellet az eleve elrendelt körülmények és történések mellet azonban az életben számos olyan döntési lehetőség áll előttünk, amelyekben szabad akaratunk van. Választási lehetőségünk és képességünk ennek felismerésére is adott. Szabad akaratunk ezeken a történéseken kívül alkalmazható.

Akik jártak már asztrológusnál, jósnál, látónál stb. biztos hallották már a "Tervük" részletét maximum 1-2 évre előre, ám mégsem úgy történt. Valószínűleg ott éltünk a szabad akaratunkkal. Pl.: Egy szerelmi találkozás előtt vagy egy gyermek lelkének a leszületése előtt mindkét félnek úgymond rá kell bólintania az eseményre. Ha az egyik fél nem áll készen erre az eseményre (ezt tudat alatt döntjük el), akkor az időpont tolódik. Maga az esemény bekövetkezése elrendeltetett már előre, de a Mikor és a Hol, abba mindenkinek van beleszólása. Vagy éppenséggel a találkozás megtörténik, de nem figyelnek fel egymásra, akkor biztosak lehetünk benne, hogy még nem állunk készen rá, hogy egymást beengedjük az életünkbe. De ez a felismerés csak utólag jut el hozzánk, amikor már felismerjük a lehetőséget a vágyunkra. Sokszor halljuk ezt párkapcsolatoknál pl.: hogy „Már évek óta ismerjük egymást csak valamiért nem foglalkoztunk egymással”, „nem láttuk egymásban a Párunk lehetőségét” ... Ha hallgatunk a megérzéseinkre, ami mindig utat mutat nekünk, akkor tudni fogjuk azt is hogy egy adott életesemény miért valósult meg, vagy miért nem. Ha bekövetkezik a találkozás, de mégis távozott a Nagy Ő-nek gondolt másik fél, akkor ideje önvizsgálatot tartanunk, hisz hiába van ott a vágy a kapcsolatra, ha mi legbelül érezzük, hogy szeretünk egyedül lenni. Ez is a szabad akaratunk egyik megnyilvánulása. Ha teszünk azért, hogy intuitívak legyünk, akkor Egységet vagyunk képesek alkotni Önnön magunkkal, és a Teljesség magasabb szintjét tudjuk megosztani a Párunkkal. Ha hallgatunk megérzéseinkre és figyelünk a Jelekre, akkor bizonyos mértékig képesek vagyunk a szabad akaratunkat használni.


Betegségeknél is van szabad akaratunk. Ott is hasonlóan történik az esemény. Először is rábólint a lélek a betegségre, mint fejlődésünk lehetőségére, de ezt mindenképpen jelek, illetve erősödő intuíció előzi meg. Pl.: gerinc sérv, vagy bármilyen betegség, aminél nem azonnal kell műteni. Jönnek a jelek, a megérzés, hogy valami nem jó. Majd orvos, diagnózis, és kezelés. Ilyenkor ott a szabad akaratunk, hogy megtanuljuk, amit ez a betegség tanítani akar nekünk és megoldjuk, akkor kikerülhető a műtét. Ha nem, akkor "Pihenőre" kell raknia bennünket a sorsnak, hogy a felismerés a miénk legyen és átelemezzük az életünk értelmét ott a korházi ágyon feküdve. Dönthetünk úgy is, hogy szenvedni fogunk illetve úgy is, hogy a lehetőséget észrevesszük, és a fejlődésünkre fordítjuk azt az eseményt.

2015-05-06

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF