2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

+1

MAITAKE a táncoló gomba

A Maitake gomba (Bokrosgomba, Grifola frondosa) természetes környezetében Japánban és Észak-Amerika keleti részén fordul elő, az erdők kihalt, kemény fáinak törzsén. A Maitake hazánkban vadon is megtalálható erdőkben, fák tövében, főleg tölgyerdőkben.

A gomba fejes saláta nagyságúra is megnőhet. Ehető gombafaj, melyet rendszeresen fogyasztanak, fiatalkorában csirkére emlékeztető íze miatt.

Japánban és Kínában a gombát nagyra becsülik azért a tulajdonságáért, hogy támogatja a szervezetet a normális működés visszaállításában, segíti az immunrendszer működését.

Maga a Maitake szó „táncoló gombát” jelent Japánban. Ezt a meglepő nevet azért kapta, mert a legenda szerint azok, akik Maitake gombát találtak, örömükben táncra perdültek. A Maitake gombát laboratóriumi körülmények között is előállítják ún. Petri csészében, majd speciális termesztő házakban növesztik és gondozzák.

A Maitake gomba egészségügyi hatásai

Vizsgálatok szerint a Maitake szabályozza a vérnyomást, a vércukor- és inzulinszintet, a máj zsíranyagcseréjét, a koleszterin és triglicerid szintet. Zsírbontó hatása miatt előnyös lehet fogyókúra esetén is. A Maitake gomba legfontosabb funkciója azonban az immunrendszer erősítése, és az antitumor tulajdonsága. Poliszacharid-ként a béta glükán aktiválja a fehérvérsejteket, a makrofágokat, melyek elpusztíthatják azokat a mikroorganizmusokat, melyek a betegségek és rákos daganatok kialakulásáért felelősek.

A Maitake gomba D frakciójának ráksejtekre gyakorolt pusztító hatását Japán kutatók bizonyították 1995-ben egérkísérletekben (Kobe Pharmaceutical University). A kiváló eredmények további 4-13%-kal javultak, amikor hagyományos kemoterápiával kombinálták a kezelést úgy, hogy közben csökkentek a kemoterápia okozta mellék-hatások. Ugyan ez a kutatócsoport jutott arra az eredményre, hogy a Maitake gomba D frakciója aktiválja a T-sejteket, ezáltal csökkenti a tumor sejtek számát, és gátolja az áttétképződést. Ennek megfelelően arra a következtetésre jutottak, hogy a

Maitake gomba kivonat növeli a rákos daganatokkal szemben kifejtett immunitást. Ahhoz azonban, hogy a Maitake gombáról egyértelműen és hivatalosan is kijelenthessük, hogy antitumor hatással bír, még további kutatásokra és még több esetszámra van szükség. Az eddigi vizsgálatok azonban nagyon bíztatóak, nem véletlen, hogy Japánban bizonyos gomba készítményt törzs-könyveztek és gyógyszerként használnak. Preuss, aki az X (vércukor csökkentő) és ES (vérnyomás csökkentő) frakciót felfedezte, egy olyan kutatást vezetett, melynek alap feltevése az volt, hogy olyan krónikus betegségek, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás betegség és elhízás részben a glükóz/inzulin rendellenességnek köszönhetők. 1998-ban készült tanulmányában azt bizonyította, hogy a Maitake gomba pozitív hatással van a glükóz/inzulin egyen-súlyra, ezáltal segít megelőzni a felsorolt krónikus betegségeket. Egy 2002-es tanulmány (Georgetown University) azt találta, hogy a Maitake gomba kivonat valóban képes növelni a glükóz/inzulin anyagcserét inzulin rezisztens egerekben.

A Maitake gomba májra és koleszterinszintre gyakorolt kedvező tulajdonságait két tanulmányt fedte fel (Kobe Pharmaceutical University). Egy 1996-os tanulmányban olyan egereket vizsgáltak, melyeknek a vérben található vérzsír értékei magasak voltak. Ezeket az egereket vagy koleszterinnel etették vagy 20% Maitake gomba kivonatot tartalmazó száraz táppal. Az eredmények azt mutatták, hogy a Maitake gomba kivonat megváltoztatta a zsírsav anyagcserét, a májban lecsökkent a koleszterin termelés, a vérzsír értékek pedig lecsökkentek.

A Maitake gomba a vérnyomást is képes csökkenteni. Egy 1994-es tanulmányban (New York, Ayurvedic Medical Center) magas vérnyomásban szenvedő betegeknek adtak egy hónapon keresztül, naponta 2-szer Maitake gomba kivonatot. A betegek vérnyomása 5-20%-kal csökkent.

Tanulmányok szerint a Maitake gomba kivonat kedvező lehet AIDS betegeknek is. Két 1992-es in vitro tanulmány (Japán, és USA, National Cancer Institute) is azt mutatta, hogy a Maitake gomba növeli a T-sejtek aktivitását és pusztítja a HIV vírust. 1987-ben különítettek el a gomba termőtestéből olyan anyagokat, melyek a közismert dohánymozaik vírus ellen védtek. A gomba micéliumából készített kivonat jelentősen gátolta a herpesz vírus egy típusának (HSV-1) szaporodását.

Csökkenti a kemoterápia mellékhatásait

A Maitake abban vált népszerűvé, hogy látványosan csökkentette a kemoterápia kellemetlen mellékhatásait. Egy felmérés kimutatta, hogy a kemoterápia mellett szedett Maitake gomba képes csökkenteni a hajhullást, a fájdalmakat és a hányingert.

A Maitake gomba kivonat C-vitaminnal történő alkalmazása javítja a felszívódást, ezért javasolt a kettőt együtt fogyasztani!

 

írta: Szabó Nikolett

tudományos kutató

 

2015-09-08

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF