2018. 09. 24. hétfő, Gellért, Mercédesz


Rovatok

Dizájner

 

MARSALA - Az év színe 2015

Ahogy változik a szoknya hossza, a cipősarok magassága vagy éppen a jeans szárának bősége, ugyanúgy hat a divat a lakásbelsőkre is.

Az eddigi évek ragyogó színei után kissé visszafogottabb szín lett az év színe: ez a marsala. A Pantone vállalat megfogalmazása szerint a robusztus borpárlatról elnevezett marsala merészen hívogató, vakmerő szín, ami magabiztosságot és stabilitást nyújt, miközben „táplálja a testet és a lelket”. Egyaránt jól hasznosítható az öltözködésben és a lakberendezésben is! 

Ez a földes vörösesbarna árnyalat erőteljesen hat az érzékekre, megbízható, biztonságot nyújt, melegséget, harmóniát sugall, jól kombinálható más színekkel, egyszóval nagyon szerethető. Nagyszerűen használható visszafogottabb, modernebb otthonokban éppúgy, mint egy nagyon elegáns lakásban.

A burgundi vörös és a barna között található marsala gazdag földszíne önmagában semleges, más színekkel kontrasztos, és kiválóan lehet alkalmazni belső terek kialakításánál. Az év kedvenc színe melegséget csempész a térbe. Remekül kombinálható bézs árnyalatokkal, de a legtrendibb hatást a marsala - kék kombinációval érhetjük el.

Az öltözködésen, ruhákon kívül számtalan helyen, formában felüti fejét. Mind a cipő-divatban, mind az ékszerekben, mind a sminkek terén. A körömlakk készítők palettáin is jelen van, hiszen ha stílusosak szeretnénk lenni, akkor a cipőinken kívűl a körmünknek is passzolnia kell az új marsala színű ruháinkhoz.

Az uniszex árnyalat minden bizonnyal tetszeni fog azoknak is, akik az előző év Pantone-színétől, az orchidealilától és az elmúlt évek többi ragyogó, élénk divatszínétől - például a „tüzes mandarintól” vagy a smaragdzöldtől - idegenkedtek, és inkább a szolid, visszafogott színvilággal rokonszenveznek.

Jön a tavasz, a megújulás. Ilyenkor szeretjük felfrissíteni, megújítani ruhatárunkon kívül otthonunkat is. A falak festése vagy tapétázásakor érdemes figyelembe vennünk az aktuális trendeket. Ha idénre nem is terveztünk nagyobb felújítást, apróbb kiegészítőkkel, akár egy függönnyel is, érdemes változtatnunk lakásunk hangulatán.

Ahogy változik a szoknya hossza, a cipősarok magassága vagy éppen a jeans szárának bősége, ugyanúgy hat a divat a lakásbelsőkre is.

Uralkodó színek bukkannak fel, motívumvilágok jelennek meg, formák kerülnek előtérbe. Idén izgalmas hatások, sok-sok élénkség, szerethető mintázatok, kényelmes formák lesznek a jellemzőek. Az egyik legújabb trend, a márvány hatású felületek alkalmazása. A sok organikus minta, például egy kollekciónyi pillangó vagy madártoll nagy sláger lehet. A lakástextilek terén a pompás, strukturált felületek vagy a kézi hímzések luxusát idéző megoldások élik reneszánszukat. A tervezők számtalan bútort, drapériát, és kiegészítőket készítettek, hogy otthonunkat a legújabb divat szerint frissíthessük.

Hogy mi lesz az uralkodó trend idén a lakberendezésben? A következőkben pontokba szedtük a főbb irányokat.

1. Visszatér az arany, a rozsdamentes acél és az ezüst mellett!

A csillogó arany lesz az uralkodó a kilincsekben és az ajtógombokban is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a rozsdamentes acél és az ezüst kimegy a divatból! Bátran lehet tehát keverni és kombinálni a fémes színeket és anyagokat!

2. Hódít a marhabőr!

A marhabőr lesz az újév slágere a textileken, és nem csak szőnyegként, de az ágytakarókon, párnákon, sőt a művészeti alkotásokban is megjelenik a mintája.

3. Újra előtérbe kerül a tapéta!

Designerek szerint ez az év lesz a tapéta nagy vissza-térésének éve, legyen szó akár digitális nyomatokról, akár habosított vynil tapétákról, ennek a trendnek idén fontos szerep jut.

4. Az idei évben a kék is hangsúlyos szerepet kap!

A kék lesz 2015 egyik legnépszerűbb színe, és tökéletes kiegészítője lesz a Pantone által év színének kikiáltott barnás-vöröses marsalának. Az indigó és a mély tenger-kék lesznek a leghangsúlyosabb árnyalatok, hiszen ezek a természetes mély árnyalatok remekül ellensúlyozzák majd a marsala meleg, föld árnyalatait.

5. Modern darabok az ötvenes évekből!

Az építészettől a lakberendezésig mindenütt teret hódít majd az ötvenes évek divatja 2015-ben, a lakberendezők, azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez a trend inspirációnak kiváló, de ne vigyük túlzásba a használatát.

VÉGEZETÜL NÉZZÜK MEG, MELY TRENDEKNEK INTHETÜNK BÚCSÚT IDÉN:

 

1. 2014 kedvelt cikk-cakk mintája, mind a divatból, mind a lakberendezésből eltűnik.

2. Idén a korall, a lila és a türkiz népszerű árnyalatai is feledésbe merülnek.

3. A hangsúlyos alapszíneket, különösen a pirosat 2015-ben a tapéta váltja fel.

4. Az eklektikus lakberendezés egyre nagyobb teret hódít majd, ugyanakkor eltűnnek az egymáshoz illő polírozott fa bútorok.

2015-03-02

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF