2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Címlapon

 

Megnyitotta kapuit a DiVino Győr

 

Második vidéki borbárját nyitotta meg a DiVino-hálózat. A Junibor Egyesület borait értékesítő DiVino három és fél éve nyílt meg a budapesti Szent István téren, majd 2013 májusában elindult a DiVino Gozsdu a főváros szórakozónegyedében, az idén májusban pedig megnyílt a DiVino Debrecen is. A franchise negyedik tagja, a DiVino Győr a kisalföldi város központjában található, a Széchenyi téren. A többi DiVino borbárhoz hasonlóan a győri is 120 féle magyar bort kínál, akár poharazva is, a belső tér kialakítását pedig ezúttal is a Sütő Interior Architectsre bízták. Az október 17-i nyitó ünnepségen jelen volt dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára is, aki örömtelinek nevezte, hogy Magyarországon, a borpiacon a fogyasztás egyre inkább a minőséget tartja szem előtt.

 

DiVino  – Ahol a bor a közös nevező!

Borbárok, ahol a vendégek fiatal, magyar borászok borait kóstolhatják – akár 120 tétel közül válogatva. Egyedi környezetben, stílusosan, lazán és mégis szakmai hozzáértéssel. Következzenek a most Győrben is megnyílt DiVino több, mint három éves történetének főbb állomásai.

 

2011. május: Start!

Budapest ikonikus terén, a Szent István Bazilika tőszomszédságában megnyitja kapuit az első DiVino. A borbárban a 29 fiatal, magyar borászt összefogó Junibor Egyesület borai kaphatók, akár poharazva is – összesen több mint 100 különböző tétel. A helyet az ismert belsőépítész páros, a Sütő Interior Architects tervezi – a különleges atmoszférájú borbár pillanatok alatt a budapesti borszeretők kedvencévé válik.

2012. március: Az egyetlen bár a Michelin Guide-ban

Még egyéves sincs a DiVino, máris bekerül a Michelin Guide-ba – az egyetlen bár lesz Közép-Európából, melyet a tekintélyes kalauz ajánl olvasóinak. Az értékelés a széles borválasztékot és a különleges atmoszférát említi a bár legfontosabb erényeiként. A DiVino a mutatványt egy év elteltével megismétli: a 2013-as Michelin Guide-ba is bekerül...

2013. február: Elindul a DiVino Wine School

A DiVino tagja lesz a londoni székhelyű Wine and Spirit Educational Trust (WSET) nemzetközi boriskola hálózatának, és elindulnak az akkreditált tanfolyamok. A iskolaindítás fontos része annak a szakmai munkának, melyet a DiVino a kezdetektől felvállalt: a szerdák a bár életében a szakmai napok, melyek keretében minden héten más borász tart személyes fogadóórát a DiVinóban, a későbbiekben megnyíló bárokhoz pedig szakmai vezetőként minden esetben egy fiatal borász kerül a Junibor Egyesülettől. A DiVino Bazilika szakmai vezetője Miklós Csaba, móri borász.

2013. május: Újabb DiVino nyílik Budapesten

DiVino franchise borbár indul Budapest felkapott szórakozónegyedében, a Gozsdu-udvarban. A DiVino Gozsdu szakmai vezetője Hernyák Tamás fiatal etyeki borász lesz.

2013. augusztus: Junibor Borünnep a Szent István téren

A 29 fiatal borász a DiVinóval közösen borfesztivált szervez a Bazilika elé, a Szent István térre. A népszerű, háromnapos, ingyenes rendezvény kiváló lehetőség a fiatal borászoknak az újabb bemutatkozásra, illetve hogy a nagyközönség egy nagyszabású rendezvényen találkozhasson mindegyikükkel.

2014. május: Megnyílik az első vidéki DiVino

A DiVino Debrecen is megnyitja kapuit. A Nagytemplom közelségében található borbár szakmai vezetője az egri borászlegenda fia: ifj. Gál Tibor.

2014. szeptember: Magyar Brand a DiVino

A DiVino bekerül az elismert magyar márkák közé: 2014-ben a szakmai zsűri a MagyarBrands válogatás tagjává választja a DiVinót. Az elismerést olyan magyar márkák kaphatják meg, melyek magyar tulajdonban vannak, magyarokat foglalkoztat és nagy az ismertségük, valamint a tetszési indexük.

 

2014. október 17.: Megnyílik a DiVino Győr

Megnyit a negyedik DiVino bár: a DiVino Győr. A Széchenyi téren található helyet a többihez hasonlóan a Sütő Interior Architects tervezi, a hangulatért és a szakmaiságért rajtuk kívül a móri borász: ifj. Kamocsay Ákos felelős. A megnyitón teltház, valamint illusztris vendégek – dr. Nagy István államtitkár, Kárász Róbert házigazda, továbbá ismert borászok – ünneplik a minőségi magyar borok térhódítását.

 

Kérdések a Junibor Egyesület elnökéhez – Árvay Angelikához, akinek szőlők és számok tükrében kerek a világ.

A Junibor Egyesület elnöke, a fiatal borászgeneráció egyik legismertebb arca, aki ha teheti, mindenhol ott van.

Pedig Árvay Angelika a matematika és a közgazdaságtan irányából csöppent vissza végzetszerűen a családi borászatba, ahol ma már igazán otthon érzi magát. Az első borának változásairól még grafikont készített, a könyvelésért és a „számos dolgokért” ma is főleg ő felel a családi vállalkozásban, és közben igyekszik minél többet tanulni a borról és borászatról. Azt mondja, neki így, a szőlővel kerek a világ.

Hány hektáron gazdálkodtok, milyen szőlőfajták vannak a birtokon?

17 hektáron, ebből 80 % furmint, a többi hárslevelű, muskotály és egy kevés zéta, de ez önmagában nem jelenik meg borként. A sauvignon blanc-t vásároljuk. Mind közül a muskotály a kedvencem: bár nem egy egyszerű szőlőfajta, a végeredmény mindenért kárpótol, az első borom is muskotályból készül!

Mióta borászkodsz?

A bor a kezdetektől jelen van az életemben, az első saját borom 2008-ra datálható. Bár a szüleim borászattal foglalkoznak, számomra ez nem mindig volt egyértelmű, sőt, édesapám megpróbált távol tartani egy ideig a borászattól. Ez persze nem teljesen igaz, hiszen a borkóstolók nagy részét eleve én tartottam, főleg, ha angolul kellett.

Matematika tagozaton végeztem, aztán közgazdásznak tanultam, még a Phd-t is elkezdtem. Végül aztán lassan-lassan csak belefolytam a borászati munkákba és elkezdett érdekelni. A Phd-t már nem írtam meg, akkor csináltam a WSET-et Londonban (Wine & Spirit Education Trust) és választanom kellett: vagy Phd vagy WSET. A bor maradt! De a közgáznak azóta is nagy hasznát veszem a mindennapi munkában. A családi gazdaságban mindannyian tulajdonosok vagyunk, az ügyvezető én vagyok, így belefolyok a könyvelésbe, pénzügyekbe. De egy családi vállalkozásnál ez mindig így van, valahol mindenki csinál mindent, és a felelősség is közös.

Mi az első saját bor, amire büszke vagy?

Az édes és a száraz muskotály köthető kifejezetten hozzám, előbbit én neveztem el (Édesem), utóbbinak a palackjára a nevem is rá van írva. Amikor megalakítottuk a Junibort (Fiatal Borászok Egyesülete), olvastam az interneten, hogy könnyű nekem, hiszen marketinges vagyok és közgazdász, beszélek apa borairól, de semmi közöm hozzá. Ez engem akkor nagyon kiakasztott, igazságtalannak éreztem! Abban az évben, 2008-ban a Meggyes-dűlőben – ahol a szüleim a házasságukkor kaptak 450 tőkét – nagyon szép volt a muskotály. Elhatároztam, hogy szeretnék egy száraz muskotályt készíteni. Persze szülői segítség kellett hozzá, együtt szüreteltünk szeptember 16-án, és szerencsére minden úgy alakult, ahogy szerettem volna. 400 palack lett belőle. Az első év nagyon stresszes volt, hiszen magamon éreztem a felelősséget, de pont ezért akartam. Reggelente jártam mérni a hőmérsékletet, sűrűséget, grafikonokat készítettem, éjszaka közepén felébredtem, hogy „Úristen, oxidálódni fog!” Aztán jött az újabb szüret, mára belejöttem! Az öcsémmel szerencsések vagyunk, hiszen ha az ember elkezdene pánikolni, ott van 30 év tapasztalat mögötte, ami azt mondja: nyugodj meg, volt már ilyen, abból is kihoztunk valamit, csak türelem.

A másik bor, ami hozzám kötődik, az Édesem. 2008-ban készült ugye az első száraz borom, emellé jött 2009-ben az édes. Az első muskotályt hozzá abban az évben a szülinapomon, október 7-én szedtük. Mindig ráírjuk a tartályra, mi van benne: ha furmint, akkor F betű, ha sárga muskotály, akkor SM kerül rá, az SM elé pedig odaírtuk, hogy édes. Így lett az édes SM-ből Édesem. Nagyon szeretem, de nagyon érzékeny fajta, nem lehet készíteni minden évben, 2010-ben például kimaradt.

A borászkodást külön nem tanultam soha, rengeteg könyvet olvastam, sokat kérdeztem, fokozatosan folytam bele a napi munkákba, és persze a WSET is fontos volt. Valószínűleg akkor dőlhetett el, amikor egy egyetemi vizsgaidőszak után mondtam apának, hogy ajánljon nekem olyan könyvet, ami szőlészetről, borászatról szól, mert szeretnék tanulni. Mondta is, hogy nem vagyok normális, hogy a szünidőmet erre áldozom!

Mik a kedvenc boraid? És mi az, amihez akkor nyúlsz, ha mondjuk egy melós nap után este leülsz lazítani?

Nap végén, egy igazán nehéz nap végén vöröset választanék, Gere Járdovány vagy Sebestyén Csabi Iván-völgyi Kadarkája. De minden juniborásztól tudnék kedvencet mondani, ilyenkor nyáron jólesik a Gere Frici, vagy egy villányi rosé, mondjuk Jekl Flórától, és még sorolhatnám.

 

Ha nem itt borászkodnál, mi az, ami érdekelne, mint terület?

Biztos, hogy séf lennék! A főzés profi szinten nagyon érdekel!

Ha nem itt élnél és dolgoznál, melyik borvidék érdekelne még?

Champagne érdekelne még, szívesen készítenék pezsgőt. Ez egyébként a tervek között szerepel is, sorrendben a pezsgő, habzó és a kékszőlő...

 

 

Hogyan látod magad 10 év múlva?

Az első borom 2008-ban készült, de még rengeteget kell tanulnom, ez egy hosszú folyamat. Ez egy családi történet, a saját bort igazából nem is lehet leválasztani, a szürettől a kóstolásig minden döntést közösen hozunk meg. Az Árvay névvel felelősséget vállalunk az általunk képviselt minőségért, és ez a felelősség közös.

10 év múlva remélem, sok terv megvalósul majd a fentiekből, és néhány borász csemetével is bővül a család, akiknek megpróbáljuk átadni a szőlő és bor szeretetét. Nyomasztani nem szeretném őket, de azért azt hiszem gyermekkorban egy szüretnek nagyon meg tud lenni a varázsa. Valószínű, hogy az első szülinapjukra – mikor már tudnak járni – azért kapnak egy gumicsizmát ajándékba. :)

Mi a legnehezebb a borászkodásban?

Nagyon sok mindenre kell egyszerre figyelni, főleg egy családi vállalkozásban a szőlészettől a bor készítésén át a marketingig és adminisztrációig. Nekünk nincs olyan, hogy vége a munkaidőnek.

És mi a legjobb?

Örömet okozni! Ez a legjobb visszajelzés. A tavalyi Junibor ünnepen odajött egy lány, mondta, hogy sokat nyaralt Rátkán – ahol mi lakunk – és nagyon kellemes emlékei fűződnek oda, megkóstolná a borunkat. Sírva jött vissza – persze aztán már én is sírtam – és mondta, hogy ő ilyen finomat még nem kóstolt.

Egyszer édesapám kapott egy levelet egy Amerikában élő, magyar származású úriembertől. Kiderült, hogy a kedvenc aszúja az volt, amit édesapám még egy másik borászatnál készített, később pedig az Árvay borokba szeretett bele. Aztán összerakta, hogy a borász ugyanaz, mondják is többen, hogy van a borainknak egy felismerhető stílusa – ez azt hiszem, a sós, ásványos íz és persze a mi ízlésünk adja. Ilyen visszajelzéseket nagyon jó kapni.

Győr lüktető középpontjában, egyedi környezetben, egyedi választékkal várja Önt is a DiVino Borbár.  Legyen Ön is a vendégünk!

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF