2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Ara trend

Menyasszonyi csokor

Egy csodaszép menyasszonyi csokor minden esküvő elengedhetetlen kelléke, épp oly fontos, mint a frizura, vagy a menyasszonyi ruha.

A menyasszonyok egyik állandó kiegészítője, mely a boldogságot szimbolizálja. A szertartások és az azt követő események (gratuláció, fotózkodás) alatt a menyasszony "dísze". Színt és frissességet visz az esküvőbe, minden fotón szerepel, így érdemes a legszebbet választani. Tradicionálisan a menyasszonyi csokrot a vőlegény választja ki, és adja menyasszonyának. Ma már ez ritka, legtöbbször a hölggyel együtt választanak. Legtöbben a gömb, vagy csepp menyasszonyi csokrot kedvelik, de rengeteg alternatív formája is létezik (csuklón lógó virággömb, virágtáska, stb.). Az esküvőn mindketten viselnek rozmaringot, a menyasszony koszorújában, a vőlegény pedig zakójára tűzve, mely a házastársak egymáshoz való örök hűségét szimbolizálja.

Csokordobás - dobócsokor

A dobócsokor egy angolszász kultúrából (csak úgy, mint a ceremóniamester) átvett szokás, ahol eredetileg a menyasszonyi csokrot dobta el a menyasszony az esküvő végén. A dobócsokor kevésbé díszes, a virágok össze-állításában és színeiben, kicsinyített másolata a menyasszonyi csokornak. Rendkívül látványos, ha a dobócsokor repülés közben több, kisebb csokorra esik szét, így több lány vendégnek is jut belőle.

Miután egybekeltek a szerelmesek, a menyasszony hátat fordít a vendégseregnek és eldobja a csokrot. Ilyenkor következik a hajadon lányok nagy pillanata, ugyanis az készülhet a következő esküvőre, aki megkaparintja a csokrot. Ha nincsen külön dobócsokor a menyasszonyi csokrot is eldobhatják. A csokordobás eseménye általában a templomi szertartást vagy a polgári esküvőt követi.

Menyasszonyicsokor-fajták: melyik formát válasszam?

Az ideális menyasszonyicsokor-formát természetesen elsősorban a menyasszony ízlése határozza meg, de a tökéletes hatás érdekében jó, ha figyelembe vesszük a menyasszonyi ruha fazonját is. Bár az évszakok valamelyest befolyásolják a csokorválasztást, de napjainkban már nem a rendelkezésre álló virágok, inkább csak azok árai tekintetében. Importból manapság minden virág bármikor beszerezhető. Figyelembe kell azonban venni, hogy a tipikusan tavaszi virágok ősszel, sokkal drágábbak, kisebb a színválaszték és a minőség sem feltétlenül üti meg azt a színvonalat, mint a tavaszi hónapokban.

Nézzük a legnépszerűbb és legkülönlegesebb menyasszonyicsokor-formákat!

Kicsi kerek menyasszonyi csokor

A legtöbb esetben rózsából készül kevés kiegészítővel. Más virág sem kizárt természetesen, bár hosszúkás virágokból kevésbé mutat jól. Leginkább szűk szabású, gazdagon díszített menyasszonyi ruha mellé illik (pl. sellőfazon).

Nagy kerek menyasszonyi csokor

Azoknak a menyasszonyoknak ideális, akik látványosabb megjelenést álmodtak meg maguknak. Az esetek felében egyfajta virágból készül, de vegyes virágokból is ugyan-olyan jól mutat. A legtöbb menyasszony ebben a formában gondolkodik. Az arányokat azonban mindig figyelembe kell venni, alacsony, kis termetű menyasszonyok ne válasszanak  nagy csokrot, mert így az összkép nem lesz harmonikus!

Biedermeier menyasszonyi csokor

A Biedermeier menyasszonyi csokor szintén kerek, a különböző színek azonban körkörösen helyezkednek el benne. Általában három különböző "gyűrű" helyezkedik el egymás mellett, de állhat több színből is. Méretét tekintve a közepes és nagy csokrok mutatnak jól ebben a stílusban.

Vízesés vagy csepp alakú menyasszonyi csokor

Igen népszerű a menyasszonyok között. Gyakorlatilag egy kerek csokorból indul, azonban egyik oldalon aláomló hosszú kompozíció töri meg ezt a kerekséget. Így a kör alakú és hosszúkás virágok is helyet kaphatnak benne. Ideális választás alacsony termetű menyasszonyoknak, mert az alakjuk optikailag kicsit nyújtható, ugyanakkor magas, kecses menyasszonyok számára is ideális. Uszályos ruhákhoz a legideálisabb.

Karcsokor

Az ún. karcsokor a menyasszony behajlított karjára fekszik, és tetszés szerint onnan omlik alá. Hosszúkás virágokból ideális, de kerek virágokból sem mutat rosszul. Értelemszerűen hosszú szárat hagynak a virágkötők. Díszítettsége ízlés szerint választható. Szűk szabású vagy hosszú uszállyal rendelkező menyasszonyi ruha mellett a legideálisabb. A megfelelő arányokra itt is figyelni kell!

Pomander avagy gömb alakú függőcsokor

Szalagon vagy gyöngyfüzéren csüng a menyasszony karján. A legtöbb esetben rózsából készül, de más kerek virágokból is jól mutat. Általában egyszínű vagy egymáshoz közeli színárnyalatokban pompázó virágok-ból áll. Kevésbé és gazdagon díszítve egyaránt jól mutat. Leginkább szűk fazonú menyasszonyi ruha mellett érvényesül a legjobban.

Kosaras (vagy táskában elhelyezett) menyasszonyi csokor

Elegáns, kecses menyasszonyi csokor egy szép kosárban vagy dísztáskában elhelyezve. Különleges hatású csokor nem hétköznapi menyasszonyok számára. Gyakorlatilag bármilyen formájú virágból elkészíthető, és a díszítettségének is csak a képzeletünk szab határt. Modern stílusú menyasszonyi ruhák tökéletes kiegészítője, különös tekintettel a rövid fazonú ruhákra.

Menyasszonyi csokor vázában

A fentihez hasonlóan a menyasszonyi csokrot kis, gömb alakú vázában is el lehet helyezni, melyet a menyasszony a tenyerében tart. Igazán különleges megoldás! Kisméretű virágokból a legideálisabb.

Hosszú menyasszonyi csokor

A menyasszony karjáról aláomló különlegesen hosszú menyasszonyi csokor igazán látványos. Általában egy laza szövésű hálószerű anyagra kerülnek fel a virágfejek laza kompozícióban. Hosszú uszályos, nagy szoknyával rendelkező menyasszonyi ruha mellett, és magas hölgyek számára a legideálisabb.

Jogar formájú menyasszonyi csokor

A forma a hosszú szárnak és kis kerek csokornak köszönhető. Ezt is karunkra fektetve viseljük. Egyszerű vonalvezetésű, szűk ruhához és magas termetű menyasszonyoknak ajánlott.

Menyasszonyi kardísz vagy csuklódísz

Ha nem akarunk a menyasszonyi csokor cipelésével bajlódni, válasszunk kardíszt vagy csuklódíszt. A kis virágkompozíciót általában egy szalag segítségével erősítik a felkarunkra vagy a csuklónkra. Szűk fazonú menyasszonyi ruha mellett a legharmonikusabb. A csuklódísz romantikusabb, a kardísz modernebb.

Félhold alakú menyasszonyi csokor

Számos méretben megköthető, közepén tömött, kétoldalt egyre lazább és nyújtott kompozíció nagyon látványos. Általában sok zölddel kötik ezt a fajta csokrot, melyekre kis virágfejek is kerülhetnek. Nagy szoknyával rendelkező menyasszonyi ruha mellett mutat a legjobban.

Legyező alakú menyasszonyi csokor

Az extravagáns forma elérhető a virágok legyezőalakba kötésével, de speciális legyező formájú csokoralap alkalmazásával is. Kecses, szűk fazonú menyasszonyi ruha mellett a legharmonikusabb.

Tölcséres menyasszonyi csokor

A nálunk főként koszorúslánycsokorként elterjed szizáltölcsérbe kötött csokor. Szűk fazonú menyasszonyi ruhához ajánlott.

ÉRDEKESSÉG

A fiatalemberek hasonló helyzetbe kerülnek - mint a hajadon lányok a csokor-dobásnál - amikor a harisnyakötő megszerzéséért folyik a küzdelem: A ceremónia után a vőlegény a násznép szeme láttára veszi le élete választottjának harisnya-kötőjét, majd a férfiak közédobja. Az lesz a következő vőlegény, aki elég ügyes ahhoz, hogy az apró ruhadarabot elkapja.

 

2015-05-07

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF