2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Ara trend

Menyasszonyi torta

 

Nem könnyű olyan esküvői tortát választani, ami megfelelően illeszkedik mindenhez, nem kis szervezést és utánajárást igényel, hiszen ez lesz majd az esküvő egyik fénypontja, ezért fontos, hogy tökéletes legyen. De milyen szempontokat kell mérlegelnünk a kiválasztásakor? Egyáltalán, milyen a tökéletes tora? Természetesen mindenkinek más, viszont az alábbi tényezőket érdemes figyelembe venni a megrendelésnél.

Milyen méretű legyen az esküvői torta?

Ehhez a döntéshez számba kell vennünk a következőket:

Hány vendéget hívunk az esküvőre?

Egy nagy, vagy több kisebb tortát szeretnénk?

Emeletes vagy szintes tortát szeretnénk?

Melyik illik jobban az alkalomhoz?

Mivel az esküvői tortából általában minden vendéget megkínálunk, ezért fontos, hogy nagy legyen. Ebből a szempontból nézve inkább emeletes tortát válasszunk, de ha szeretnénk, meglephetjük a vendégeket egy nagy négyszögletes szintes tortával is.

Milyen formát válasszunk?

A menyasszonyi torta formája kulcskérdés, hiszen ez határoz meg mindent, valamint tükrözi a pár ízlését is. Lehet kerek, szív alakú vagy szögletes, esetleg kombinálhatjuk a formát a különböző szintekben, figyelve arra, hogy a végeredmény mindenképpen harmonikus legyen.

Hány szintes legyen a sütemény, amelyet a nagy napon felszolgálnak?

Esküvői tortáknál nem ritka, hogy 4-5 szintes torták kerülnek az ünnepi asztalra.

A magas tortáknál figyelembe kell vennünk azt, hogy milyen merevítő elemek fogják megtartani a desszertet. Választhatunk tortaoszlopokat is, de léteznek már speciális szintenként csúsztatott esküvői tortaállványok is, mindegyik megoldás látványos lesz. Jó ötlet lehet, hogy a nagy torta mellé sok kis esküvői muffint készítünk, amik megjelenésükben harmonizálnak a nagy desszerttel. Ez a megoldás nemcsak látványos, de praktikus is.  Valamint a gyerekek is imádni fogják.

Figyeljünk az ízre is!

Milyen szempontok alapján válasszuk ki a tökéletes ízt/ízeket?

A vendégek közül van-e valakinek étel intoleranciája?

Mikor lesz az esküvő? A nyári frigyeknél nem javaslott az állati tejszín és a nyers tojás használata, mert nagy melegben ezek könnyebben megromolhatnak.

Emeletes tortáknál lehetőségünk van szintenként eltérő ízt választani. Így bele tudunk csempészni egy-két különlegesebb ízt is pl.: Trüffel, Somlói vagy Mozart. Viszont a legnagyobb átmérőjű szintnél érdemes egy hagyományosan népszerű ízt választani pl.: csokoládé, puncs, gesztenye. Ezek amellett, hogy biztosan a vendégsereg nagyjának ízleni fognak, még kellő tartást és állóképességet is biztosítanak a többi szintnek.

Azt is el kell döntenünk, hogy a tortánk marcipánnal vagy fondanttal burkolt, esetleg vajkrémmel vagy tejszínnel dekorált külsőt kapjon.

Hogy is nézzen ki a megálmodott tortánk? 

Az esküvői tortának igazodnia kell a dekorációhoz és fontos tükröznie a stílusunkat is. Megjelenhetnek rajta a virágos díszek, de választhatunk egyedi megoldásokat, esetleg olyan motívumokat is megjeleníthetünk, amelyek a kapcsolatunkra jellemzőek, vagy fontos állomásai voltak életünknek. Színét tekintve, valamilyen halványabb alapszín fehér esetleg ekrü, illetve egy erősebb élénkebb szín pl.: lila, rózsaszín, zöld. Manapság a marcipán figurák helyett egyre többen választanak nem ehető nászpár figurát a torta tetejére. Ez remekül mutat, mert magasabb és aprólékosabban kidolgozott, mint a marcipánból készült társaik, sőt később emlékbe is eltehetjük őket. Dekorálhatjuk még a tortát szalagokkal, fodrokkal, strasszokkal. Az ehető díszek közül megjelenhetnek rajta a cukorgyöngyök, cukor konfettik és ostyavirágok is.

Mikor érdemes leadni a rendelést?

Érdemes a szervezés elején elkezdeni felkeresni több cukrászdát is, és beszélni cukrásszal vagy vezetővel. Körülnézni az üzletben, megkóstolni a süteményeket, és árajánlatot kérni. Ahol megfelelőek a feltételek ott kell majd leadni a rendelést. Az esküvő előtti héten érdemes ezt megtenni és lefoglalni az állványt is. De természetesen, ha szeretnénk, akkor már az esküvő előtt akár két hónappal is leadhatjuk rendelésünket.

2015-10-08

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF